Létezik szokásjog Társasházi ügyekben?


ObudaFan # 2007.06.23. 11:00

A közös költség tekintetében így a társasháznak a behajtással igen erős problémái lesznek, bár megvan a dolgo kockázata, mert a zálogjog bejegyzésénél a földhivatal az szmsz-t nem fogja vizsgálni.

Ha a társasház utólag lemond egy jogi helyzettel kapcsolatos minden követeléséről, akkor lemond, és nem követeli tovább.

szhb # 2007.06.23. 04:42

Köszönöm, akkor jól gondoltam, hogy a közös képviselő szokásjogra való hivatkozása ebben az esetben is téves.

Ha vki évekkel ezelőtt vált le a fűtésről, annak milyen következményei lehetnek? Ha a TH. utólag beleegyezik, akkor lehet az szankciók nélkül?

Köszönöm!

the big cat # 2007.06.22. 21:27

A maygar jogban természetesen van szokásjog, de az nem a társasházi szabályokban lesz. A közös költség nem szokásjogi kérdés, arról a közgyűlés határozatot hoz. A közös fűtésről való leválást is jogszabály szabályozza ha jól emlékszem, szóval itt nem kell a szokásjoggal küzdeni.

szhb # 2007.06.22. 20:54

Ugye jól tudom -mint johgoz nem értő-, hogy a magyar jogban nincs szokásjog?

szhb # 2007.06.22. 18:00

Tisztelt Jogtudorok!

Létezik-e olyan, hogy szokásjog, mégpedig közös költség fizetés esetében? Adva van egy társasház, ahol igazából se SzmSz és hasonlók, a közös költésget szóbeli megállapodás alapján fizetik, amit szerintük nekem el kellene fogadni...

És olyan, hogy megszerzett jog? Ez egy évekkel ezelőtti közös kazán leválásra vonatkozna, más csak a közösség beleegyezésével teheti ezt csak meg.

Köszönöm a válaszokat!