Társaházi tulajdoni épületből sajátot.


Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.06. 08:50

Amennyiben nincs önálló helyrajzi száma az ingatlannak, akkor egyelőre nincs lehetőség a teljes saját tulajdonra.
Ez a megállapítás nem helytálló. Egyetlen osztatlan közös tulajdonú telken (aminek egy helyrajzi száma van) is állhat két külön társasház.

Pillangókisasszony # 2007.06.06. 08:19

Kedves Csitti!

Amennyiben nincs önálló helyrajzi száma az ingatlannak, akkor egyelőre nincs lehetőség a teljes saját tulajdonra.
Vizsgálni szükséges, hogy lehetséges-e egyáltalán a leválás, ugyanis bizonyos közszolgáltatások alkalmával ez nem érvényesíthető (pl: víz-, hőszolgáltatásnál közös főmérő létezik, hulladékdíj).
Elbirtoklásról leghamarabb 15 év múlva lehető szó...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.06. 07:48

Ha megegyezés van, akkor nincs elvi akadálya se annak, hogy a kétlakásos épület külön társasház legyen, se annak, hogy a két lakás tulajdonosainak osztatlna közös tulajdonába kerüljön. (Utóbbit mégsem javaslom.)
Ügyvéd nélkül nem fog menni - a többit majd ő elmondja.

csitti # 2007.06.06. 07:00

Még infó.Az épület nincs önálló helyrajzi számon.Kérdés:Elbirtokolható-e az épület,vagy (és) a padlás? A közös képviselő,és a többi tulajdonostárs nem akadályozná,csak a jogi formulát nem ismerjük.Van az épülethez osztatlan közös terület,kizárólagos használatra,de csak az alapító okiratban.Földhivatali bj. nincs.

csitti # 2007.06.06. 06:29

Örömmel fedeztem fel ezt a lehetőséget.
Kérdéseim.
52 lakásos társasházba csöppentünk. A mi lakásunk, kétlakásos épületben van. Van e jogi lehetőségünk a leválásra?Milyen módon válhatnánk az épület tulajdonosává? Hogy válhatnánk a padlástér tulajdonosává?( a feljáró a lakásunkból van.)Megvásárolhatnánk e az épület alatti területet. A szándék mind a két lakó részéről megvan. Az épületet saját költségünkre hőszigeteltük, cseréltük a nyillászárókat stb. .A lakásnak 10 éve vagyunk tulajdonosai,előtte 9 évig szolgálati lakásunk volt.
Tisztelettel.