Vagyoni és nem vagyoni kártérítés - Mit jelent?


világesze # 2003.03.27. 07:55

Sziasztok, mindenfelé lehet olvasni az újságban, hogy XY-t ennyi-annyi nem vagyoni kártérítésre kötelezték valami miatt.
Egyre jobban érdekel, hogy mit takar a vagyoni, és a nem vagyoni kártérítés. Mondjátok meg légyszi!

Köszi


Világesze, akinek problémája akadt a jog útvesztõiben

Két Lotti # 2003.03.28. 12:32

A vagyoni kártérítés a pénzben kifejezhető kár megtérítése, pl. eltört a lábad és ezért kimaradtál a munkából, akkor az elmaradt fizetésed, vagy a taxizásra fordított számlával igazolható költség.  

A nem vagyoni kártérítés az a kár, ami - bár nem emlékszem pontosan a ptk. szövegére - a társadalomba való beilleszkedéssel, az életkörülmények romlásával kapcsolatos.  Magyarul, ha a lábeltörés miatt súlyosan és huzamosan érnek téged olyan attrocitások, amik az életkörülményeidet jelentősen rontják.  a lábeltörés miatt maradandó károsodás ért, ami miatt mindig sántítani fogsz.  Ez ugyan nem pénzbeli hátrány, mert sántán is eljutsz oda, ahová akarsz, de ma egy sánta ember megítélése egy kicsit más mint egy egészségesé.

De mondok mást.  Tipikus az orvosi műhibák utáni nem vagyoni kár.  Mert ugye ha valakinek eltolják a kezelését, és ennek következtében nem lehet több gyereke pl. vagy abortál, vagy olyan csúnyán plasztikázzák, hogy már nem lehet helyrehozni, akkor ezek a károk nem fejezhetők ki 'pénzben', de azt mindenki elfogadja, hogy ezzel a károsult valamilyen kárt szenvedett.

A mai bírói gyakorlatban tarifák is vannak (bár morbid), egy láb elvesztése, egy kar stb... hányszáz ezer.  Sajnos milliókat még ma sem ítélnek meg, talán csak azért ha valaki a magzatát veszti el akkor.

Remélem, sikerült segíteni.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Béres-Deák Attila # 2003.03.28. 13:22

Csak pontosítani szereték. A nem vagyoni kárra vonatkozó rendelkezést (Ptk. 354.§) hatályon kívül helyezte az 1993. évi XCII. tv. A nem vagyoni kár kérdésköre átkerült a XXXi. fejezetbe. Ezen rendelkezés szerint : a nem vagyoni kár egyfajta kár, amely személyhez fűződő jogok sérelme esetén merül fel, s jogkövetkezménye a nem vagyoni kártéríítés.Tehát a polgári jog alanyait személyhez fűződő jogainak sérelme esetén ért hátrány, amelynekpénzbeli kifejezésének eszköze a nem vagyoni kártérítés.


attika

világesze # 2003.03.28. 15:29

Köszi szépen, felfogtam.

Egyre közelebb a jogi diplomám :).

Márcsak másfélezer fényév:).


Világesze, akinek problémája akadt a jog útvesztõiben

school # 2012.10.23. 14:55

Kedves Fórumozók, Hozzáértők!

Az lenne a kérdésem, hogy egy baleset következtében létrejött maradandó sérülés jövőbeni költségei milyen kategóriába eshetnek?

Hogyan kell egy perben megjelölni, lehetséges-e mindhárom kategóriát külön-külön, tehát van részben nemvagyoni is, vagyoni is (jelenleg számlával) és ezeken felül még általános kártérítés igény is a jövőben előreláthatóan időszakosan többször jelenkező, de összegszerűségben csak becsülhető költségekre?

(Feltételezve, a kártérítés igény megalapozott és a maradandó sérülés bekövetkezett, de a sérült kora, és élettani folyamatok miatt részbeni helyreállító beavatkozást nem lehet most elkezdeni.)

ObudaFan # 2012.10.23. 15:07

Lehetséges, semmi akadálya.

Lin21 # 2012.11.04. 11:54

Kedves fórumozók!

Szeretném a segítségetek kérni egy házi feladat elkészítésében. Feladat: Ptk. 339. § (1)bekezdése alapján kell élethelyzeti példákat írni a logikai értelmezési szempontok szerint (többről a kevesebbre, kevesebbről a többre, lehetetlenből való következtetés, ellenkezőjére való következtetés). Előre is köszönöm a segítséget!

pethő # 2016.11.30. 11:47

Tisztelt Jogtudú Hozzászólók!

