Engedély nélküli építések


gitron # 2007.06.13. 15:42

Az engedély nélküli építéssel kapcsolatban 10 éven belül intézkedhet az építésügyi hatóság.
Ha zavar a szomszéd engedély nélküli építése, akkor azt időben kell jelezni, később már késő (ha már nem késő most is).
Ilyen esetben az építésügyi jogszabályok a mérvadóak, nem a szomszéd "igénye". Tehát ha az engedély nélküli építmények egyébként az építésügyi szabályoknak megfelelnek, akkor arra a hatóság fennmaradási engedélyt ad.

Egyébként pedig nem teljesen világos, hogy mit jelent az "osztott telek", meg a "belső telek".
Ha arról van szó - amit gyanítok -, hogy osztatlan közös tulajdonban lévő telekről van szó, s használati megosztás van, akkor annyiban más a helyzet, hogy a fennmaradási engedélyhez kell a szüleidnek, mint társtulajdosoknak a hozzájárulása.

LTibor # 2007.06.13. 11:14

Üdv!
Az alábbi témában szeretnék információhoz jutni: párom szülei osztott telken élnek, a közterülettől elzárt szomszéd részére szolgalmi út van biztosítva a telken át. A belső telek eladása esetén elővételi joguk van. Első kérdésem az lenne, hogy mit biztosít ez az elővételi jog és milyen feltételekkel? A másik: a belső telken álló épület még az előző tulajdonos által bővítve lett, viszont nem lett engedélyeztetve, ennélfogva a telekkönyvi kivonaton (azt hiszem, ez a helyes elnevezés) sem szerepel. Ezen kívül egy szennyvíztárolót is ásott a telken, de információink szerint ez sem lett engedélyeztetve. A kérdésem az, hogy van-e elévülési idő az ilyen jellegű építések esetén, ha igen, milyen feltételekkel? A telek eladása esetén kötelezhető-e az új tulajdonos, hogy ezeket a hozzáépítéseket, illetve a szennyvíztárolót megszüntesse? Ha igen, mi a hatékony eljárás? Utolsó kérdésem: csatornahálózat kiépítése esetén kötelezhető-e bármelyik telektulajdonos, hogy a körbezárt telek tulajdonosa átvezettethesse a telkükön a szennyvízcsatornát? Az utcában még nincs kiépítve a szennyvízcsatorna-hálózat.
Köszönöm!