"Parkolási jog"


avea # 2007.05.08. 16:04

Két éve vettünk új építésű lakást. Adásvételkor az építtető nem kérdezte meg, hogy akarunk-e parkolót venni. Nem tájékoztatott minket arról, hogy a lakóknak csak a megvásárolt parkolóhelyen szabad parkolniuk. Amikor beköltöztünk, szép lassan kiderült minden, sőt az is, hogy már minden parkoló foglalt. Ekkor gondolkodtam el először azon, hol fog parkolni, aki majd ezután vásárol autót? Még nem volt autónk akkoriban. Azért parkolónk lehetett volna ...
Elvileg annyi parkolóhely tartozik a társasházhoz, ahány lakás van, azaz 48. Akik a sorházak szélein laknak, azok kapásból felvásároltak két-két parkolót, majd gyorsan körül is kerítették. Olyan parkolókat vásároltak fel, amik a társasház lépcsőházához tartoznak elvileg. A társasház áll két sorházból és egy lépcsőházból. A sorházasok parkolói a saját lakásuk előtt van, illetve úgy fogalmaz az alapító okirat, hogy ők ott parkolhatnak. A lépcsőházban 32 lakás van, és 32 kiépített parkolóhely van a sorházas parkolóhelyeken kívül. Nos, jelenleg az a helyzet, hogy aki szeretne parkolót venni, az nem tud, mert az összes magántulajdonban van már. Ugyanakkor parkolni sem tud legálisan sehol, mert az utcán megbüntetik a rendőrök, a társasház telkén pedig csak a parkolóhelyeken szabad.
Tegnap jártak erre a rendőrök, és akiket megbüntettek, azoknak azt mondták, hogy parkolóhely mindenkinek alanyi jogon jár, vagyis az építettő csak úgy kaphatta meg az engedélyt, ha minden lakónak biztosítja a parkolási lehetőséget. Szerintem nincs biztosítva. Mi a teendő?