Hadkotelesseg: meddig???


Stalker # 2004.06.08. 21:11

Na, ezt a topikot asszem végleg el lehet felejteni! :-))))))))))))

Visitor # 2001.06.15. 17:15

Hozom az új híreket.... rövidebb lesz de keményebb, szóval nem lett sokkal jobb:

(Magyar Hírlap)
Jövőre a sorkötelesek többségét bevonultatják

Jóllehet ma a fiatalok csaknem fele alkalmatlannak bizonyul a katonai szolgálatra, ám a szigorodó egészségügyi vizsgálatoknak köszönhetően jövőre mégis több fiatalt sorozhat a sereg, mint eddig. A hat hónapra rövidülő sorkatonai szolgálattal egyidejűleg viszont keményebb kiképzés vár az újoncokra.

Várhatóan augusztusban minden eddiginél nagyobb nyomás nehezedik a hadkiegészítő parancsokságokra, hiszen már májusban is a megszokottnál többen igyekeztek bevonulásukat elhalasztani. Ennek oka, hogy az idén bevonulóknak még kilenc hónapot kell a seregben eltölteniük, jövő januártól viszont csupán hat hónapot. Ám amint azt Kladek András ezredes, a Hadkiegészítő és Kiképző Parancsnokság törzsfőnöke aláhúzta, ha engednének, akkor kárt szenvedhetne az egyharmad részében sorállományúakból álló hadsereg. A honvédség létszáma a haderőreform eredményeként 100 ezerről csaknem 37,5 ezerre zsugorodott, ezzel egyidejűleg nem emelkedett a behívható sorkötelesek száma. A honvédség legénységi állománya 19 500 fő, ezen belül mintegy 7 ezerre tehető a szerződéses hely. A behívható fiatalok száma évente eléri a 22 ezret. Ellátásuk és kiképzésük pontos összegéről nincsenek konkrét adatok. Egyes szakértők szerint egy ember kiképzésének költsége 700 ezer és másfél millió forint között mozog. A sorkatonák illetménye havonta 4600 forint.

Kladek ezredes rámutatott, hogy a második diplomát szerzők felmentése továbbra is mérlegelés kérdése. Ma 100 ezer olyan sorköteles van, akiket tanulmányaik miatt nem hívhatnak be. Változást jelent, hogy ezután az iskolák továbbítják a névjegyzéket a honvédségnek. Tavaly 23 ezer fiatalt hívtak be fölöslegesen, mert nem tudták róluk, hogy tanulnak, 30 ezren pedig nem jelentek meg sorozáson. A jövőben szabálysértésnek minősül, ha egy fiatal nem jelentkezik önként azért, mert őt még nem sorozták be, pedig időközben betöltötte a sorköteleskor felső határát. Ilyen esetben a bírság összege elérheti akár a százezer forintot is.

A haderőreform fő célja egy minden eddiginél karcsúbb, hivatásosokból álló, professzionális hadsereg feltételeinek megteremtése. Az alapkiképzést követően további kiképzésre van szükség ahhoz, hogy hadra foghatókká váljanak a katonák. A honvédvezérkar elképzelései között ezért a tartalékos katonai kiképzés rendszerének teljes átalakítása is szerepel.

Mindemellett megkezdődött az önkéntes tartalékos kategória meghonosítása. Ennek lényege, hogy a honvédség háborús működéséhez szükséges tartalékosok pénzért vállalnak szolgálatot. Hozzátette: hogy az egyik legfontosabb feladat a szerződéses katonai szolgálatra jelentkezőknek vonzóvá tenni a hadsereget, hiszen annak ütőképességét a hivatásszerűen vállalt katonai szolgálat biztosítja.
A hat hónapos sorkatonai szolgálat bevezetésével egyidejűleg a honvédség januártól szigorítja az egészségügyi vizsgálat rendszerét. A honvédelmi tárca az Egészségügyi Minisztériummal közösen legkésőbb nyár végére kidolgozza az egészségügyi alkalmasság megállapítására vonatkozó új szabályrendszert - közölte Fekete István, a Magyar Honvédség Egészségvédelmi Intézet főigazgatója. Eddig annyi bizonyos, hogy az allergiás panaszok ezentúl kikerülnek az alkalmatlanságot bizonyító betegségek köréből. A háziorvosoknak pedig a sorkötelesek egészségügyi élettörténetének ismeretében kell a jövőben az egészségügyi lapokat ellenjegyezniük. Az orvos ezredes elmondta, hogy most vizsgálják fölül a felmentésre 'jogosító' egyes betegségcsoportokat. Azt is megnézik, hogy póttartalékos kiképzésre alkalmasak-e a sorkötelesek. Jelenleg a fiatalok majdnem fele nem hívható be katonának, az ősszel elkészülő rendelet után várhatóan 51 százalékról 70-80 százalékra fog emelkedni a szolgálatra alkalmas fiatalok száma - tette hozzá.

