közös költség zűrök


Mart # 2007.06.16. 18:10

Ez esetben szerencséje lenne KBS-nek, mert az Önkormányzati tulajdonban lévő lakások közös költségét az Önkormányzat rendezi, mint tulajdonos, és nem a lakásokban élő főbérlők, úgyhogy csak az Önkormányzat adatait kellene beszereznie és nem eltűnt/meghalt személyeket felkutatni.
A per és tehermentesség szavatolásának is van némi értelme, mert ha az eladás közben kiderülne a turpi, akkor megpróbálhatod visszatartani a vételárból a tartozást.

Az pedig nevetségesen egyszerű dolog lenne, ha nem fizetnéd meg a tartozást, hogy utána perelhess, hanem először peren kívül próbálnád az elődöd elődjével tisztázni a tartozás eredetét, a követelés jogosságát, és azt, hogy van-e hajlandóság benne a tartozás peren kívüli rendezésére, ha valóban jogos a követelés.

Aki egy közös képviselő felelősségét meri firtatni, az pedig talán nem is ember. Olyan nincs, hogy egy közös képviselő a mulasztásával kárt okoz, hisz minden közösképviselő csak azt teheti/nem teheti egy Társasházban, amit a tulajdonosok többsége megenged neki. Úgyhogy minden sérelmet szenvedő tulajdonos vegye tudomásul, hogy ez a többség akarata...

kopasz_sas # 2007.06.16. 15:03

illetve az adásvételi szerződésben foglalt per, illeték, tehermentes kitételnek semmi értelme nincsen, hiszen úgyis nekem kell kifizetni az elődeim által felhalmozott tartozásokat?

Kérdés még:

A tartozást nem egy személy halmozta fel, hanem az ingatlan?

kopasz_sas # 2007.06.16. 14:59

Ha jól értelmezem a kedves Kovács_Béla_Sándor szavait:

vígan kifizeti a saját zsebéből a 200.000 HUF-ot és utánna boldogan járkál a bíróságra évekig az "eltünt/meghalt" előző önkormányzati lakásban lakó tartozáshalmozók miatt a saját pénze után?

vagy félreértettem?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.16. 04:33

Ott is emberek ülnek. De miben is tévedtek?
Eddig elé nem olvastam bírósági határozatról ebben a rovatban.

Mart # 2007.06.15. 22:20

Értem. A bíróság is combosat tévedett...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.15. 18:12

Az eladó a szerződésszegésért neked tartozik, nem a társasháznak. A társasháznak viszont te tartozol mint tulajdonos a tulajdont terhelő közös költséggel. Ebből a két jogviszonyból nem csinálhatsz egyet pusztán azon az alapon, hogy te mindkettőnek alanya vagy - és kilépsz mindegyikből.

Mart # 2007.06.14. 15:02

Mitől lenne az én tartozásom, ha az eladó a szerződésben nyilatkozott az ingatlan per- és tehermentességéről?

Lehet, hogy nem is azt jelenti a törvény, amit én érteni véltem belőle?
"A tulajdonostársnak az ingatlan per-, teher- és igénymentességéről tett szavatossági nyilatkozata a közösköltség-tartozás alól történő mentesség szavatolására kiterjed akkor is, ha a szerződés megkötése során a tartozás fennállásának kérdésében nem kéri a közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) e törvényben meghatározott nyilatkozatának megadását."
Én eddig azt hittem, ez a jog nyelvén megfogalmazott körmondat azt jelenti, hogy én mentesülök az elődöm által felhalmozott tartozás megfizetése alól, és nem azt, hogy a lakás eladása előtt halmozzunk fel bátran akár 200 ezer tartozást is, úgyis az utódunkon hajtják majd be.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.14. 07:17

Csakhogy az nem a más tartozása, hanem a tiéd. Éppen ezért ez: „"Az összekészített dokumentáció másolatát egyenesen az Önkormányzat illetékes csoportjához küldheti meg, mivel a tartozást tőlük kell követelni.”" - combos tévedés.

