Postai félrekézbesítés


derill # 2004.07.01. 09:21

Na igen. De a kézbesitést a postának bizonyitania kell tudni. Ha nem tudja, akkor bajban van, egyértelmüen megáll a felelőssége. És mivel nem tudja bizonyitani, hogy mi lett a küldeménnyel - ami mellesleg levél - a levéltitok megsértése is megállhat. Nem azért fizetek többet egy levélért, hogy elveszitsék.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

espm # 2004.06.30. 16:45

Az ajánlott levél két helyen kerül könyvelésre: a feladóvevényen és a kézbesítési okiraton. Az útvonal elvileg nem dokumentált.

Tételesen az értékküldeményt tartják nyilván.

Talmács # 2004.06.28. 12:14

Köszönöm a választ !

Peti

derill # 2004.06.28. 10:20

Józan paraszti ésszel: Kiadhat-e lepecsételve egy üres blankettát? Szerintem nem. Ha nem, akkor nem Te követted el a jogsértést, ha ez egyáltalán az hanem ő. Persze ha utólag kitöltöd, Te is.

Ne töltsd ki. Csak reklamálj. Az, hogy mi van ráirva cimzésként, vagy, hogy üres, a Te szempontodból lényegtelen azt hiszem, bár nem vagyok postás.

Itt ugy gondolom a ragszám a fontos - emiatt aztán lehet, hogy lényegtelen, hogy ki van töltve a nálad lévő példány, vagy nincs -, ami lehetőséget ad arra, hogy kövessék a küldemény utját még akkor is, ha neked fogalmad nincs merre küldted. Nekik kell, hogy legyen, ugyanis az a feladata szerintem, hogy bevezetik könyvecskékbe, legalább is valami nyilvántartásba - ragszám szerint - és a tuloldalon átvetetik, tehát aláiratják, hogy az ilyen ragszámu küldeményt átvette a cimzett. Tehát nyugodtan menj be, és érdeklődj.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Talmács # 2004.06.28. 01:43

Egy csúnya kitalált példa: Ha egy hónapja feladtam egy ajánlott levelet. Nem volt ajánlottblankettám amikor az ügyintézőtől kértem csak aláírta, lepecsételte, a levélre ráragasztotta a ragszámot és ideadta, hogy töltsem ki. Ha kitölteném a blankettát hasra ütés szerűen és a reklamációnál aláírnám, hogy ez a helyes cím, tekintettel arra, hogy már fogalmam nincs pontosan hova küldtem, követnék-e el bűncselekményt?

Mielőtt feljelentenétek azért leírnám, hogy csak a jogi háttér iránt érdeklődöm egy példa által. Nem áll szánékomban ilyesmit elkövetni. (Az esemény amúgy valós gyökerű, de én még nem kaptam természetesen üres aláírt blankettát, viszont egy ismerősöm már igen. Persze ő sem mert reklamálni így mint ahogy én sem mernék akár bcs. akár nem. De a véleményetekre azért kíváncsi volnék, mit mond erről a jog?)

Köszönettel:

Peti