Zaklatás, birtokháborítás, telekhatár stb...


spenot gizi # 2007.11.28. 12:37

Köszönöm a segítségeteket...még az a téma érdekelne mire kötelezi a feleket ingatlan adás-vétel során a szándéknyilatkozat.Hol nézhetek irodalmat...habár Ti csípőből nyomjátok...köszi

monalisa1 # 2007.11.28. 20:48
spenot gizi # 2007.11.29. 06:45

Tökkéletes...Nagy voltál köszönöm!

monalisa1 # 2007.11.29. 15:57

Itt balra az Adattár-keresőbe kell beírni a konkrét keresett szót és/vagy kifejezést, aztán a "fúrum üzenet szövegre" klinkelni, és egyből kiadja az előzőekben már kivesézett azonos v. hasonló levelézéseket.

Ahogy a Szolgáltatások rovatban a "törvénytár"-ban minden fontos törvénykönyv teljes terjedelemben le van hozva.

Alkalmasint jó keresgélést!

hu49 # 2007.12.19. 22:08

Sziasztok!
Olyan problémában kérném a segítségeteket, ami talán a birtokháborítás témakörébe tartozik.
2003-ban a kertes családi házam mellett lévő évek óta lakatlan önkormányzati ingatlant eladták egy mezőgazdasági vállalkozónak. Ő mára egy a vetéshez, szántáshoz, aratáshoz, növényvédelemhez kapcsolódó gépparkot hozott ott létre. Ennek jellemzője, hogy tavasztól télig reggel 6 tól akár hajnal 2 ig is mozognak kombájnokkal, traktorokkal, teherautókkal. Én nem írtam alá semmiféle beleegyező papírt, mert az hiszem talán az is kellett volna. Nem azonnal hozott oda minden gépet hanem az évek alatt szépen 2-3 géppel bővített. El lehet képzelni azt a zaj és porhatást ami ott van!!! Állandóan cirkuszolok a jegyzővel de ő azt mondja nincs mit tenni így van jól. Költözzek el. 15 éve kapartam össze annyi pénzt, hogy egy tanya szintű házat vehessek. Mellettem meg egy 100 milliós géppark pöffeszkedik és még én menjek el. 2 szívinfarktus után már nem tudom mit tegyek. Egy csomó ellenőrző szervnek tettem bejelentést már. Pl. a környezetvédelemnek, mert a vegyszerező gépet a portámtól 5 méterre mossák és a vízpermet szépen átjön a kertembe. A felügyelet kijött persze olyankor amikor nincs mosatás és megállapította, hogy nincs szennyezés. De sorolhatnám a többit is. Hogy védjem meg a birtokom?

-praetor- # 2007.12.20. 08:26

Ha már több mint egy éve zavarnak a birtoklásban, a bírósághoz fordulhatsz a birtokháborítás megszüntetése iránt.

A Ptk 100. § értelmében a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen a szomszédait szükségtelenül zavarná.

Az ítélkezési gyakorlat szerint zajkeltő szerkezet működtetése a szomszédjog által védett érdeket sért.

A Ptk. 188. § (1) bekezdése szerint, ha a birtokost birtokától jogalap nélkül megfosztják, vagy birtoklásában zavarják (tilos önhatalom), birtokvédelem illeti meg.

Arra azonban ne számíts, hogy teljes egészében el fogja tiltani a bíróság a szomszédot a tevékenységétől! Vállalkozói tevékenységgel járó zajhatás elleni birtokvédelem módját a szembenálló érdekek összevetésének eredménye szabja meg; az érdekegyensúly helyes megteremtésével érhető el a zavarás szükségtelen mértékének megszüntetése, mondta ki a Legfelsőbb Bíróság. Azaz a bíróság mérlegelni fogja a szembenálló érdekeiteket, és a birtokháborítás megszüntetésének olyan módját fogja alkalmazni, ami előmozdítja a zavartalan birtokláshoz fűződő jogod érvényesülését, ugyanakkor nem lehetetleníti el a vállalkozást, amihez ugyebár szintén joga van a tulajdonosnak (egyébként nincs szükség a hozzájárulásodra). Ilyenek jöhetnek szóba (nem számolva a teljes eltiltással): a tevékenység időbeli korlátozása, zajvédő fal, zárt állományú növényzet telepíttetése, bizonyos munkafolyamatok beszüntetése, bizonyos gépek alkalmazásától való elitltás.

istike # 2007.12.22. 14:15

1984-ben vettünk egy ismerősömmel zártkerti ingatlant. A telket földmérő ( az akkori technikával ) megosztotta hosszába kétfelé.
Az igy kialakult telekhatárt mindketten elfogadtuk ( nem tettünk akkor kifogást). A telken az igy kialakult telekhatár figyelembevételével telepitettük a növényeket, fákat, szöllöt, sőt még keritést is ez alapján épitettük.
A telekhatáron közösen kialakitottunk egy gyalogos közlekedési sávot amit ma is használunk.

Én most eladom a telekem és a földmérő a mai technikával (műholdas felmérés ) máshol jelölte ki a telekhatárt.

Kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő ! 23 évig használtuk az eredeti felmérés szerint a kertet.

Üdvözlettel
Máté István

ObudaFan # 2007.12.23. 09:58
  1. Meg kell próbálni megegyezni, és egyben az önkormányzattól is kérni, hogy a telekalakításhoz járuljon hozzá.
  2. Ha megegyezni nem lehet, akkor érdeklődni kell az önkormányzatnál, hogy az ilyen megosztás egyébként a helyi szabályozás szerint lehetséges-e, és ha igen, elbirtoklási pert kell indítani.
lerboy # 2008.01.24. 22:03

Sziasztok!

Lenne egy problémám. (Kinek nincs?:)) Előrebocsátom, hogy szerintem ez magánlaksértés, de lehet, hogy "csak"
birtokháborítás.

Szóval adott egy többlakásos ház, de nem társasház, hanem egy vállalat "bérháza", melyekben levő lakásokat bérbeadja.

Ehhez a házhoz tartozik egy kert is kertéssel, kapuval.

Magának a háznak a bejáratánál mágneses "kapucsengő" található, tehát kóddal lehet csak bejutni, vagy az adott lakáshoz "felcsöngetni".

Viszont a külső kerti kapunál nincs semmiféle csengő. Azonban néhány lakó a késő esti időszakra be akarja zárni ezt a külső kaput kulccsal, de így az este érkező esetleges látogató nem tud semmilyen módon felcsöngetni a meglátogatni kívánt lakóhoz. Ami egy vicc.

Szóval érdekelne a véleményetek.

Üdv.: lerboy

monalisa1 # 2008.01.24. 23:05

A külső kapura nem lehet felszerelni egy "külső" kapucsengőt? Az éjszakai biztonság végett, ennek szükségességéről meg kellene tudni győzni a háztulajdonost - áldozzon már rá némi pénzt. (Végső esetben dobjátok össze a rávalót és csináljátok meg ti magatok.)

lerboy # 2008.01.25. 06:48

monalisa1

A kérdés az, hogy addig is, amíg esetleg műszakilag megoldjuk, zárhatja-e bármelyik lakó önkényesen a kaput, vagy sem.

lerboy # 2008.01.25. 13:01

Igazából a fő kérdés, hogy a házijog körébe beletartozik-e a látogatók, ismerősök fogadásának, beengedésének joga. Es ezt ki és milyen módon korlátozhatja.

lerboy # 2008.01.25. 21:08

Vélemény? Senki?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.25. 21:11

A fogadás és a beengedés igen. A kapu tárva-nyitva tartása nem.

lerboy # 2008.01.25. 21:38

Kedves Kovács Béla Sándor!

Amit most írt, az róka fogta csuka.

Ha lenne csengő, akkor nem zavarna, hogy kulcsra van zárva.

monalisa1 # 2008.01.25. 23:45

Lehet kiáltani, fütyülni, mit ne mondjak dudálni...

Vagyis mielőbb készüljön el az a külső felcsengető. És nem kell a csodát várni: a bérlők összedobják a rávalót - a számlát leadni a háztulajdonosnak -, aztán csak akad köztetek aki ért a villanyszereléshez is.

Ismerősöm is olyasmi BÉRházban lakik, ők maguk vettek fünyírót és nem kevés egyéb kertészeti eszközöket., ha valaki cs.házban lakna óhatatlanul felmerülnének ezen kiadások, így meg osztódik a költség. A lakókörnyezet kényelmes és otthonos kialakítása.

monalisa1 # 2008.01.25. 23:46

Én még olyanról nem hallottam, hogy valakihez látogató érkezik, és azt ne lehessen beengedni - abszurd.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.26. 09:26

Ha lenne csengő, akkor nem zavarna, hogy kulcsra van zárva.

Szereltess fel egyet.

lerboy # 2008.01.26. 11:08

A tulajdonos hozzájárulása nélkül én nem végezhetek semmit sem önállóan. Arról nem is beszélve, hogy nem 2 Ft. egy kapucsengő, amit ugye be kell kábelezni a házba és onnan a lakásomba, mert az udvar nem kicsi...

Ezek óriási költségek.

Valószínűleg az lesz, hogy rákérdezek a helyi jegyzőnél, hogy milyen jogi lehetőségem van.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.26. 11:30

De igen. Mivel mint alább megbeszéltük, az a csengő a jogaid gyakorlásához szükséges, jogod van felszereltetni. Egyébként sem minősül "átalakításnak".

A jogok gxakorlása néha költséges. Pl. a helyváltoztatás jogának érvényesítése is elég sokba tud lenni, ha nem éred be a gyaloglással.

bandi23 # 2008.02.17. 12:04

Üdv mindenkinek!
Lenne egy jogi problémám.
A hulladékszállító cég a társasházunk kapujától kb. 6-8 méterre, pont a kapunkkal szembe a kétsávos utca túloldalára lerakott egy szeletív konténert. Azaz négyet. Minket azonban nem kérdeztek meg erről. Gondot jelent viszont így a parkolás, mert megállni tilos táblát is kitettek. A szemetet egy héten egyszer viszik, viszont a megállni tiloshoz csak egy 20 méteres kiegészítő táblát raktak, lehetetlenné téve a lakók életét, mert most büntetnek sorba mindenkit, mivel más parkolóhely nincs.

