társasház alapítás vs osztatlan köz.tul


ObudaFan # 2007.06.04. 09:03

Önkormányzat.

domdom # 2007.06.04. 08:23

Kedves ObudaFan,
honnan lehet megtudni a helyben szokásos teleknagyságot? Önkormányzat?
Miért kellene a telket megosztani, az maradhat közö tulajdon a másik társasházzal, nem? És lenne egy megosztási szerződés.

ObudaFan # 2007.06.01. 18:42

Ha a helyben szokásos teleknagyság minimumát eléri a garázssor is, akkor lehetséges.

domdom # 2007.06.01. 07:04

Kedves Fórumozók,
Egy hrsz számú telken, 2 lakóépületből és teljesen külön garázssorból áll a társasház.
Kérdésem, lehetséges-e, hogy a különálló garázssor kiváljon a társasházból és külön társasházat alapítsanak rá. A garázshoz tartozó telekhányadokat összeadva a gépkocsik ki-be állásához elegendő terület adódna.
Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2007.05.30. 16:41

Legfeljebb közösen dönthettek telekegyesítésről, de ha erre nincs szándék, akkor nem kell attól félni, hogy valami folytán egszer csak egyesültök.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.05.30. 11:01

Olyan nagyon semmitől. Önálló helyrajzi szám - önálló társasház.

habor # 2007.05.30. 10:04

köszönöm a javaslatot.
azt írod "nem ettől függ, hogy önállóak maradjatok." Mitől függ?

ObudaFan # 2007.05.29. 17:32

Természetesen lehetséges, hogy a másik épülettől elkülönült társasház legyetek. De a szolgalmi megállapodás szerintem mindenképpen méltányos és jó megoldás lenne, annak ellenére, hogy nem ettől függ, hogy önállóak maradjatok.

habor # 2007.05.29. 11:43

T.Fórumozók,
tanácso(ka)t szeretnék kapni társasházunkkal kapcsolatban.

Adott 2 telken (külön hrsz) 2 ház egymás mellett (a földhivatalban csak a telek szerepel rengeteg széljeggyel). A kivitelező az eredeti tervektől eltérően csak a mi házunknak építette meg a garázslehejtót (ez a mi telkünkön van), a másik háznak nem, amibe az eredeti lakók bele is egyeztek. A 2 épület alatt a teremgarázst nem falazták le, mert így másik ház lakói csak a mi garázslehejtónkat használva juthatnak le a garázsukba.

Eddig azt javasolták mindenhol, hogy a megoldás a telekegyesítés és utána egy közös társasház megalakítása amelynek közös társasházi tulajdonában állna a garázs. Mivel a két telek és a felépítmények osztatlan közös tulajdonná váltak. (ilyen lehetséges???) Az egyik lakó ingyen nem hajlandó ezt aláírni, mondván annak idején nem járult hozzá tervmódosításhoz.

Ha kötünk egy olyan szolgalmi megállapodást, amely alapján mi átjárási jogot biztosítanánk a Szomszéd Ház lakói számára annak érdekében, hogy azok a Ház garázsán keresztül közelíthessék meg a saját gépkocsi beállóikat, akkor a mi házunk társasházzá tudna alakulni?
Az Önk. szerint jogszerüen le is falazhatnánk a garázsunkat, ha nem tudunk job megoldást találni. Akkor simán társasházzá alakulhatnánk.

A másik ház nem hajlandó magától megoldást találni és egyre csak az időközben köddé vált kivitelezőre mutogat. Az önkormányzat már több mint 3 éve határozatában felszólította a kivitelezőt a másik garázslehejtó megépítésére.

Hogyan lehet a mi házunkból önálló társasházat alapítani? Mi a megoldás?
minden ötletet előre is köszönök