Mennyi lesz a gyerektartás?


batkata # 2004.08.12. 22:52

Sziasztok!
Kedves szabom! Majd' egy éve írtál a fórumba, a ti esetetek sajnos nem egyedi. Velem is kb. ez a helyzet, mondjuk a saját baba szempontjából jobb.
Férjemnek két gyereke van egy előző kapcsolatból, nekünk is van kettő.
Az extársnak, akinek vett a férjem és az ex családja egy budai lakást, jelenleg 50.000,-, azaz ÖTVENEZER forintot juttatunk rendszeresen, természetesen késedelem nélkül. Nekünk is volt olyan időszakunk, hogy a megtakarított pénzünket bontottuk fel, csakhogy fizethessük a gyerektartást, ami nem bírósági döntés, hanem közös megegyezés alapján született.
Furcsállom, hogy ha a saját gyerekeimnek szeretném a kedvezményes étkeztetést igénybe venni, akkor a jövedelemből nem vonhatják le az óvodák, a bölcsödék a gyerektartás összegét, pedig az kötelezően kifizetendő összeg. Mivel a mi esetünkben nincs bíróségi végzés, az ex, aki egyébként nagyon büszke pedagógusi végzettségére és arra, hogy gyerekeit megfelelő szintű nevelésben tudja részesíteni, nem kell bevallja az egészet. Ezek mellett megilleti őket egy csomó kedvezmény. 1998 óta 3.673.000 Ft-ot utaltunk át. Azóta felújította lakását, tömörfa bútort vett, új csillárt, konyhabútort, szőnyeget..., s mindezek mellett még a pedagógusi fizetéséből, a nyári különmunkákból, valamint a miáltalunk kispórolt gyerektartásból "tengeti" életét nem "középiskolás fokon" budai lakásukban. (Megjegyzem: én is tapasztaltam, amit szabom: találkozásainkkor én még ne láttam kétszer egyforma ruhában, s ha igen, akkor legalább 1 év telt el a két alkalom között, pedig elég sűrűn találkozunk (hogy a gyerekek eleget legyenek az apjukkal...)
A gyerekek se turkálós cuccokban járnak, amit persze én csak a cipőknél engedhetek meg magamnak, a többi ruha rajtuk mind turkálós...)
Kérdem én: az én gyerekeim miért nem érdemelnek meg egy rendes lakást?! Miért kell nekem minden egyes játékvásárlást megfontolnom?! (Akkor, mikor tudom, hogy a másik két gyerek el van látva a korának megfelelő fejlesztő és mindenféle játékkal, ketyerével és nem utolsó sorban: konyvvel...)
Mi a IX. kerületben egy rövid távra jó, de évekig tartó ittlakásra alkalmatlan 1,5 szobában lakunk, nekem el kellett mennem a 2. babánk születése után dolgozni, mert nem bírtuk, jelenleg annyit kapok fizetésként, amennyit nekik utalunk. Jelenleg itt tartunk, s én is úgy gondolom, az éremnek van másik oldala is. Mert nem feltétlenül a férfi a hibás, ha egy kapcsolat elromlik, s ami fontosabb: ha új családja van, nem lenne hátrányos helyzetbe hozni az abban a családban született gyerekeket. Azért, mert az elhagyott gyerekek apa nélkül nőnek fel, még nem jogosít fel senkit arra, hogy a fent leírt helyzetbe kényszerítsék a mindkét szülővel lakó csemetéket.
S ez így tényleg nem élet, mert az állandó konfliktusokat szölő anyagi gondokon túl sosem lehetsz a saját családoddal egyedül, nincs egy ünnep, amit együtt tölthetnétek (ld. karácsony), nincs egy nyaralás, ahol csak ti lennétek, mert a szegény gyerekek hadd legyenek az apjukkal is, annyira hiányolják őt...
Szóval, kedves szabom! Mélységesen egyetértek veled, s átérzem azt a tehetetlenséget, ami feszít, gyötör, s gondolom, még sokan vannak így.
Üdvözlettel: batkata