Az lenne a kérdésem,hogy milyen jogi lehetőségek vannak arra,hogy kártérítési perben, a biztosító ne az időhúzásra játszon? Még elsem kezdődött az első fokú tárgyalás,de már háromszor halasztották el ,a biztosító végett!˙(ellenkérelem hiánya)
Válaszaikat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.30. 16:12

Valamit félreérthettél.

lajcsó # 2016.11.30. 18:57

Kamatot kértél? Mert a kamatfizetés az "időhúzást" némileg kompenzálhatja.

László973 # 2017.02.26. 07:33

Tisztel fórumozók egy tanácsot szeretnèk kèrni büntető ügyben.A barátnőmet súlyosan bántalmazta a volt èlettársa,a vállában súlyos szakadás jött lètre amit a korházban nem akarnak megműteni mert nincs rá orvosuk.A magánorvos 800.000 forintèrt műtenè meg,Három hónapja van táppènzen fizikoterápia sugárkezelès ès stb.Èrdeklődnèk,hogy mi a menete annak,hogy vagyoni ès nem vagyoni kártèrítèst kèrjen ès mennyit lehet kèrni ilyen esetben.Egy kisfia van mèg az otthoni munkákat sem tudja elvègezni a tönkrement válla miatt.Segítsègüket köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.26. 07:43

Az a menete, hogy választ és megbíz egy ügyvédet. Ha a vagyoni, jövedelmi helyzete nem teszi lehetővé, akkor a járási hivataltól kérhet támogatást, amellyel jogi segítő szolgáltatásait veheti igénybe.

(Tessék már tekintettel lenni a Fórum lehetőségeire, pontosabban annak korlátaira.)

Dr.Attika # 2017.02.26. 07:47

Tisztelt László!
Ahhoz, hogy a büntetőeljárásban kártérítési igénnyel lépjen fel, kérni kell azt a büntető bíróságtól. Egy beadvány, hogy ilyen és ilyen kár megtérítésére kéri kötelezni a vádlottat. Amit Ön leírt az pont elegendő. Ha meg van a műtét, akkor annak számlájával lehet bizonyítani a kárt.

Kazi # 2017.12.21. 11:14

S.O.S.!
A Pp.23. § (1) bekezdés g)pontjához az alábbi indokolás olvasható:

"A jelenleg hatályos Pp. 23. § (1) bekezdés g) pontja szerint a törvényszékek hatáskörébe tartoznak a személyhez fűződő jogok megsértése miatt keletkezett polgári jogi igények érvényesítése iránt indított perek, ideértve az e jogok megsértése miatt indított kártérítési pereket is, ha az előbbiekkel együtt vagy azok folyamán indítják meg. A Kúria értelmezése szerint (BH2004. 53., BH2005. 288.) a hatásköri szabály kizárólag azokra az esetekre vonatkozik jelenleg, amikor a sérelmet szenvedett fél a személyhez fűződő jog megsértéséhez rendelt sajátos jogkövetkezményeket érvényesíti (pl. jogsértés megtörténtének megállapítása, jogsértés abbahagyása, jogsértő eltiltása további jogsértéstől, megfelelő nyilvánosság biztosítása mellett elégtétel, sérelmes helyzet megszüntetése). Ha a fél ezekkel együtt terjeszt elő kártérítési igényt, azt a törvényszék bírálja el, ellenkező esetben a személyiségi jog megsértésére alapított önálló kártérítési igényt (a nem vagyoni kárigényt is beleértve) a pertárgyérték szerint hatáskörrel A kérdés lényege, hogy a régi Ptk. szerinti - személyiségi jog megsértése miatti - nem vagyoni kártérítés a vagyoni kártérítéssel együtt elbírálása első fokon járásbírósági hastáskör-e ma is? rendelkező bíróság bírálja el, az ilyen per vagyonjogi pernek minősül. A Kúria ezt az álláspontját azzal támasztotta alá, hogy a polgári jog szabályai szerint igénybe vehető kártérítés nem csak személyiségi jogsérelem megvalósulása esetén vehető igénybe, így nem tekinthető a személyiségi jogsérelem elhárítását célzó speciális igénynek."

Meg tudja valaki mondani. hogy ez a kúriai értelmezés és a hivatkozott két BH. hatályos-e ma is?

