Áfavisszatérítés visszafizetése


Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.29. 17:16

Úgy kellett volna megállapítani a férjed tulajdoni hányadát az új ingatlanban,hogy 15.8 millió forintot érjen

Post festam...

Bogesszor # 2007.06.29. 17:09

Kedves Nagye!
A KVI-nél semmilyen új utasítást nem adtak ki,ezt biztos forrásból mondhatom.
Utólagos visszakövetelésre nen is lenne lehetőség,ez teljesen téves információ.
Amit ObudaFan írt:"Ha a házastársi együttélés előtt is már a férjedé volt az ingatlan, akkor annak eladásából származó összeg az ő külön vagyona, és nem tartozik a vagyonközösségbe. "
Ez a kulcs mondat.Úgy kellett volna megállapítani a férjed tulajdoni hányadát az új ingatlanban,hogy 15.8 millió forintot érjen és akkor nem kellene vissza fizetni a pénzt.
A jogszabály egyértelmű.Az,hogy az okiratszerkesztő ügyvéd nem jól értelmezi egy másik kérdés.
Az ,hogy nem derült volna ki,szintén téves információ,mivel legkésőbb a 10 év letelte után,a törlésnél,kiderült volna,a KVI csak akkor töröl,ha a 10 év alatt minden rendben volt.
Különbözet: ha az eladott és vásárolt lakás árai között pl. 100ezerFT a különbözet,akkor csak 100ezerFt-t kell vissza fizetni,a 300eFt maradhat.
Ha van még kérdésed,szívesen válaszolok.
A befizetést igazoló jegyzői határozatot is be kell adni a KVI-hez,hogy töröljék az áfádat.


Bogi

Nagye # 2007.06.27. 09:41

Köszönöm a válaszokat! Sajnos kiderült, hogy semmit sem tudunk tenni, be kell fizetni a pénzt. A KVI-nél kiadtak egy utasítást, hogy ezentúl más módon kell értelmezni ezt a rendeletet (gondolom hogy az állam minél több pénzt szedhessen be). Akinek régebben máshogy értelmezték, azokat most újra felülvizsgálják és visszakövetelik tőlük is a pénzt utólag.

ObudaFan # 2007.06.26. 17:57

Ha a házastársi együttélés előtt is már a férjedé volt az ingatlan, akkor annak eladásából származó összeg az ő külön vagyona, és nem tartozik a vagyonközösségbe.

Nagye # 2007.06.26. 09:28

Egyébként ha jól értelmezem a házassági vagyonközösségre vonatkozó törvényt, akkor a férjem lakásának eladásából származó jövedelem nem a házastársi vagyonközösségbe tartozik? Márpedig ha abba tartozik- akkor ha mindent összeg szerint nézünk-a fele csak a férjemé, a másik fele az enyém,
és mindkettőt az új lakás megvásárlására fordítottuk. Vagy rosszul értelmezem a törvényt?
Amúgyhogy az előző hozzászólásra reagáljak, felvilágosítottak,hogy nem így van, hanem akkor nem kell csak visszafizetni a 400000-et, ha a két lakás vételára közt kevesebb a különbség, mint 400000, éa akkor annyit kell visszafizetni, amennyi a különbség. Ma személyesen is voltam a KVI-nél, sajnos csak azzal engedtek beszélni, aki a határozatot hozta, és csak ugyanazt szajkózta, amit leírt a papírra is (gondolom nem nézte ki belőlem, hogy olvasni is tudok).Egyéb kérdéseimre nem tudott választ adni, a jogorvoslati lehetőségeket sem ismerte (amin azért eléggé ledöbbentem).

ObudaFan # 2007.06.24. 11:11

Annak a különbözetét, ami a régire járt volna, és ami az újra jár.

Nagye # 2007.06.23. 20:55

Egyébként az sem világos hogy mit jelent az, hogy ha az ÁFAvisszatérítéssel terhelt lakást eladom és veszek egy másikat, ami kevesebbe kerül, akkor csak a különbözetre eső részt kell visszafizetni. Magát a különbözetet-ha az kevesebb, mint 4000000Ft-, vagy annak a különbözetét ami a mostani lakásunkra járt volna anno illetve ami a férjem lakására járt (ez mindkettő esetében 400000 Ft lett volna).

Nagye # 2007.06.23. 20:49

Semmilyenről. Igaz eddig még nem is gondoltam arra, hogy ilyesmivel éljek, mivel az önkormányzatnál sz ügyintéző megigérte, hogy hétfőre "megbeszéli a dolgot" a KVI-vel, mert állítólag már sok ilyen eset volt, és még sosem kellett visszafizetni az ÁFAvisszatérítést. Aztmondta, házastársak esetén nem szokták ezen problémázni. Kíváncsi vagyok, mi lesz az eredmény. Egyébként ez állítólag sosem derült volna ki, ha nem vesszük igénybe a szocpolt, mert a Földhivatal már áttette a 400000Ft Áfavisszatérítést az új lakásra, csak a KVI kötött bele most a szocpol kapcsán...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.23. 20:17

Expresssis verbis nincs benne a jogszabályban, hogy saját tulajdonra kell fordítani a teljes bevételt - de nem nagyon lehet másképp érteni. Hiszen, mint te is utalsz rá, ahol ettől el akart térni a jogalkotó - l. szja-kedvezmény - ott azt külön jelezte. ("Saját vagy közeli hozzátartozó számára...")