szabom # 2003.09.26. 17:22

Szervusztok!
Ne haragudjatok a tegeződésért, remélem senkit nem bántok meg!Nagyon fontosnak éreztem hogy hozzászóljak a témához,mert én is most a saját bőrömön tapasztalom, hogy milyen egy kiszolgáltatott férfi helyzete.
A párom exbarátnője terhes lett akkor, amikor ő 22 éves volt, a lány meg 25.A család el volt keseredve a baba miatt, mindenki sejtette, hogy ez túl korai. Gyereknek szültek gyereket. Most 26 éves, mi másfél éve vagyunk együtt.Óriási lelki válságban voltunk, amikor úgy döntöttünk, hogy a kicsi gyerekét nem neveli fel,mert mi nagyon szeretjük egymást, és együtt akarunk maradni.Az exbarátnővel megállapodtak 20ezer forint gyerektartásban, amit fizetett rendesen ez év májusáig.Akkor egy váratlan fordulat következett be:a munkahelye már nem biztosítja az eddigi fizetését.A kiadásaink megmaradtak, sőt nőttek, a bevétel csökkent. Próbált egyezkedni, hogy ne menjenek bíróságra, mindig ad legalább 10ezret, és amint jobb lesz a helyzet, kb. október-november hónaptól viszaáll 20ezerre.Ha hiszitek, ha nem, egyszer nem fizettünk júliusban, a többi hónapban15-20 ezer lett elutalva.Sajna közben a hölggyel közben megismerkedtem, azóta pláne követel pénzt.Ráadásul mi már hónapok óta nem tudjuk fizetni a gáz, víz, villanyszámlákat, most visszük eladni a szintetizátort,a mobiltelefont, de ez senkit nem érdekel!!Az én fizetésemből próbálunk vegetálni, már csak a szerelmünk maradt.Eközben az exbarátnő haspircinget rak be,10ezer forintos parfümöket vesz, és próbálja visszacsábítani a páromat.Amíg nem voltam ilyen helyzteben, én is úgy vélekedtem, hogy fizessen az apa, hiszen egy gyerek sokba kerül, de most már pl. ezt az apát ÉN tartom el!!! És ami a legbántóbb: Terhes lettem, de nem volt lehetőség a gyermekünk felnevelésére!Azért, hogy egy másik gyereknek jobb legyen, arra gondoltam elvetetem a sajátomat!! És akkor a sok idegeskedéstől talán, 8 hetesen elvetéltem.De legalább a lekiismeretem nem bánt azzal, hogy én vetettem el!Azóta még inkább el vagyok keseredve.Becsületesen éltem idáig, fősikolát végeztem, dolgozok rendesen, az előző barátnő pedig nem hajlandó elmenni dolgozni, csak vár a mi 20ezrünkre.(Persze talán nem is tudna elhelyezkedni, hiszen nincs szakmája sem és bejelentett munkája sem volt soha.) Csak szülni tudott, ezzel akarván megtartani egy férfit!És ezt ő maga is elismerte!Tudom, hogy nem nagy összeg, de nekünk ez óriási pénz most már a havi 20! És lassan ott tartok, hogy nem tudok ránézni a kislányra, mert csak a bánat és a pénz jut az eszembe. Eközben a párom szintén szenved, hiszen mi közös gyerekre nem is gondolhatunk, és a gyerekben pedig már ő is csak zsarolási eszközt lát.NE haragudjatok, hogy ilyen hosszan írtam, de most tudtam meg, hogy elment a bíróságra a lány, és levonatja visszamenőleg az elmaradt 20ezret, illetve azokat, amikor 15ezret utaltunk (kb 45 ezret).Így most nekünk 40ezer forint marad. Ez így nem élet!!!