Két Lotti # 2001.06.15. 14:29

Én is nemrég néztem utána, mert egy halasztást kapott ismerősömet még 30 éves kora után is behívókkal 'zaklatják'.  Szóval 30 után már nem nagyon van esélyük, de ha bármilyen hadkötelezettséget megszeg az illető (pl. nem megy el a sorozásra, ahonnét ugyan már nem hívhatják be, vagy megtagadja bármely alkalmassági vizsgálatot stb.), akkor hirtelen szerez magának még 10 évet.

Állítólag az Albakör jogásza konkrátabb segítséget tud adni.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Visitor # 2001.06.12. 23:51

Tessék, a legújabb fejlemény katonaság ügyben. Alakul, de még így is hosszú, viszont fejlődőképes....
Félévre csökken a sorkatonai szolgálati idő

A jelenlegi 9 hónapról 6 hónapra csökken a sorkatonai szolgálati idő, mert az Országgyűlés kedden elfogadta az erről rendelkező törvényt. A rendelkezés a tartalékos szolgálati időt is 4 hónapról 90 napra csökkentette 2002. január 1-jétől. Ezentúl a kétgyermekes családapáknak nem kell bevonulniuk, akiknek pedig második gyermekük a sorkatonai szolgálati idejük alatt születik, azonnal leszerelhetnek. A halasztásokkal kapcsolatban a törvény úgy rendelkezik, hogy a családfenntartói szolgálathalasztást kivéve nem engedélyezhető halasztás azon év június 30-a után, amelyben a sorköteles betölti a 30. életévet. A törvény a kihirdetést követő 15. napon, bizonyos rendelkezései pedig 2002. január elsején lépnek hatályba. A hathónapos sorkatonai szolgálati idő és az törvény alapján csökkentett polgári szolgálati idő a 2002. január elseje után az első ízben bevonuló sorkötelesekre vonatkozik.

Toto (törölt felhasználó) # 2001.06.07. 20:17

Az altalanos korhatar 25 ev, ez alol a torveny ket szep nagy csokor kivetelt tesz. az egyik kivetelcsokor eseteben pl: szolgalathalasztas amit minden tovabbtanulo ismer a hatarido 30. életév betoltese, a masik csoport amikor a torveny kotelezettsegeinek nem teszel eleget pl: nem jelented be az uj cimed hanem bujkalsz a Hadkieg elol es nem tud teged a sorozasrol ertesiteni 40. életév betoltese. Egyebkent meg szamos trukk van pl : vetesd fel magad a kepviseloi listara addig nem vihetnek be vagy egy kis faluban valasztasd be magad onkormanyzati kepviselonek stb.Javaslom a honvedelmi tvt ugy a 100 szakasz korul.

mezgaaladar # 2001.05.22. 12:53

kimaradt
ha van egy gyereked akkor gratulalnak hozza :> kb ennyi

mezgaaladar # 2001.05.22. 12:52

Az @ugyeseknek kulon 40 eves korhatara van. :)
Egyebkent alapbol 30 ev a felso hatar, de pontos instrukciok erre vonatkozoan a htv-ben es a btk-ban vannak.

Fi La (törölt felhasználó) # 2001.05.11. 07:14

Tokeletesen 1-et ertek!! Ezert kerdeztem, de ez a 35 eves korhatar kicsit sok... Foleg, hogy meg csak 29 vagyok :))
Valakitol hallottam, hogy csak 28 ev a korhatar, de az sem volt biztos a dolgaban.
Es ha mar van 1 gyereked akkor is elvisznek??
Foleg hozzaertok (jog hallgatok, stb.) valaszat varnam.
Bye.

Hinta-Law (törölt felhasználó) # 2001.05.10. 18:32

Egy jó ideig 26 volt, de asszem most 35!

Katonaság SUX. Zsoldoshadsereg Rulez.

Menjen katonanak, aki szeret kommandózni.
De ez nagyon gáz, hogy 9 hónapot elvesznek az ember életéből. Olyan, mintha börtönbe kerülnél, pedig nem csináltál semmi rosszat... fujjj.

Fi La (törölt felhasználó) # 2001.05.10. 13:38

Az lenne a kerdesem, hogy jelenleg Magyarorszagon mennyi az az eletkor, amikor mar nem vihetnek el katonanak?