bank elvette az autót


Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2004.06.08. 16:43

Kedves Márta!

ne haragudjon nem akarom "lekicsinyelni" a baját, de sajnos tanúja voltam kb. 4.000 embernek, egy bankcsoportból történt létszámlépítésének.

Felül kelle emelkedni ezen a bajon és továbblépni.

Üdvözlettel:

the big cat # 2004.06.02. 14:30

Nem is az autó elvesztése a nem vagyoni kár, hanem az életminőségromlás, ami a munkáltató jogellenes intézkedése maitt következett be, és aminek bizonyítéka az autó elvesztése.

Az, hogy valakinek az életében más jogellenes magatartása következtében romlik az életminősége nem vagyoni kár. Ha a bíróság megállapítja a munkáltató jogsértését akkor megvan a sérült jog.

Természetesen önmagában a felmondás, ha az jogszerű semmiféle kártérítést nem alapoz meg, hiszen kártérítés nem követelhető a jogszerűen okozott károkért, de én úgy értettem, hogy munakügyi per van folyamatban a rendkívüli felmopndás jogellenességének megállapítása tárgyában.

szajbertattila # 2004.06.02. 14:18

Szerintem a nem vagyoni kár nem áll meg ugyanabból az okból, amiből a vagyoni se: nincs okozati összefüggés a károkozó magatartás és kár között (nemcsak ebből lehet megélni, mint ahogy autót lízingelnis se). Azon kívül az is kérdéses szémomra, hogy pontosan melyik személyhez fűződő jog sérült meg, és miben áll a kár?

Önmagéban az, hogy valaki nehezebb anyagi körülmények között él, mint ezelőtt élt, nem tekintető nem vagyoni kárnak. Ha a munkahelyét elveszíti valaki, akkor mindig nehezebb helyzetbe kerül.

Attila

the big cat # 2004.06.02. 13:10

Vagyoni kárként szerintem sem érvényesíthető ez a kár, de nemvagyoni kárként, életminőségromlás címén érvényesítésére látok esélyt.

szajbertattila # 2004.06.01. 15:31

Tisztelt Márta,

a kérdés eldöntésénél fontos, hogy kötelezete -e önt a volt munkéltatója autó lízingelésére, vagy nem. Ha, nem akkor szerintem nem felelős a munkáltató azért a kérért, ami a részletek nemfizetése miatti felmondásból eredt. Ilyen alapon a munkáltatóval meg lehetne fizettetni a lakásrezsi nem fizetéséből eredő károkat, és még sok mindent, amit a munkabérből vett volna meg az ember ...

szerintem a lízing és a munkaviszony jogilag egymástól teljesen független, a díjakat nem csak a munkabérből lehet rendezni, hanem más tartalékokból, kölcsönből is, és megfordítva: a munkabért nem kötelező lízingre fordítani (lízingelni). Ilymódon szerintem hiányzik az értékelhető (beszámítható) okozati összefüggés a károkozó magatartás és a kár között ...

Cserneczky_Márta # 2004.06.01. 10:58

Szeretnék tanácsot kérni, hogy jelenleg munkaügyi perem van, aminek a kimenetele számonra kedvező, de a biróságra be kell nyujtanom az állásom elvesztésével kapcsolatos egyéb károkat is. Minden rendezett, de egy nem:
2002.decemberétől rendkivüli felmondással elbocsájtott a cég 29 embert. Addig az ideig a lizingelt autóm törlesztését tudtam fizetni. 2003.jan.-febr. hónapban már nem, igy a bank március 15-én elvitte az autót, majd - szerintem áron alul - 3 hónap tárolás után értékesitette, és elszámolt velem: fizessek még be 600.000 Ft-ot.
Eddig az autóra befizettem előlegként 470.000.-
haszn.gépkocsimat beszámolták 150.000.-
csekkekben befizetve 280.000.-

követel a bank még tőleg 600.000.-Ft-ot.
A birósághoz benyujtottam a bank követelését, de ott azt mondták, hogy kárként csak azt adhatom be, amit igazolni tudok,hogy befizettem. Mint munkanélküli a bank által követelt összeget persze,hogy nem tudom befizetni. Logikusan gondolkodom-e, hogy ezek szerint az előleg befizetése és a havi részletfizetés az igazolt károm?
Problémám az még,hogy probáltam a bankkal felvenni a kapcsolatot, de nem ad ki semmiféle információt, nincs személyes ügyfélfogadás, csupán annyit közöltek velem, hogy egy Faktorint cég átvette az ügyet, de nem adták meg még a telefonszámukat sem. A bank által követelt összeg már nem hiszem, hogy 600 ezer forint lesz, mert kamat, stb. tavaly óta még terhelni fogja. Ezzel az összeggel nem tudom, hogy majd mit tudok kezdeni, hisz ez is a káraim közé tartozik, sőt az is, hogy nincs autom se. Mit tehetek ebben az esetben.
?
Köszönettel: Cserneczky Károlyné