zsebibaba (törölt felhasználó) # 2003.07.10. 20:04

Pontosan arra hivatkoztunk, hogy a gyermekek szükségletei nincsenek arányban a fizetett tartásdíj mértékével. A bíróság indoka pedig az volt, hogy egyik gyermeket sem lehet hátrányosan megkülönböztetni a másiktól, ezért a közös gyermekünknek sem maradhat több, mint a másik kettőnek. Azt ne kérdezd, hogy miért nem vették figyelembe, hogy a férjemnek, és így vele együtt nekünk is a nulláról kell kezdeni, míg a volt feleségnél minden ott maradt. Azt sem számították be, hogy én GYED-en vagyok, tehát kvázi egy fizetésből élünk, míg a volt feleség a saját - nem kevés - fizetése mellé megkapja még a páromtól levont 160.000 Ft tartásdíjat is.
Szerintem a bíróságok teljesen korruptak, és azt büntetik, aki felelősséget vállal a gyermekeiért. A kolléganőm volt férje háromszintes házban lakik, Mercedessel jár, de mivel vállalkozó, szegénynek nincs jövedelme, így a kolléganőm az államtól kap havi pár ezer forint támogatást. A pasi meg röhög a markába. Hát ennyi.
De ha van ötlet, hogy mire hivatkozhatnánk, vagy tudsz egy jobb ügyvédet, szólj, és futunk még egy kört.
Ja, el akartuk vinni a srácokat nyaralni egy hétre, de sajnos nem volt akkor szabad hely, amikorra a bíróság által meghatározott két hétre járnának nekünk a fiúk. A szerető anyukájuk, aki az érdekeiket tartja szem előtt, nem engedi őket, ragaszkodik a passzushoz, és inkább nézi, hogy a srácok otthon ülnek. Merthogy ő nem viszi őket sehová. Ugye jó helyre megy az a töménytelen pénz, ugye tényleg a gyerekekre költik??!!!

alina # 2003.06.26. 12:42

Szia!

Azt szeretném kérdezni, hogy mire hivatkoztatok, amikor kértétek a gyerektartás gyökkentését? Nem vették figyelembe, hogy ez jóval meghaladja a gyerekek szükségleteit? És még annyit: ez Budapesten történt?

Egyszerűen nem értem, hogy ilyen esetekben miért nem a gyerek érdekeit nézik.

alina

zsebibaba (törölt felhasználó) # 2003.06.24. 20:00

Szeretnék én is mesélni valamit a magyar igazságszolgáltatás igazságosságáról. Szerintem sokan el se fogják hinni nekem. Férjem 3 éve vált el, előző házasságából két gyermeke van. Amikor elköltözött, mindent ott hagyott. Munkavállalóként minden fizetése papíron, váláskor a bíróság 40%-ot ítélt meg a gyermekek tartására, ami havi netto 160.000.- Ft! Ez nem is lenne baj, ha a volt feleség a pénzt a gyermekekre költené. De sajnos se különóra, se korrepetálás (a srácok bukdácsolnak), most itt a nyár, se tábor, se nyaralás. Biciklire se tellik, a fiúknak úgy kell összesprórolni, a nagyszülőktől és a tőlünk kapott zsebpénzből. Ne gondoljátok, hogy nem próbáltunk meg mindent, a gyámügyre bérletünk van, se amíg vér nem folyik, addig senki nem avatkozik bele.
Egy darabig beletörődtünk. Minket nem az anyagi érdek vezérelt a férjemmel, hogy változtassunk a dolgon, mert szerencsére marad nekünk is, de szörnyű azt látni, hogy vagyonokat fizetsz, és a gyerekkel elhiteti az anyja, hogy azért nem mehet ide vagy oda, mert nem telik rá. Ahhoz meg még kicsik, hogy felnyissa az ember a szemüket, inkább visszük mi őket mindenfelé.
Nemrég azonban gyermekünk született, és mivel én GYED-en vagyok, és havi 35 ezer forintot kapok kézhez, kértük a tartásdíj csökkentését. Nem voltunk telhetetlenek, a törvény által megítélhető gyermekenkénti max 16.6% helyett 13%-ot szerettünk volna fizetni. Tehát a tartásdíj még így is jóval 100.000 Ft felett maradt volna. A bíróság azonban úgy látta, hogy a gyermekek érdeke továbbra is megkívánja a maximális tartásdíj fizetését, és nem mérlegelte a környezettanulmányban leírtakat (mi bérlakásban lakunk, szeretnénk továbblépni, míg az exfeleség munkája mellett vállalkozó, 2 autót tart fenn, és abban a lakásban él, amit a férjem a két gyermekre való tekintettel otthagyott neki).
De nem fellebbezünk. Egyszerűen nem éri meg rámenni idegileg. Fejethajtunk a bíróság döntése elött. Ha ők úgy látják, hogy az általunk fizetett pénz a gyermekek érdekeit szolgálja, akkor az biztosan úgy is van.

