KÜLFÖLDIEK vezetői engedélye


marosi.pal # 2005.11.11. 16:51

Ha a férjednek van tartózkodási engedélye akkor kötelesek honosítani az USA vezetői engedélyét. A lakcímét a szállás bejelentővel igazoljátok. Akinek tartózkodási engedélye van annak kell legyen szállás bejelentője. 6 hónap itttartózkodás után már kérhette volna a vezetői engedély honosítását.
Az USA vezetői engedélyét pedig úgy tarthatja meg, ha azt nyilatkozza, hogy erre neki szüksége van mint személy azonossági igazolvány az USA-ban.

nonsi # 2005.10.25. 08:58

" honosítás során a külföldi hatóság által kiállított vezetői engedélyt a magyar vezetői engedély kiadásakor a közlekedési igazgatási hatóság bevonja, és a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalnak (a továbbiakban: Hivatal) megküldi."

  • ez még mindig érvényes? Hogyan vonhatja be másik ország papírját?
  • ha bevonja, hogyan vezethet a külföldi ha hazamegy látogatóba?

Köszönettel előre ezért a válaszért is.

nonsi # 2005.10.25. 08:40

Tisztelt Jogászok!

Férjem külföldi állampolgár. (nem EU-s, hanem USA)
Most járt le egy éves tartózkodása (vízum kiadástól számítva)
Úgy tudom, hogy a külföldi vezetői engedély 1 évig érvényes csak.

Bementünk a helyi okmányirodába, ahol -nagyon nem szívesen -de utánanéztek a rendeletnek. A 35/2000 re hivatkoztak, hogy ez alapján nem honosíthatjuk a külföldi engedélyt jelenleg, mert nem rendelkezik magyar lakcímkártyával még. (csak szálláshely bejelentő kártyát kapott, a jelenlegi tartózkodási engedélyével)

A magyar lakcímkártyát azt mondják, hogy csak a letelepedési engedély kiadása után adják ki.

A letelepedési engedélyt viszont csak most kérvényezhetjük októberben. (1 éves tartózkodás után, mivel én magyar államp. vagyok- viszont akinek nincs magyar családtagja, az 3 év után kérheti csak)

Ez egy hosszas folyamat, 1-2 hónap is lesz mire az összes orvosi vizsgálatot, papírt elintézzük.

A kérdésem a következő:

  • Tényleg ez a jogszabály hogy 1 évig érvényes csak a külföldi vez. eng.?
  • Ha igen, akkor hogyan vezessen legálisan -érvényes jogsival a külföldi államp. az 1 éves tartózkodás után? (mivel ha lejár a régi, de a törvény és a papírmunkák nem teszik lehetővé, hogy rögtön kapjon honosítást, akkor lesz 1-2 hónap ameddig nincs érvényes vezető engedélye)
  • Azok a külföldiek hogyan honosíthatják a jogsit, akiknek 3 évig kell várni a letelepedési engedélyre?

Vagy félreértem az egészet?
Válaszukat előre is köszönöm!