uj vam rendelet


Szilvike # 2004.06.07. 13:36

Sziasztok!

Nem ehhez a témához kapcsolódik, de szintén vámügyintézés, szért gondoltam, hogy ide írok.
Tavaly nyáron (2003 július) hoztunk be külföldről egy autót mint magánszemély. A vámvizsgálat során kiszúrták az autót, mert szerintük aránytalanul kevés pénzért vettük, tehát "kisszámlát" mutattunk be, hogy kevesebb legyen a vám utánna. A vizsgálatra bekértek tőlünk 220 ezer forintot biztosítékként, amit, ha minden rendben lesz, majd visszakapunk. A vizsgálati idő (10 hónap) letelte után kaptunk egy határozatot, miszerint mindent rendben találtak, de a pénz még nincs sehol. Az lenne a kérdésem, hogy hova kellenne fordulnunk a pénz miatt, mert az akkor megadott telefonszám már nem él a csatlakozás óta. Szeretnénk minél hamarabb visszakapni a pénzünket, mi a teendőnk?

ercan # 2004.06.03. 23:23

Kedves szajbertattila;

A hatosagi bizonyitvany ahhoz kene, -mivel most nyaron telepedek vegleg haza 21 ev utan-, hogy vam-mentessen vihessem haza szemelyes holmimat. (ez a dokument azt igazolna, hogy mettol meddig tartozkodtam eletvitelszeruen Kanadaban)

Vam-mentesseg jar a hazatelepuloknek, ill. azoknak akik 2 evet meghaladoan eletvitelszeruen kulfoldon tartozkodtak. (ezt a vam honlapjan olvastam)

A dolog ott bonyolodik, hogy az itteni es az otthonrol jott informaciok teljesen ellenkezoek.

Itt a magyar konzulatus ugy tudja, hogy az megszunt Majus 1 ota es nekem ilyenre mar abszolute nincs szuksegem. A magyar nagykovetseg szinten ugy tudja es probal konkret informaciot szerezni nekem.

Viszont az otthoni vamhivatal informacios irodaja ma azt mondta nekem, hogy az a papir kell, mert maskepp mivel tudnam igazolni kulfoldi tartozkodasomat. (Igaz van a volt munkahelyemrol egy igazolasom, ahol fel van tuntetve hogy ott dolgoztam 14 evet, de ugy tunik otthon azt nem nagyon tudjak hasznositani.., ezen felul itteni ado papiroktol a nyugdijpapirjaim 21 evre visszamenoen megvannak)

Tehat, eleg kellemetlen lesz megis csak elmenni es meggyozni az itteni magyar kulkepviseletet, hogy biztos igaz az uj szabaly, de otthon a gyakorlatban az meg nem kozismert es azt meg nem alkalmazzak.

Csak azt nem tudom, ha tenyleg itt nagyon meg vannak gyozodve es ha veletlen ezert nem kapnam meg ezt a papirt, akkor mire (milyen rendeletre hivatkozhatok)...azt hiszem akkor kerek egy irast a konzultol, hogy irja le es adja irasban hogy ilyen mar nem kell a hazatelepuloknek. Remelem nem fogjak rosz neven venni es megertik majd.

Ezert szerettem volna tudni, ha valaki veletlenul ismeri ezt az uj rendeletet es esetleg tudja a rendelet szamat...dehat gondolom kovetni az uj rendeleteket az szinte lehetetlen mivel naponta tobb mazsa dokumentumot biztos keszitenek a kulonbozo hivatalokban....

Azert nagyon szivesen fogadok barmilyen megjegyzest, hozzaszolast es tanacsadast.

Tisztelettel;
ercan


/ercan/

szajbertattila # 2004.06.03. 18:29

Szia

mihez kellene hatósági bizonyítvány, és milyen hatósági bizonyítvány? Ha megírod milyen ügyről van szó, lehet, hogy többet segíthetünk...

Attila

ercan # 2004.06.03. 12:57

Tisztelt Olvasok, szakertok;

A "HATÓSÁGI BIZONYÍTVÁNY iránti kérelem" utan erdeklodtem es az itteni konzulatuson kozoltek, hogy nincs szuksegem ra mivel az Majus 1-tol az megszunt.

Probaltam a vamhivatalnal erdeklodni, hogy jol e ertettem az informaciot (biztos ami biztos) de a telefon mindig foglalt.

Esetleg valaki meg tudna konkretumra mondani, hogy tenyleg az uj torveny szerint arra mar nincs szukseg? (esetleg a torveny rendelet szamat...)

Koszonom elore is a tanacsot / utbaigazitast!
Tisztelettel;
ercan


/ercan/