Lemaradt : nincsen már előrehozott nyugdíj , 63 évesen tudsz nyd-ba menni .
Előrehozott öregségi nyugdíj
Tisztelt Fórumozók!
Az lenne a kérdésem, ha valakinek előrehozott, csökkentett (-24%) öregségi nyugdíjat állapítottak meg,az öregségi korhatár (62 év) betöltésével a levonás megszűnik, vagy ugyanúgy vonják továbbra is.
Válaszukat előre is köszönöm!
Luigi
Marad az , amit eredetileg megállapítottak a -24 % -al , nem változik , nem lesz több azzal , h elérte a korhatárát .
Tisztelt szafika!
Köszönöm a válaszát, sajnos ez nem túl jó hír.
Arra esetleg van megoldás, hogy a hiányzó napokat kifizetni a TB felé?
Mert mintha hallottam volna ilyet?!
Édesanyám nyugdíjáról lenne szó és nem mindegy hogy 48000 HUF vagy kb 60000 HUF.
Válaszát köszönöm.
SOS! értelmezési segítséget kérek!
A Pedagógusok Lapja jogi útmutatója úgy értelmezi az 1700/2012.(XII.29.) Korm. határozatot, hogy az, az óvodákra nem vonatkozik , mert nem tartalmazza az ”ágazati” kifejezést.
Akkor most az óvodámban dolgozó nyugdíjas kertész bácsi június 1 után dolgozhat e „2” bérérért – nyugdíj+ fizetés vagy nem? (közalkalmazott, 4 órában)
Stefán53-nak:
EZT TALÁLTAM A NETEN:
nyugdíjtörvény 2013: nyugdíjtörvény változás 2013
http://hitelkalkulator.szeghalom.eu/…ltozas-2013/
Van benne egy ilyen kitétel:
"1952-ben született férfiak 2,5 évvel, az 1953-as, 1954-es születésűek 3 évvel az emelt korhatár előtt igényelhetnek csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjat, a két évvel korábbi nyugdíjba vonuláshoz meghatározott 8,4 százalékos nyugdíjcsökkentés ellenében. A későbbi években születettek a korhatáruk előtt két évvel vehetik igénybe a csökkentett előrehozott öregségi nyugdíjat."
Akkor ez azt jelenti, hogy mégis el lehet menni csökkentett előrehozott nyugdíjba???
Szomorú, hogy ennyi butaságot, dezinformációt összehordanak egy állítólagos szakmai oldalon.
Pl. ez mi:
"Előrehozott öregségi nyugdíj 2013:
Férfiak: 2013-ban az 1950-ben, vagy azt megelőzően született férfiak (60 éves, vagy idősebb) mehetnek előrehozott öregségi nyugdíjba..."
Tessék már átgondolni, az aki 1950-ben vagy előbb született, idén már 63 éves vagy idősebb, régen betöltötte a rendes nyugdíjkorhatárt - mi köze az előrehozott öregségi nyugdíjhoz, amit mellesleg egy 2011. decemberi módosítással 2012. januártól megszűnt.
53-as nő vagyok, pedagógus.Idén januárban lett meg a 37 évem, néhány nappal maradtam le a 2012. dec. 31.ről.
Kérdésem: Van-e lehetőségem még csökkentett előrehozott nyugdíjba menni, létezik- e méltányosság az ilyen esetekben?
Milyen egyéb lehetőségem van a 63 év előtt nyugdíjba menni?
Tisztel Fórumozók!
53-as nő vagyok, pedagógus. A 37 évet januárban szereztem meg, néhány nappal a 2012. dec.31-i határidő után.
Van-e lehetőségem nyugdíjba menni méltányossággal vagy végleg lecsúsztam és 4 év "szabadságvesztést" kell ledolgoznom még?
- Én sajnos biztos választ nem tudok!--És az is sajnos,hogy akik tudják esetleg,ritkán néznek be ide a Fórumra!-Pedig még mindig szükség van sokaknak a segítségre!--Üdv.---
jázmin53
Sajnos a tv-ben kikötés a 37 év megszerzése 2012. dec. 31-ig.
