hardverkulcs


Sz.Zoltán # 2005.03.13. 12:40

Érdekes probléma..
Én informatikailag közelítem meg... hardverkulcsokat nemigen szoktak megadni, ezzel az erővel lehetne kérni forráskódot is.
Ugyanakkor az a meglátásom, hogy az új importőrnek előnyös lenne, ha a dealerhálózatot megtartaná. Kizárólagos joga úgy gondolom nincs a termék forgalmazását illetően, én személy suerint megkeresném egyenesen a gyártót és vázolnám a problémát.
Amennyiben a dealer nem szolgáltatja vissza a kulcsokat, úgy jogtalan szoftverhasználatért indíthatsz pert ellene és a ki nem fizetett használati díjakat is követelheted. Másik kérdés, hogy a dealerek szerződésben mire kötelezték magukat?

igen? # 2005.03.07. 07:51

Szeretnék véleményeket/segítséget kérni az alábbi üggyel kapcsolatban:
Adott egy importőr, aki a gyártótól beszerzett szoftvert - a forgalmazott termékek megrendelését elősegítő programról van szó-, illetve hardverkulcsokat kiadja a dealeri hálózat tagjainak. A szoftver telepítésekor a használó tudomásul veszi, hogy a használat csak a telepítéstől számított 30 + 7 napig használható. Havonta elérhető egy frissítő lemez, melyet térítés ellenében lehet átvenni. Amennyiben erre nem kerül sor, a hardverkulcsot vissza kell szolgáltatni.
Az importőr személye időközben megváltozott, a dealeri hálózatot nem teljes egészében vette át. Az át nem vett dealerek felhívás ellenére nem szolgáltatták vissza a hardverkulcsot, holott azt a telepítéssel tudomásul kellet venniük, hogy az utolsó lemez telepítését követő 30 + 7 napon belül a szoftver használatának joga megszűnik.
A gyártó csak akkor szünteti meg a frissítő lemezek küldését, ha a hardverkulcs leadásra kerül. Az új importőr így kénytelen minden hónapban kifizetni a frissítő lemezek ellenértékét -, mivel hardverkulcs hiányában nem tudja a szolgáltatást lemondani. A dealerek pedig nem fizetnek a frissítő lemezekért.
Mit tehet az új importőr? Követelheti a most már 9 hónapra visszamenőleges díjakat? A lemezek nála maradtak, de most már értéktelenek. A hardverkulcs le nem adása miatt kezdeményezhet bárminemű eljárást a dealerek ellen.
Kérem azon kollegák segítségét, akik járatosak az ilyen ügyekben. Remélem nem írtam le hiányosan a tényállást.
A válaszokat előre is köszönöm.