Válás utáni hitelek,tulajdonjog


drbjozsef # 2024.04.04. 11:29

Zseby14,

Tavaly májusban?
Minden támogatásra 30 napon belüli bejelentési kötelezettség van... az megvolt?

Egyetemlegesen vettetek fel mindent, ezért tőled is ugyanúgy követelheti a bank a teljesítést.
Az, hogy "ügyvéd előtt" az exed vállalta a fizetést, az a kettőtök között kötött szerződés, ezért az természetesen a bankra semmilyen formában nem vonatkozik.

Ez alól egy kivétel van, a 16/2016. rendelet 51.§ szerint.
Olvasd el, és ha aszerint jártok el, akkor a kormányhivatal módosítja a szerződéseket, és az már a bankra is kötelező érvényű lesz.
Amíg ezt nem csináljátok meg, addig követelni fogja tőled a teljesítést a bank, és akár végrehajtást is indít ellened.
(Sőt, az ennek életbelépéséig felhalmozódott tartozást szerintem követelheti, végrehajtathatja a bank rajtad bármikor)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

A babavárót nem ismerem eléggé, de szerintem ott a váláskor megszűnik a kamattámogatás, rendes piaci hitellé alakul, de ha nem kerül egyben visszafizetésre, akkor ott a bankot semmi sem kötelezi arra, hogy téged kiengedjen a hitelből. Az is követelhető tőled.

Természetesen, az exeddel való szerződés alapján azokat az összegeket, amelyeket ő vállalt, és mégis neked kell megfizetni vagy rajtad hajtják végre, azt te követelheted majd tőle. De ha már ő se tudja fizetni, gondolhatod, mekkora esélyed lesz neked tőle behajtani...

Zseby14 # 2024.04.04. 08:49

Tavaly májusban váltam el a volt férjemtől. Közös CSOK,babaváró,lakáshitelt vettünk fel. Közös megegyezéssel ügyvéd előtt átvállalta az összes hitelt,ő maradt a házban. Viszont most tudtuk meg,mivel nem fizette a hitelt és tőlem követelték,hogy amíg nincs beadva az államkincstárnak,addig nem érvényes a megállapodás,hogy ő átvállalta a részem.
Ha jóváhagyja az államkincstár,akkor nem követelhetik tőlem a törlesztőt csak tőle? Sajnos elég sokszor nem tudja fizetni,ezért tőlem akarják behajtani.
Papír szerint ő lakik a házban,viszont még az én nevem alatt is szerepel. Ha a hitelt hivatalosan is átvállalta, akkor utána követelhetem tőle a ház 1/2 részemet?