alina # 2003.06.04. 19:33

Szerintem ez nem így van kedves balaton.
Én teljesen megértem a tanácskérőt. Talán azért, mert hasonló a helyzetünk?
Férjem az előző házasságából született gyereke után a tavalyi évben átlagosan több, mint 40 ezer forintot fizetett havonta. Amikor eljött, nagyon sok mindent otthagyott, ujra kellett kezdenünk, halom kölcsön a nyakunkban...stb. De nem ez a lényeg! A gyereknek nem volt télen ekkora összegből kabátja, nyáron szandálja...stb. Anyukának új élettársa, új gyerek, nagy ház...stb. Sajnos tévedés, hogy ez más kérdés és egy új perben rendezni lehet. Az apának nem biztosít a törvény lehetőséget arra, hogy számon kérje mire fordítódik az összeg, amit elvileg a gyereknek fizet. Persze lehet a gyámügyhöz fordulni, stb...de belegondoltál abba, hogy ennek ki issza meg a levét? A gyerek, hiszen ott él az anyával, aki minden ilyen helyzetet kihasznál, hogy apja ellen fordítsa a gyereket. /Tudom ez intelligencia kérdése, de nálunk ez van./Vita, vita, vita....ami semmivel nem viszi a dolgokat előre...és ezek nagyon nehezen bizonyítható dolgok. Merthogy ugye egy kabát jó, vagy nem , az elég szubjektív. De, ha egy apa ennyit fizet, szerintem elvárható lenne, hogy a gyereknek legyen rendes holmija. Sajnos úgy gondolom a magyar bíróságok még mindig az anyákat védik minden áron./nem a gyereket!/
Mi megpróbáltuk. Valaki írta itt előttem, hogy a gyerek igényeihez, szükségleteihez képest kellene megállapítani a gyerektartást. Mi is így gondoltuk és ebben bízva kértük a gyerektartás leszállítását, illetve fix összeg megítélését. Első fokon megnyertük, 30000-et ítéltek meg. De ők fellebbeztek, és most várhatjuk a másodfokú tárgyalást. Persze elegünk van az egészből. Nem tudom mi várható, de reménykedünk... /És így mi fogjuk megvenni a hiányzó dolgokat a gyereknek./

balaton # 2003.05.21. 15:34

Kedves Timea!
Ne haragudj, nem akartalak megbántani. Szó sincs arról, hogy ahhoz a táborhoz tartoznék, aki megtagadja az apa boldogságának jogát. Sőt, azt is tudom, hogy sok volt feleség visszaél a helyzetével. De a gyerekeknek is van joguk a boldogsághoz, és két 'jog' meg 'érdek' sokszor sérti egymást, és mindkét félnek kompromisszumot kell kötnie. Az édesapa sem folytathatja úgy tovább az életét - bármennyire is 'joga' van a boldogsághoz - mintha nem lennének gyerekei. Ez alól senki nem bújhat ki ha egyszer gyerekei születnek, és a gyerek - a gyerekvállalás boldogságával és 'hátrányaival' együtt - csodálatos 'dolog'. Ugyanúgy az anya is mondhatja, hogy az édesapa hozzájárulása sem marad meg neki nettóban - mint nektek sem -, hanem esetleg mire megveszi a gyerekeknek ami kell, semmi nem marad belőle. Hidd el, teljesen jószándékkal írtam, és nem akarok kioktató lenni, de arra is emlékszem, hogy én is egészen másképpen láttam az ilyen helyzeteket amíg nem volt gyerekem. Kérlek, hogy ne csak azt a véleményt halld meg és gondold át ami egybecseng azzal amit hallani szeretnél. Ez nem szigorúan vett 'jogi' vélemény, de mivel a bíróság is mérlegeli azt, hogy mit 'méltányos' vagy sem kérni egy gyerek eltartásáért, így én továbbra is azt javaslom: gondold meg, szerintem nekik jár ez a pénz, én a helyedben belenyugodnék. Hogy a mama hányszor megy nyaralni és honnan van pénze rá, az más tészta. Ha az édesapa úgy érzi, hogy a gyerekekre adott pénzt magára költi és a gyerekeket nem látja el rendesen, ezt külön peres ügy útján hozhatja helyre. Sok szerencsét, egy ilyen helyzet soha nem könnyű!
Kata