Szerintem erről meg kellett volna kérdezni a lakókat. Mit mond a jog?

cassia # 2008.02.23. 18:56

Sziasztok!

Nem kis munka volt rátalálni erre a fórumra, remélem valaki tud nekem tanácsot adni, amit előre is nagyon köszönök!

Úgy látom, korábban volt már egy szinte ugyanolyan történet mint a miénk, de a fórumban nem látható rá válasz.

Szóval a történetünk lényege:

Párom cirka 4 évvel ezelőtt vásárolt egy erdőszéli, külterületi gyümölcsöst, egy kis házzal, amely a bal oldali szomszéd telekkel együtt volt lekerítve, a kettő között nem volt kerítés. Az eladó akkor megmutatta neki, hogy tulajdonképpen hol van a telekhatár, ő is így használta már évek óta, mert eredetileg a két telket a barátjával vették meg, ezért nem volt szükség az elkerítésre. Aztán a szomszéd telket a barát eladta, azóta sem (cirka 7-8 éve) járt azon a telken senki, bár közben gazdát is cserélt.

Mivel mi a telken meglévő kis házat át szeretnénk építeni, gondoltuk jobb tisztázni a telekhatárokat, ezért megrendeltük a kitűzést. És itt jött a villámcsapás. Kiderült, hogy a bal oldali telekhatár több mint két méterrel, a jobb oldali egy méterrel arrébb esik (jobbra), így pont a ház mellett megy el a bal oldali telekhatárunk, az melletti, ahol még a tulajdonost sem látta soha senki. Ráadásul a telek "teteje" a térképmásolat szerint egy árok alatt van. A földmérők az árok felett több méterrel mérték ki a telek tetejét, belemérve az árkot, az árok felett futó utat, és az erdőből egy jó nagy részt, ami viszont elméletileg az erdészeté.

A párom úgy vette a telket, hogy a bejárat, vagyis a kapu, és az onnan a házig (jó hosszú telek) felvezető út is bele tartozik az ő telkébe. Most meg gyakorlatilag kiderült, hogy még kapuja sincs a saját telkéhez....

Hogy lehetséges ekkora eltérés? Létezik-e? Azt elfogadom, hogy mondjuk egy kerítés rossz helyre kerül, de hogy egy árok??? Meg hát ha évek óta így használta már az előző tulaj is, ő így tudta, ráadásul (mivel ez egy kis falu) többen is azt mondták, hogy ennek a teleknek a határa ott van, ahol az eladó megjelölte, most meg kiderül, hogy több mint két métert tévedtek? Tévedhetnek a földmérők?

Na ez jó hosszú lett, de remélem érthető a problémám.

Kérem, ha valaki tud, segítsen. Menjek vissza a földmérőkhöz? Vagy kezdjünk el nyomozni, volt-e valaha korábban kitűzés ezen a területen és ha igen, az mit állapított meg?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Cassia

monalisa1 # 2008.02.24. 08:52

bandi23

Azoknak a konténereknek a kihelyezése közügy, míg a ti parkolási gondotok némi többlet gyaloglással bizonyára a továbbiakban is csak megoldható. (Tudom én, alapvetően az a problém, hogy egy autót nem lehet "felvinni" a lakásba, mert ki- beszállni stb. igazából úgy lenne kényelmes...)

Azért külön annyit még: ezeket a konténereket nagy általánosságban a járán helyezik el, ha nálatok is hasonlóan történt, akkor arra tényleg magyarázat kellene, hogy a megállást miért tiltották meg - a konténerek telehordása akár 500-1500 m-es lakókörzeten belülről is, de ha tilos megállni a konténernél, senki sem fogja strapálni magát "szelektíve" ügyileg.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.24. 09:19

de remélem érthető a problémám.
A probléma még csak-csak. A tényállás már nem. Különösen a "telek teteje" kifejezéssel van gondom. Tudtommal a hatályos jogban a teleknek nincs függőleges lehatároltsága. (A légtér meg egyébként is állami tulajdon.)

monalisa1 # 2008.02.24. 21:46

cassia

Igen, vissza kell menni a földmérőkhöz és újra el kell végeztetni a mérést - vagy eleve másik földmérőt felkérni. Muszáj tisztázni a dolgot, mert addig az új ház tervezésébe az építész bele sem tud fogni: nem tudja hol lesz a kitűzés "tól-ig" határa.

És mivel a felvetődött probléma a szomszéddal lényegében közös gond, a dolgok mielőbbi megnyugtató rendezése miatt a költségeket neked kell őhelyette is megelőlegezni - annak utólagos próbált bevasalával.

A "telek teteje" nyílvánvaló abizonyára keskeny és hosszú telek felső vége. (A kérdező fogalmazása egy kicsit pongyola, de azért csak érthető.)

Az illetékes önkormányzat építészeti részlegénél is kell hogy legyen a telekről helyrajzi szám, melyet nem árt összevetni a földmérők "eredményével".