Tandíj tartozásátvállalás


the big cat # 2004.10.29. 13:04

Nem egészen értem, hogy magánszemély miért ne vállalhatná át abárkinek bármilyen kötelezettségét. Õk csak állítsák ki a számlát a te nevedre, mint magánszemélyére, adószámod írják rá a számlára, a többi meg rohadtul nem az ő dolguk.

Az SZJA kedvezmény pedig egy ettől független sztori, ahhoz nekik semmi közük, hogy te mit csinálsz vele, érvényesíted valahol vagy nem.

Egyébként pedig, amellett hogy rohadtul semmi közük hozzá, még rosszul is tudják, mert igenis visszaigényelheted a feleséged tandíját a te adódból, a te nevedre kiállított számla és igazolás alapján alapján:
36. § (1) Az összevont adóalap adóját csökkenti a felsôoktatási intézmény hallgatójának tandíja és/vagy költségtérítése (a továbbiakban együtt: tandíj) címén megállapított összegnek a 30 százaléka, de legfeljebb hallgatónként az adóévben 60 ezer (tanulmányi hónaponként 6 ezer) forint, a befizetésrôl a hallgató és a befizetô magánszemély nevére kiállított igazolás alapján annál a magánszemélynél, akinek a neve az igazoláson befizetôként szerepel. Az igazolást a felsôoktatási intézmény a befizetés évét követô év január 31-éig adja ki a hallgatónak az átvétel igazolása ellenében.
(2) E § rendelkezésének alkalmazásában felsôoktatási intézmény hallgatójának minôsül a felsôoktatási törvényben felsorolt felsôoktatási intézményben hitelesített iskolai rendszerű elsô alapképzésben résztvevô magánszemély.
(3) Az (1) bekezdésben említett levonási lehetôség a hallgató vagy a szülôje (ideértve az örökbefogadó, a mostoha- és a nevelôszülôt is) vagy a nagyszülôje, vagy a házastársa, vagy a testvére közül azt illeti meg, akit a hallgató kérésére az (1) bekezdésben említett igazoláson befizetôként feltüntettek.
SZJA tv. 36/A. § (1) Az összevont adóalap adóját csökkenti a felnôttképzésrôl szóló törvény szerinti felnôttképzési szerzôdés alapján az adóévben fizetett képzési díj (beleértve a vizsgadíjat is) 30 százaléka, de legfeljebb évi 60 ezer forint. Az adókedvezmény alapját és összegét a felnôttképzésrôl szóló törvény elôírásai szerint akkreditált intézmény által kiállított igazolás bizonyítja. Az adókedvezményt a felnôttképzésben részt vevô MAGÁNSZEMÉLY, HÁZASTÁRSA, szülôje (ideértve az örökbefogadó, a mostoha- és a nevelôszülôt is), nagyszülôje vagy testvére veheti igénybe akkor, ha a kiállító az igazoláson a felnôttképzésben részt vevô magánszemély kérésére befizetôként feltüntette. Az igazoláson csak egy magánszemély tüntethetô fel befizetôként.

Egyébként a legjobb az amikor az iylen tökéletes dilettánsok bélyegzőt követelnek. A bélygzőnek általában semmi, de az égvilágon semmi joghatálya nincs, ez csak egy iylen mániákus felszines formalitásokhoz ragaszkodó országban lehet valami negyvenkettedik segédkávéfőző fontoskodása.

Anonium # 2004.10.28. 20:04

A következőkben szeretnék segítséget kérni!

A feleségem elkezdett egy fizetős 1 éves állam által nem támogatott fogászati higiénikus iskolát. Azonban mivel jelenleg minimál bérrel, van bejelentve úgy gondoltuk, hogy a tandíj megfizetését, mint házastárs átvállalom és az év végi SZJA bevallásnál, pedig adó-visszaigénylésként a számlát leadom. Viszont itt jön a probléma, hogy én munkavállaló vagyok és nem vállalkozó, és azt mondják az iskolában, hogy mivel nem rendelkezek bélyegzővel ezért nem is, vállalhatom át a tandíj megfizetését.

Első körben felajánlottam nekik hogy vagy rajzolok egy bélyegző lenyomatott a papírra, vagy előveszem a gyerekkoromból megmaradt forma bélyegzőimet és nyomok nekik csillagot vagy zsiráfot, azonban ezt nem igazán értékelték.

Második körben itt szeretnék segítséget, kérni a fórumon, hogy hátha egy nálam a joghoz jobban értő valaki segélne, hogy mint munkavállaló. Ismétlem nem vállalkozó vagy munkáltató, hogyan vehetném igénybe az adó visszatértést a tandíjként befizetett összeg után?

Az esetleges válaszokat előre is köszönöm szépen!