Balatonakali polgártárs

Kincses Tímea # 2003.05.20. 13:49

balaton írta - 2003.05.20 13:32
Kedves Tímea!
Én ugyan nem vagyok jogász, de három gyerekem van. Tudom, hogy mennyibe kerül a gyerekek felnevelése. Szerintem az, akinek ilyen magas a jövedelme, igenis fizessen 15%-15%-ot a gyerekei nevelésére. A gyerekek nem hörcsögök, és pénzben kifejezhetetlen az a többlet-szolgáltatás, amit egy anya állandó jelenlétével (napi 24 óra), gondozásával, érzelmi és gyakorlati támogatásával, elvégzett teendőivel ad. Ezt majd megérted ha neked is lesznek gyerekeid. Ne haragudj, nem akarok kioktató lenni, de mivel véleményeket kértél én azt mondom: ha az én férjem elhagyna minket én is ragaszkodnék legalább a 15-15%-hoz, mert ha alacsony a fizetése, akkor annyi legalább kell a gyerekek felneveléséhez, ha meg magas, akkor a fennmaradó összeg úgyis elég a saját fenntartásához és még sokkal többhöz, a gyerekek pedig igenis élvezzék édesapjuk magas jövedelmének egy részét, mint azt tennék ha a papa nem hagyta volna el őket. Miért ők legyenek a családi perpatvar anyagi áldozatai? Csak egy gondolat...

Kedves Ismeretlen!

Én nem írtam a körülményeinkrol, arról, hogy mivel új életet kellett kezdenünk, minden kifizetése után marad 50e. Ft. Ez pedig nem olyan sok ugye??
Arról sem írtam, hogy éppen ennek a kedves hölgynek köszönhetoen, aki egy ANYA, mi nem mehetünk nyaralni a gyerekekkel, mert nincs mibol, de o évente háromszor jár külföldre. Úgy látom, Te is ahhoz a táborhoz tartozol, aki szerint az apa nem érdemli meg az boldog élethez való jogot. Még akkor sem, ha az anya akart válni egy új pasi miatt.
Egyébként közös gyermekünk nem is lesz, ha ennyit kell fizetni, mert az én fizetésem nélkül nem tudnánk fizetni a kölcsönöket.


Kincseti

balaton # 2003.05.20. 11:32

Kedves Tímea!
Én ugyan nem vagyok jogász, de három gyerekem van. Tudom, hogy mennyibe kerül a gyerekek felnevelése. Szerintem az, akinek ilyen magas a jövedelme, igenis fizessen 15%-15%-ot a gyerekei nevelésére. A gyerekek nem hörcsögök, és pénzben kifejezhetetlen az a többlet-szolgáltatás, amit egy anya állandó jelenlétével (napi 24 óra), gondozásával, érzelmi és gyakorlati támogatásával, elvégzett teendőivel ad. Ezt majd megérted ha neked is lesznek gyerekeid. Ne haragudj, nem akarok kioktató lenni, de mivel véleményeket kértél én azt mondom: ha az én férjem elhagyna minket én is ragaszkodnék legalább a 15-15%-hoz, mert ha alacsony a fizetése, akkor annyi legalább kell a gyerekek felneveléséhez, ha meg magas, akkor a fennmaradó összeg úgyis elég a saját fenntartásához és még sokkal többhöz, a gyerekek pedig igenis élvezzék édesapjuk magas jövedelmének egy részét, mint azt tennék ha a papa nem hagyta volna el őket. Miért ők legyenek a családi perpatvar anyagi áldozatai? Csak egy gondolat...