Nem válaszoltál: milyen jogorvoslati lehetőségről tájékoztattak?

Nagye # 2007.06.23. 19:05

Mind akét szerződést bekérték ésúgy adták ki a határozatot. Nincs most itthon, de nem halasztás szerepelt benne, hisz már az új lakás a nevünkön van, csak a szocpol kifizetése hiányzik. Egy a kérdés: elég azt bizonyítani, hogy lakásvásárlásra fordította, vagy kötelezően a saját tulajdonjoga megszerzésére kell fordítani. Csak azéert kérdezem, mert adót pl. nem kell utána fizetni, ha közeli hozzátartozó részére vásárol belőle lakást. A szocpol. kritériuma annyi, hogy a régi lakás eladásából származójövedelmet teljesegészében lakásvásárlásra kell fordítani. De az nem volt odaírva, hogy a saját tulajdonjoga megszerzésére.Ez megtörtént.
Máshol olvastam, hogy ha vki eladja az ÁFAvisszatérítéssel "terhelt" lakását, és kevesebbért vesz egy lakást, akkor csak Áfavisszatérítés bizonyos részét kell elvilleg visszafizetni a vételárkülönbözettel arányosan. Akkor ez sem igaz?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.23. 14:25

Csak hogy tiszta legyen: a jegyző nem adott ki olyan határozatot, hogy a konkrét ügyletben a támogatás "átvihető". A jegyző mindössze egy év halasztást adott azzal, hogy ha az alatt teljesülnek a feltételek, akkor nem kell visszafizetni a 400 ezer forintot.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.23. 14:24

Az úgynevezett ÁFA-visszatérítés szabályai megegyeznek az ún. szocpol. folyósításának szabályaival. Márpedig az "átvihető" másik ingatlanra. Azzal a feltétellel, hogy az eladónak az eladásból származó teljes bevételt új lakás tulajdonjogának megszerzésére kell fordítania. A KVI szerint utóbbi feltételt a férjed nem teljesítette, hiszen csak 12 milliót fordított a saját tulajdona megszerzésére.
Milyen jogorvoslati lehetőségról tájékoztattak?

Nagye # 2007.06.23. 13:07

A szerződéskötéskor felmerült a téma, és egyértelműen úgy gondolta az ügyvéd, hogy gond nélkül kivitelezhető lesz az ügylet. Jogerős jegyzői határozat is született, miszerint átvihető az ÁFA visszatérítés. A KVI mégis visszafizetésre kötelez minket. Nem értem hogy lehet ekkora ellenmondás , de a KVI szerint mindenki rosszul értelmezi a törvényt, csak ők nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.23. 12:31

Az adásvételi szerződést kötelezően ügyvéd ellenjegyezte. Mi lenne, ha azt a kollégát kérdeznétek, akinek fizettetek is az ügyletért?

Nagye # 2007.06.23. 12:20

Elég bonyolult ügyben szeretnék tanácsot kérni:
A férjem 2002-ben 14 millió Ft-ért vett egy lakást (ekkor még nem ismertük egymást). Erre igénybe vette a 400000 Ft Áfa visszatérítést.-amit azóta eltöröltek, de elvileg át lehet vinni másik lakásra.Tavaly házasságot kötöttünk, és idén vettünk egy új lakást 24 millió Ft értékben, 50 -50 % tulajdoni arányban. Mivel már van egy gyermekünk és hamarosan szeretnénk másodikat is, a megelőlegező lakástámogatást (megelőlegező szocpol, 2 gyerekre 2400000 Ft) is igénybe kívántuk venni. Férjem előző lakását 15.8 millió FT-ért vették meg. A kérdésem, hogy tényleg vissza kell-e fizetnünk a 400000 Ft-ot , miután az új lakásban az ő tulajdonrésze számszerűen csak 12 millió Ft, vagy annak ellenére átvihető, hogy ugyan az ő része csak 12 milió ebben a lakásban(de a lakás vélelára magasabb, mint az eladási ár)? Számít-e hogy házastársak vagyunk? Az önkormányzat és a jegyző szerint nem kell visszafizetni, A KVI szerint igen. Egyesek pedig azzal riogatnak minket, hogy így a szocpolt sem vehetjük fel, mivel az előző lakás eladásából származó pénzt, nem mind az ő tulajdonrészének megvásárlására költöttük, hanem az enyémre is.Vagy ez már a házassági vagyonközösségbe tartozik? Nagyon fontos lenne hogy mihamarabb adjon valaki tanácsot, mert egy hetünk van a lakás adásvételi szerződés szerint a szocpol átutalására!