Hogy miért akarsz egy egyszerű közös költség tartozásos ügyből kártérítési ügyet faragni, azt én nem tudom. Bár sejtem...

Mart # 2007.06.14. 06:38

Én, mint ártatlan - más felhalmozott tartozását megfizetni nem szándékozó tulajdonos - tértivevényes levélben válaszolnék a közös képviselőnek.
Tájékoztatnám, hogy az Önkormányzat által felhalmozott tartozást nem áll szándékomban kiegyenlíteni. Fizetési meghagyás vagy peres eljárás esetén bizonyítani fogom, hogy a tartozást nem én halmoztam fel, és a lakás vásárlásának időpontjában tudomásom sem volt a tartozásról.
Kérném, bizonyítsa hitelt érdemlően, hogy a (tévesen) tőlem követelt tartosás ügyében ő (vagy az elődje) 2003. előtt úgy járt el, ahogy az tőle elvárható volt.
Ennek érdekében mutassa be

  1. annak a levélnek a másolatát, amelyben az Önormányzattal közölte, a közös költséghez való hozzájárulás összegét /97. évi XLVII. törvény 33. § c) /
  2. intézkedett a beszedésről: közölte, hogy hova, milyen módon kell befizetni a közös költség hozzájárulást.
  3. Igazolja a levél másolatával és a feladást bizonyító tértivevénnyel, vagy ajánlott levél feladásnak visszaigazoplásával, hogy felszólította az Önkormányzatot a tartozás megfizetésére.
  4. Mutassa be azt a közgyűlési jegyzőkönyvet, ami igazolja, hogy határozati javaslatot tett közgyűlésen a jelzálogjog bejegyeztetésével kapcsolatosan, de a javaslatot a közgyűlés nem szavazta meg, vagy egyértelműen olyan határozatot hoztak, hogy ne intézkedjen az ügyben a közös képviselő.

Az összekészített dokumentáció másolatát egyenesen az Önkormányzat illetékes csoportjához küldheti meg, mivel a tartozást tőlük kell követelni.
Amennyiben ezeket a dokumentumokat nem tudja prezentálni, akkor szálljon magába, és nyúljon a saját bankszámlájához, mivel az Önkormányzat is csak abban az esetben fogja rendezni a tartozást, ha ezeket a dokumentumokat bemutatja, és igazolja azt is, hogy nem telt el 5 évnél hosszabb idő az utolsó felszólítás óta.

ObudaFan # 2007.06.13. 19:21

5 év elévülési ideje van, amit viszont minden felszólítás megszakít.
Egyet tudsz csinálni: az eladótól követeled, amit helyette kifizettél.

kopasz_sas # 2007.06.13. 13:41

Téma örök, vettem egy lakást 2003 tavaszán, ahol az eladó közvetelenül elöttem vásárolta meg a lakást az önkormányzattól. Szerződésben rözítetten a lakás per és teher mentes. 1 évre rá kiderült, hogy kb 200.000 Ft közös költség tartozás van a lakásra, amit persze rajtam akarnak behajtani. Mindenféle bírósággal, behajtó céggel és jelzáloggal fenyegetőzve. A közös képviselő éves elszámolása szerint is a tartozás az én vásárlásom előtt keletkezett, azóta minden rendben van. Én mindig bevittem a földhivataltól kapott hiteles teljes kivonatot, ill. a az adásvételi szerződést a közös képviselőnek, hogy keresse meg az adatok alapján az előző ott lakókat...

Kérdésem, hogy el lehet-e adni önkormányzati lakást közös költség tartozással? Rá lehet-e terhelni a lakásra a tartozást? Mit csinálhatok ilyen esetekben? Van e elévülési ideje ennek a követelésnek?

köszönettel...

kopasz_sas