Felmondás táppénz alatt


H.Mariann # 2003.02.21. 18:29

Valóban megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint ez egy rövid úton tett(írásbeli) közlés, így annak érvénye van. Éppen ebben a levélben kértek fel az általam használt munkaeszközök visszaszolgáltatására, s a privát dolgaim elszállítására. Átadás-átvételi jegyzőkönyvvel ez már megtörtént. Ez igazolhatná, hogy a levél valós.Ha nem mondtak volna fel, miért kérik vissza a munkaeszközöket, s miért válik sürgőssé a saját dolgaim elszállítása?
Mariann

Nekényi Edvárd # 2003.02.21. 13:40

Ez egy nagyon érdekes kérdés!
Lehet-e e-mail-ben közölni egy felmondást?

A munkaviszony megszüntetésére irányuló nyilatkozatot, illetve megállapodást írásba kell foglalni [Mt.87.§ (2) bek.]. Kétségeim vannak, hogy írásba van-e foglalva az adott esetben a felmondás: nincs pl. aláírva!
Az alaki kötöttség megsértésével tett nyilatkozat érvénytelen [Mt.6.§ (2) bek.].
E §-ok nem segítettek egyértelmüen eldönteni az ugyet, ezért:
Az Mt.6.§ (4) bek.-e szerint az írásbeli nyilatkozat akkor tekinthetö közöltnek, ha azt az érdekeltnek vagy az átvételre jogosult személynek adják át.
E-mail esetében a munkáltató nem tudná kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a felmondás átadásra, így közlésre került. Nem adta át (papíron, tértivevénnyel).
A fenteik alapján - véleményem szerint - érvényesen és jogszerüen nem mondtak fel neked.

H.Mariann # 2003.02.20. 07:47

A munkaadó a felmondást követően beszélt a cég jogászával. Gondolom ekkor kapott tájékoztatást, hogy védelmi idő alatt mondott fel, s ez törvénybe ütközik.
A cég jogásza szerint még fennáll a munkaviszonyom.(Állítása szerint nem tud erről az ominózus e-mailről, tőlem várja, hogy küldjem el.) Felmondani azonban csak egyszer lehet, s ha jól tudom, azt nem lehet visszavonni. Ezért is kérdeztem, hogy az e-mail forma elegendő-e?
Egyébként most hibát keresnek a munkámban,éppen a 2002-es évet vizsgálják. A következő: egy esetleges hiba igazolásával megpróbálkoznak a rendkívüli felmondással. Ezzel a cég könyvelője már fenyegetett. Megjegyzem, soha semmilyen hibára, hiányosságra nem hívták fel a figyelmemet, év végén mindig jutalomban részesültem...
üdv.
Mariann

Béres-Deák Attila # 2003.02.19. 14:46

Elfogadható bizony. Az alapján is megindíthatod a pert.Ha jól sejtem a munkaadó visszakozni akar.


attika

H.Mariann # 2003.02.19. 13:08

Köszönöm a választ. Már csak abban nem vagyok biztos, hogy a felmondás e-mail formában elfogadható-e. Tudomásom szerint nem minősül hivatalos okiratnak, ezzel nem lehet per indítani.
A munkaadó jogásza szerint még nem szűnt meg a munkaviszonyom...
üdv.
Mariann

Béres-Deák Attila # 2003.02.13. 19:44

Nagy valószínűséggel nyersz. Részedre költség mentes. A 30 napos keresetindítási határidőt szigorúan be kell tartani.


attika

H.Mariann # 2003.02.13. 15:18

Nem mindennapi helyzetbe kerültem, ezért kérném a segítségeteket. Január 9-én orvosom táppénzre vett, majd jan. 21-én munkáltatóm jan. 31-i dátummal megszüntette a munkaviszonyomat.( E-mail formájában) A táppénz a mai napig folyamatosan tart, s közben a terhességem is igazolttá vált.(Ez is oka lehetett a felmondásnak.)
A múlt év decemberében költözés miatt már megbeszéltük a munkaadómmal, hogy közös megegyezéssel megszüntetjük a munkaviszonyomat. Az ígért feltételeket azonban részben sem teljesítették, így nem írtam alá semmilyen megállapodást. A munkaadó most erre a 'közös megegyezésre ' hivatkozva szünteti meg a munkaviszonyomat.
A kérdéseim:

  • egy munkaügyi peren milyen eséllyel indulnék?
  • munkaügyi per költségei
  • a passziv táppénz ebben az esetben mennyi ideig adható?
  • szülést követő ellátásokkor mit vesznek alapul? ( Az előző év átlagjövedelmét? )

Segítségeteket köszönve,
Mary