Állami kamattámogatás elbírálása


Mart # 2006.11.09. 11:54

Itt is felteszem a kérdéseimet, hátha valaki válaszol:
Olyan ügyvédet keresek, aki állami kamattámogatás utólagos „kiharcolásában” a segítségemre lenne. A történet a következő:
Levél a pénzintézetnek:
„Kérem, hogy a … szám alatti Társasház részére az alábbi kérelem alapján az állami kamattámogatást biztosítani szíveskedjenek.
Telefonon történt tájékoztatása szerint az állami kamattámogatás megítéléséhez benyújtott igazolások hiányosak, ezért a Társasház a támogatásban nem részesülhet.
A rendelkezésemre álló dokumentumokból megállapítottam, hogy a Társasház 1983. óta, azaz 23 éve folyamatosan képez felújítási alapot. A felújítási alap képzésére szánt összeget a tulajdonosok a közös költséggel együtt, havi rendszerességgel a … Bank kerületi fiókjánál vezetett … számú üzemeltetési számlára fizették, és fizetik be a mai napig is. Ez a teljesítés megfelel a 12/2001. Korm. Rendelet 16. §-ban foglalt előírásnak. A Korm. Rendelet csak azt köti ki, hogy a felújítási alap képzésére szánt összeget hitelintézeti számlán kell elhelyezni, arról nem rendelkezik, hogy ezt az összeget elkülönített számlán kell kezelni, és az elkülönített számla fajtáját közgyűlési határozattal kell elrendelni.
… Elmúlt 4 évben felújításra felhasznált összegek részletezése évenkénti bontásban, és a fel nem használt összegek elhelyezésének leírása (számlamellékletekkel alátámasztva).
Összefoglalva: álláspontom szerint a … szám alatti Társasház Tulajdonosközössége eleget tett a 12/2001. Korm. Rendeletben előírt feltételeknek, hiszen

Válasz a Pénzintézettől (csak szóban!!!)
A benyújtott dokumentumok alapján a Pénzintézet jogi képviselőjének állásfoglalása szerint nem adható állami kamattámogatás.

Kérdéseim:
Ki kaphat állami kamattámogatást, ha az a Ház nem, amelyik

  • 23 éve folyamatosan takarékoskodik,
  • 10 éves felújítási alap képzésének megfelelő megtakarítást tud felmutatni, amit nem 4 évnél rövidebb idő alatt gyűjtött össze.
  • mellette az utolsó 4 évben közel 10 évnyi felújítási alap képzésének megfelelő összeget fordított a Társasház folyamatos javítására, karbantartására, felújítására?

Zárójelben jegyzem meg, hogy a javítás-karbantartás-felújításra fordított összegeket csak az utolsó 4 év könyvelési anyagából gyűjtöttem ki, az azt megelőző 19-ből nem.
Az OTP Bank Rt-nél nyitott értékpapír számla miért nem hitelintézeti számla?
Miért az a fontos, hogy az utolsó 4 év közgyűlési határozataiban szerepel-e az a kifejezés, hogy „felújítási alap képzése”?
A 12/2001. Korm. rendelet 16. §-ában írtaknak maximálisan eleget tett a Társasház, de ezt csak könyvelléssel, számlákkal, bizonylatokkal tudjuk igazolni, közgyűlési határozattal nem.
Ki segít, hogy ez a Ház utólag megkaphassa az állami kamattámogatást?