Balatonakali polgártárs

jewel # 2003.05.19. 13:15

Nem igazán értek egyet nagymacskával gyermektartás ügyben. A tartás összege megállapításának alapja nem az, hogy ha az apának magas a fizetése, fizessen többet. Az összes körülményt kell figyelembe venni, így az apa keresete mellett agyermek(ek) életkorából adódó szükségleteket is. A %-os megállapítás akkor mellőzhető, ha annak megállapítása esetén olyan magas összegű lenne a tartásdíj, amely már meghaladja a gyermek szükségleteit. Ha az apa vállaja a gyermekenként 25-30e Ft tartásdíjat, ennél többet a bíróság sem fog megállapítani.


jewel

Kincses Tímea # 2003.05.16. 18:16

the big cat írta - 2003.05.16 11:03
A tartás kötelezettség, mégpedig nagyon komoly jogi szankciókkal védett kötelezettség. Annyira komoly köztelezettség, hogy bizonyos körülmények között a szülő a gyermek tartásásra a saját szükséges tartása rovásáásra is gondoskodni köteles.

A gyermektartásdíj gyermekenként a tartásra kötelezett jövedelmének 15-25% közé kell essen, de több gyermek esetén sem haladhatja meg a kötelezet jövedelmének 50%-át. Ha a tartásdíjat határozott összegben állípatják meg, és a jövedelem közben lényegesen változik, a fenti százalékok érvényesítésért lehet kérni a tartásdíj módosítását.

A bíróság nem lesz tekintettel arra az érvelésre, hogy a tartásra kötelezett jövedelme magas, ezért szeretne alacsonyabb tartásdíjat, sőt, mivel jövedelme magas magasabb tartásdíjat fog megállapítani, az ugyanis csakis a gyermek érdekét nézi. Ha a második házasságbaól is származnak gyermekek akkor az módosítja a képet, de véleményem szerint a bíróság ki fogja mondani a gyermekenként 15%-nak megfelelő összeget.


Kincseti

the big cat # 2003.05.16. 09:03

A tartás kötelezettség, mégpedig nagyon komoly jogi szankciókkal védett kötelezettség. Annyira komoly köztelezettség, hogy bizonyos körülmények között a szülő a gyermek tartásásra a saját szükséges tartása rovásáásra is gondoskodni köteles.

A gyermektartásdíj gyermekenként a tartásra kötelezett jövedelmének 15-25% közé kell essen, de több gyermek esetén sem haladhatja meg a kötelezet jövedelmének 50%-át. Ha a tartásdíjat határozott összegben állípatják meg, és a jövedelem közben lényegesen változik, a fenti százalékok érvényesítésért lehet kérni a tartásdíj módosítását.

A bíróság nem lesz tekintettel arra az érvelésre, hogy a tartásra kötelezett jövedelme magas, ezért szeretne alacsonyabb tartásdíjat, sőt, mivel jövedelme magas magasabb tartásdíjat fog megállapítani, az ugyanis csakis a gyermek érdekét nézi. Ha a második házasságbaól is származnak gyermekek akkor az módosítja a képet, de véleményem szerint a bíróság ki fogja mondani a gyermekenként 15%-nak megfelelő összeget.

Kincses Tímea # 2003.05.16. 07:48

Tisztelt segítokész Olvasó!

Férjem elozo házasságából született 2 gyermek, akik 6 ill. 8 évesek.
Két éve a váláskor havi 30 e. Ft gyermektartásban állapodott meg a férjem volt feleségével. A gyerektartás fizetési módjául azt választották, hogy a közös vagyonból a férjemnek járó 1.400.000 Ft nem kerül kifizetésre, hanem a havi 30.000 Ft ebbol kerül levonásra, így eloször fizetni 2005. májusában kellene.
Április elején levelet kaptuk a volt feleség ügyvédjétol, melyben jelentos körülményromlásra hivatkozva kérik a tartásdíj felemelését, ill. készpénzes fizetését. Ok kifizetnék a még fennmaradó vagyoni részt.
Mi nem szeretnénk %-os megállapodásba belemenni, mivel férjem fizetése elég magas, és már 15-15 % is havi 70.000 Ft-t jelentene. Jutalmat ill. 13. havi fizetést beleszámítva ez az összeg már 84.000 Ft.
Felajánlottunk gyermekenként havi fix 25.000 Ft-t, melyet nem fogadtak el.
Önök szerint mit kellene felajánlani, ill. mire számíthatunk, ha bírósági per lesz a dologból.

Segítségüket nagyon köszönöm!


Kincseti