Idézem az idevágó részt a 2011. évi CLXVII-es tv-ből:
3. A korhatár előtti ellátás megállapítása
7. § (1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011. december 31-ét követő kezdő naptól – korhatár előtti ellátásra jogosult
- az, aki 2011. december 31-éig az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges
aa) életkort betöltötte, és
ab) szolgálati időt megszerezte,
- az az 1953. évben született nő, aki 59. életévét betöltötte és a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerzett,
Gondold át, tudnál-e „előkaparni” néhány napot, ami kimaradt a határozatból, pl-ul nyári diákmunka és igazolni is tudnád. Ha lenne ilyen és kikerekedne a 37 év 2012-ben, akkor bármikor elmehetnél korhatár előttire 63 éves korodig.
Nem tudom, a szolg. idődből mennyi a női 40 éveshez szükséges jogosultsági idő, mert ha az is 37 lenne, akkor „csak” 3 év kellene még hozzá.
Üdv: Korall (53-as nö)
Egy cikk a Zala megyei Hírlapból; van benne néhány hasznos információ:
http://zaol.hu/…gdij-1519413?…
Kedves Fórumozok!
Köszönöm a szíves tájékoztatást és tanácsokat.
Sajnos a nyári diákmunkákat nem jegyezték sehol, és a cégek is megszüntek rég.
Többször is próbálkoztam felkutatni elveszett napjaimat, hiába.
Jázmin
Kutasd fel azokat, akikkel együtt dolgoztál, ők tanúsíthatják.
Kedves Fórumozók!
Alábbiakban olvastam,, hogy az 1952-ben született férfi 2012-ben elmehetett volna előrehozott csökkentett nyugdíjba, de nem tér ki a feltételekre. A testvérem 1952.12.01-én született, 43 év munkaviszonnyal rendelkezett. A helyi munkaügyi központban először azt mondták, hogy kap járadékot (sajnos a munkaviszonya megszűnt), és még 2012-ben nyugdíjas lehet, majd később behívták, hogy menjen el dolgozni 60,5 éves koráig. Most pedig úgy tűnik, hogy még két évet kell dolgoznia, 62,5 éves koráig. Akkor mi az igazság, 2012-ben elmehetett volna, vagy nem?
Köszönöm a választ.
Nem hiszem, de az biztos, hogy most 62 év alatt férfiként nem mehet nyugdíjba.
A 2011. évi CLXVII. törvény 7. paragrafus f. pontja alapján az 1952-es férfi elmehetett tavaly korhatár előtti ellátásba néhány feltétel teljesülése esetén:
"7. § (1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl - 2011. december 31-ét követő kezdő naptól - korhatár előtti ellátásra jogosult
- az, aki 2011. december 31-éig az előrehozott, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételéhez a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint szükséges
aa) életkort betöltötte, és
ab) szolgálati időt megszerezte, ....
- az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot 2012. január 1-jét megelőzően a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntető megállapodást 2012. január 1-jét megelőzően írásban megkötötték, feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő napon a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint az 1. § c) pont ca), cb), cd), ce) vagy cf) alpontja szerinti korhatár előtti nyugellátásra jogosult lett volna,
- vagyis kellett volna még 2011. decemberben egy írásos nyilatkozat vagy megállapodás.
Köszönöm szépen a válaszokat.
Hátha valaki tudja ....
Előrehozott öregségi nyugdíjjal 2011-ben mentem nyugdíjba. Közalkalmazott vagyok.
Akkor azonnal megkaphattam volna a 40 éves jubileumi jutalmamat (mivel a 35 éves közalkalmazotti jogviszonyon túl voltam), és a felmentési időt is.
Mivel fél állásban folytatni szerettem volna a munkámat, és a munkahelyem is igényt tartott rám, azt mondták, hogy ezeket akkor kapom majd meg, amikor ténylegesen befejezem a munkát.
Most június végén, mint sok más nyugdíj mellett foglalkoztatott közalkalmazott befejezem a munkámat, de azt mondták, hogy se a 40 éves jubileumi jutalomra, se felmentési időre nem tarthatok igényt, mert megváltoztak a törvények.