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.21. 11:25

Azt akarod kérdezni, hogy járásbírósági hatáskör-e, ha a felperes sérelmi díjat kér, de a személyiség jog megsértésének egyéb szankció iránt ne terjeszt elő keresetet?

Igen, bár vannak jelei, hogy afelé mozdul el a gyakorlat - szerintem helyesen - hogy a sérelmi díj iránti igény a dolog természeténél fogva magában foglalja a jogsértés megállapítása iránti kérelmet is.

Kazi # 2017.12.21. 11:41

A kérdés lényege, hogy a régi Ptk. szerinti - személyiségi jog megsértése miatti - nem vagyoni kártérítés a vagyoni kártérítéssel együtt elbírálása első fokon járásbírósági hastáskör-e ma is?
A kár a régi Ptk. hatálya idején következett be, járásbírósághoz adtuk be - még a régi Ptk. szerinti - a nem vagyoni kártérítés iránti keresetünket a vagyoni kár megtérítésére irányuló kérelemmel együtt. Nem vagyoni kártérítésként is csupén pénzbeli kártérítés iránti követelésünk van [rPtk. 84. § (1) e)alapján].
Járásbírósághoz adtuk be a keresetet.
Jó ez így?

Laboerika # 2017.12.21. 11:46

Üdv:
Egy olyan segítséget szeretnék kérni BV ügyben,hogy kihez lehetne fordulni túlzsúfoltság kártérítési kérelem ügyében amit 2017.04 lett beadva és semmilyen visszajelzést nem kaptunk,pedig már jó pár hónap eltelt de nemtudjuk hogyan lehetne utánna járni az ügynek !
Köszönöm válaszát.

lewho # 2017.12.21. 11:48

Kazi

Jó, a járásbíróságnak van hatásköre a perre.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.12.21. 12:15

Legfeljebb átteszik.

Kazi # 2017.12.21. 12:48

Attól tartok én is egy kicsit. Köszi' a megerősítést!
Kellemes karácsonyt kívánok!

ObudaFan # 2017.12.22. 05:53

Laboerika

Először érdemes rákérdezni a Törvényszéken, hogy egyáltalán eljutott-e már oda a bv-ből. És ehhez képest sürgetni vagy a bv-t, vagy már őket.

Dgzbféb # 2018.01.10. 17:13

Jó napot!
Egy olyan kérdésem van,hogy a barátom egy vidéki börtönben kezdte meg letölteni az ítéletét,de borzalmas körülmények voltak ott
Erre hivatkozva átkérette magát egy másik börtönbe,viszont szeretne kártéritest kérni a másik börtönben lévő körülmények miatt.
Lehetséges így ez?
Illetve mit kell tennie?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.10. 19:30

Első körben magától a BV-től kell kérni.

peter_23 # 2018.04.18. 18:10

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnénk kérni! 2017.06-ban vásároltunk egy lakást. Előző év októbertől el kezdett az egyik szoba fala nagyon erősen penészedni. Először én próbáltam megoldani a problémát festéssel, falkezeléssel. A problémát kb. decemberben jeleztem a volt tulajnak aki egyben a társasház építési generálkivitelezője is volt. Hőkamerával vizsgálták a falat és páratartalmat is mértek. Hőhidas a fal, a páratartalom 90% volt. Ezután érdemben nem történt semmi. (kaptunk egy szobai hőbefúvót, hogy hátha jobb lesz) Márciusban eldöntöttem, hogy az adott falszakaszról lebontatom az előtte lévő gipszkartont és az 5 cm-es szigetelést 10-re bővíttetem. Ekkor derült ki, hogy a falról (beton) folyik a szigetelés alatt a víz és az egész egy merő penész. Újabba szakértő jött (bírósági ügyekben is szakért), aki szerint költségesen lehet megoldani a problémát és kb még 6 hónap. A tulaj/kivitelező elismerte a kárt. (a szakértőket is ő hívta) Kérdésem, hogy jogosult vagyok-e kártérítésre -a hiba elhárításán túl- a több mint 1 év alatt elszenvedett idegességért, utánjárásért, a penészes levegő szívásáért? A választ előre is köszönöm!

ObudaFan # 2018.04.18. 19:48

Nem zárnám ki az új Ptk. alapján pusztán az eddigi kellemetlenségért sem a sérelemdíj iránti igényt, de ha maradandó egészségügyi probléma nem marad, akkor azért nem jelentős összegben.