Rezsiköltség / fizetési meghagyás


ObudaFan # 2007.06.08. 18:25

Az értékesítést is megpróbálhatod. Ekkor nekik elővásárlási joguk van. De egy ilyen tulajdoni hányadot eladni majdnem lehetetlen. Marad a közös tulajdon megszüntetése iránti per.

HamVas # 2007.06.07. 18:19

Köszönöm a válaszokat! Szüleim - mint jogban járatlanok - nagyon megrémültek a fizetési meghagyástól, mindenképpen megnyugtatták őket.
Sajnos a haszonélvezővel nem tudunk zöldágra vergődni: egyedül lakik a 120 m2-es lakásban, eladni nem akarja, rezsit fizetni nem tud, szüleimnek pedig elég teher a közös költség hányadának és az öröklésig felhalmozott tartozásoknak, mint hagyatéki terheknek a kifizetése. Ráadásul a lakás megvásárlásához annak idején kölcsönt adtak, a megállapodás szerint az eladásból befolyó összegből kapták volna vissza a pénzt (ez is veszni látszik a jelen állás szerint).
Azt tudom, hogy a tulajdonostársaknak felajánlhatom megvételre tulajdonrészemet, de ha ők nem élnek ezzel, kivihetem a piacra a 12,5 %-omat? Vagy be kell perelnem őket a tulajdonközösség megszüntetése miatt?

Sasfioka # 2007.06.07. 06:48

Kb. olyan a kérdés, hogy ha én nem fizetek telefonszámlát, a számsorban utánam következőtől behajthatják-e.
Ha nem tulajdonosai/haszonélvezői a szüleid az ingatlannak, akkor mi alapján kaszíroznának tőlük?
Tehát a kérdésedre az a válasz, hogy NEM, tőlük nem hajthatják végre. (Bár tény, hogy végrehajtás esetén ha ingófoglalás van, akkor a lakcímeden keres meg a végrehajtó, és a szülőknek kell bizonyítani azt, hogy ami ott van az nem a tiéd, hanem az övék!)

Viszont az ingatlant a tartozás fejében végrehajtás alá vonhatják, és akár kényszerértékesítheti is a végrehajtó. Itt már a haszonélvező és a te tulajdoni hányadodat is veszélyezteti ez a dolog.

SF

HamVas # 2007.06.05. 12:43

Akkor ez a következő tisztázandó kérdés, bár a közös képviselő következetesen külön említette a közös költséget és külön a fűtési költséget (a ház 2005-ben levált a távfűtő művekről és saját kazánházat, fűtési rendszert alakított ki).
Ott van még azonban szüleim kérdése: őket be lehet vonni a fizetési meghagyásba, tőlük letilthatnak, foglalhatnak? Õk nem tulajdonosok, de én velük lakom.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.04. 20:39

Ha a közös költség része a fűtés - ami nagy hülyeség - akkor bizony a társasház joggal követeli az összes tulajdonostól. Más kérdés, hogy azok meg a haszonélvező ellen fordulhatnak, hiszen mégis csak ő melegszik.

HamVas # 2007.06.04. 19:35

Tiszteletem!
Társasházi lakásban 12,5%-os tul.részem van, az 50%-os tulajdonostárs a lakás 100%-ára haszonélvező. A közös költség rám eső részét szüleim fizetik (még tanuló vagyok, 18 múltam). Közös képviselő tájékoztatott minket, hogy a haszonélvező nem fizeti a rezsit (fűtésköltség a háznak), ezért a társasház fizetési meghagyást fog kibocsátani a lakás összes tulajdonosára, mert egyetemleges felelősségünk van a társasházi törvény szerint.
Kérdéseim: megáll-e ez az érvelés, hiszen nem vagyok haszonélvező, csak részes tulajdonos? Ha valóban kibocsátják a fizetési meghagyást, akkor - mivel nekem sem vagyonom, sem keresetem nincs - a szüleimet megterhelhetik-e?
Köszönöm a segítséget!