Segítség! Apám örökölt! :O


the big cat # 2004.10.09. 15:50

Ezt viszont nem igazán ildomos jogi úton megpróbálni megtorolni. Talán egy őszinte beszélgetés többet használna.

chegue # 2004.10.09. 14:55

Kedves big cat!
Köszönöm a válaszodat, nagyjából erre számítottam ez ügyben. Amúgy azt tudni kell, hogy az ügynek inkább az érzelmi oldalától vagyunk oda, mint az anyagitól.

the big cat # 2004.10.09. 13:14

Az apád örökségéhez semmi közöd, semmilyen jogalapot nem támaszthatsz arra, hogy beleszólj arra, hogy mire költi, és hogy a gyerekei között arányosan, vagy aránytalanul osztja fel, vagy hogy egyáltalán odadadja-e valamelyikőtöknek, vagy mondjuka Dunába szórja.

Ha ő a lánytestvérednek akar lakást venni, és a pénzt vagy a laksát neki ajándékba adja, az ő szuverén döntése.

Az édesapád halála után ha az bizonyos időn belül következik ba az ajándékozástól száímtva, akkor az ajándék értéke a köteles rész alapja lesz. Most semmit sem tehetsz.

chegue # 2004.10.08. 16:36

Szeretném, ha hozzáértő személytől tanácsot kaphatnék az alábbi ügyben.
Apám örökölt egy ingatlant, melynek értékesítéséből származó 8 milliós összeget -úgy néz ki- egyik húgom lakásának megvásárlására fordítják. Hárman vagyunk testvérek, ketten anyámékknál lakunk, fent említett húgom másik városban él barátjával. Nekem feleségem két gyermekem van, saját ingatlan vagyonnal nem rendelkezünk. Három lakásos családi ház egyik lakását lakjuk, ami édesanyámé.
Az álláspontom az volt, hogy ebből a pénzből apám vegyen saját nevére lakást abban a városban, ahol húgom él, és lakjanak benne nyugodtan, de ez mégiscsak igazságosabb megoldás a három testvér szemszögéből.
Másik javaslatom, hogy apám lakhelyén vegyen saját nevére lakást, aminek kiadásából származó, akár teljes bevételét juttassa a másik városban élő húgomnak.
Nos ez egyik sem tetszett nekik. Ezekkel az volt a gond, hogy miután öröklésre kerül a sor, esetleg mi ketten itthonmaradottak eladhatjuk a lakásban részünket, akkor meg hova megy az a szegény lány! Az nem tűnt fel senkinek, hogy a szegény lány ugyanúgy eladhatja a mi fenekünk alól a lakásunkat.
Ha a kapott összeg értékének megfelelő részről lemondhatna anyám tulajdonában lévő ház leendő örörkrészéből az nekünk "itthonmaradottaknak" már megintcsak elfogadható lenne, de úgy néz ki ez sem megy.
Lehet itt egyátalán találni mindenki számára elfogadható megoldást?
Kérem ha valaki tud tanácsot adni , tegye meg! Előre is köszönöm!