Személyiségi jogok


vlenke # 2004.09.25. 19:06

Mármint: az sem (sérti)?

szajbertattila # 2004.09.25. 12:45

az is

vlenke # 2004.09.25. 11:42

És ha olyan büntetést is leírnak, amit nemcsak letöltött az ember, de már mentesült is alóla??

szajbertattila # 2004.09.25. 07:10

ez nem sérti:-) ha ezekkel a személyes adatokkal valaki jogellenesen visszaél (jogellenese beszerzi, nyilvánosságra hozza, továbbítja, kezeli), akkor az jogsértés. Nem látom, hogy mtől lenne jogellenes, ha a büntetőeljárásban megjelölik, az eljárás lefolytatásához szükséges adatokat - be azonosítják pontosan az embert, hogy ne mást ítéljenek el, aztán hogy honnan idézheti a bíróság, és hogy vannak e olyan körülmények, amik a büntetés kiszabása során jelentősek leszenek - a büntetett előélet az ilyen. Ellenkező esetben a személyiségi jogok tág értlmezése oda vezet, hogy ha nem járulsz hozzá, akkor még büntetőeljárást se lehetne indítani a hozzájárulásod nélkül.

A személyiségi jogok nem korlátlanok, a büntető eljárásjogban számos esetben korlátozhtaók, és a fentieknél sokkal súlyosabb esetekben is - pl. a szabadság elvonása előzetes letartóztatással, vagy maga a börtön. Vannak szabélyok, hogy milyen feltételekkel lehet a kényszerítő eszközöket alkalmazni, és ha a szablyok be vannak tartva, akkor a kényszerítés jogszerű - mégha életfogytig kell ülni akkor is.

vlenke # 2004.09.24. 19:23

Szeretném megtudni mi nevezhető pontosan a személyiségi jogaimnak, ill. megsértésének?

Ha egy vádiratban névvel, szül.dátummal, anyám nevével, lakcímmel, tart.hellyel, állampolgársággal + büntetlen v. milyen módon voltam büntetve és közel 70 emberről ugyanez, ez nem sérti a személyiségi jogokat? Ezt a vádiratot az ügyben érintett összes ember (kb. 250) megkapta.
Köszönöm a segítséget!