A jelenleg hatályok jogszabályok gyűjteménye szerint a KJT ide vonatkozó törvényeiben nem láttam, hogy eltörölték volna, vagy megváltoztatták volna ezeket.
Tud valaki tanáccsal segíteni, hogy igazam van-e és ha igen, hová fordulhatok?
Köszönöm a segítséget előre is.
53-as nö vagyok. Elörehozott öregségi nyugdíba szerettem volna elmenni,mivel rendelkezem 37 év szolgálati időve. A nyugdíjbiztosító elutesította a kérelmemet,2012 decemberében megfellebeztem de a mai napig semmi reakció.Lehet,hogy a befizetett nyugdíjjárulékokat nem a megfelelő helyre könyvelték?? Vállalkozóként csekkeken fizettem be a nyugdíjbiztosításomat és a fénymásolatokat is beküldtem.A vállalkozásom csödbe ment azóta munkanélkül vagyok /3éve/ezért kell nekem az előrehozott csökkentett öregségi nyugdíj.60 évesen már sehova nem vesznek fel dolgozni. Azt,hogy nem mehetek el előrehozett öregségi nyugdíjba ,nagyon-nagy igazságtalanságnak tartom,tisztességtelen eljárásnak a jogalkotók részéről!!!De gondolom nem vagyok egyedül ezzel!Nem tudom hova forduljak segítségért,ugyanis a fellebezésemre mégcsak nem is válaszolt a Nyugdíjbiztosítási Ig.Ha valaki tudna tanácsot adni nagyon megköszönném.
Még annyit szeretnék elmondani,hogy a Nyugdíjbiztosítónak befizettem 357.000-ft-ot melyről nem tudnak elszámolni.Tehát nem könyvelték el az éveimre . Így aztán a nyugdíjkérelmemet elutasították,mondván nem rendelkezem a szukséges szolgálati idővel.Annyira hülyenek nézik az embereket,hoy az már fáj!!!A Nyugdíbiztosítóban össze-vissza hazudoznak az ügyfeleknek,sunnyognak nem mondják meg az igazat,pedig vannak még a mai napig is érvényes jogszabályok melyeket nem tudnak az emberek.Ezért van ez a nagy káosz a nyugdíjak körül.Elutasítások meg azért mert nem akarnak nyugdíjat fizetni!!A kérdésem: azon kívül,hogy megfellebeztem a nyugdíjkéremi elutasítást,milyen lehetőségem lenne még hogy a nyugdíjbiztosító beismerje,hogy tévedett és a befizetett 357.000-ft-ot tisztességesen elkönyvelje éveimre!!Vagy lenyúlták????Csak az van,hogy én tudom bizonyítani a befizetéseket.Előre is köszönöm a segítséget
Tudja valaki a válasz a kérdésemre akkor legyen szives segítsen!! Mi tartozik ill. mi tekinthető keresö tevékenységnek? PL.ha valaki rokkant nyugdíjas volt, beletartozik-e a biztosítási jogviszonyban szerzett szolgálati időbe, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyban?Választ elöre is köszönöm.
Kedves Fórumozók! Sajnos az Emberi Erőforrásminisztérium idevonatkozó honlapján Az előrehozott.....stb-vel kapcsolatban 2010.januári adatok vannak!!!!!!!!!!!Ez azt jelenti sajna nem változott semmi csak kicsit dezinformálva lettek az érintettek!!De azért senki ne mérgelődjön!!
Az alábbi oldalon megtalálható a jelenlegi szabályozás!!
http://www.nyugdij.adohirek.hu/…j-valtozasok
Sajnos ez van.
Üdv!
Egy 1953-ban született férfi szolgálati idejének kiszámitásához szeretnék kérelmet benyújtani. Ez a tájékoztatók szerint már csak elektornikusan tehető meg jan. 1 óta (1955 és 1959 között születettek kapnak hatósági eljárást a megállapitásra). Eddig oké is volna, van ügyfélkapu meg minden, csak a K01-es nyomtatványt vitte el a cica a nyomtatványtárból. Ilyenkor mi van?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02