Elfeledett hitel?!?!


ObudaFan # 2007.07.05. 19:19

Nagy legény lesz, a PSZÁF is tudja, hogy ezek a régi hitelek milyen borzasztóan voltak adminisztrálva.

Miss Honeybaba # 2007.07.05. 09:52

Annak idején a X. kerületi fiók intézte a hitelnyújtást, és a visszavásárlást is az előző tulajtól, majd az eladást nekünk.
Az elöző tulaj nem mondhatnám, hogy szívesen látna mégegyszer, így a meghatalmazás ki is van lőve.

Ügyvéd nincs, mivel az eladási ajánlat vissza lett vonva, amikor ez az egész macera elkezdődött.

Minap sikerült telefonon beszélnem az OTP Háttérműveleti Csoportjával, ahol egy "kedves" ügyintéző értésemre adta, hogy ha írok is kérelmet nekik az ügyben, ahogy a fiókok, úgy ők is el fogják utasítani, mivel harmadik fél vagyok.

Ezekután beszéltem a P.SZ.Á.F.-al telefonon, ahol azt mondták, hogy akkor ne az OTP-nek írjak, hanem nekik. Ez így is lett, tegnap adtam fel a levelet, és most már csak várnom kell, hogy vajon az OTP a P.SZ.Á.F.-al szembe is ilyen nagy legény lesz-e, mint velünk egyszerű kis állampolgárokkal szembe.....

ObudaFan # 2007.07.02. 19:15

Fölösleges rögtön oda rohanni. ezek a régi OTP-s kölcsönök macerásak, de azért megoldhatók. Első körben a régi lakó adjon egy meghatalmazást az ügyintézésre, de ne is nektek, hanem annak az ügyvédnek, aki úgyis intézi majd az adásvételt. Aztán hogy a Dalszínház utcai fiókjukban tudják majd megoldani ezt az ügyet, vagy abban, ahol korábban a hitelfelvétel történt, majd kiderül. Arra mindenképp szükség lesz, hogy melyik fiók intézte annak idején a hitelnyújtást.

Miss Honeybaba # 2007.06.30. 16:15

Elég érdekes és bonyolult a problémám, de igyekszem érthetően leírni.
1985-ben szüleim vásároltak az egyik legnagyobb magyar banktól(O.. Bank) egy kőbányai lakást. A lakás megvásárlásához vettek fel banki jelzálog kölcsönt(elidegenítési és terhelési tilalommal), továbbá két akkoriban vállalti kölcsönt.
Fizették is szépen...igaz a mai napig is majdnem ugyanakkora összeget követel a bizonyos bank, mint a törlesztés kezdetén.De most nem ez a lényeg.

Édesapám '99-ben elhunyt, és így én örököltem a lakás 1/2 tulajdon részét, a másik pedig maradt édesanyámnál.
Idén év eleljén úgy éreztük, hogy ideje volna eladni a lakást. Meghirdettük, jelentkeztek is, és ekkor kezdődtek a gondok.

A tulajdoni lapon ugyanis szerepel egy 1969-ben bejegyzet jelzálogjog(elidegenítési és terhelési tilalommal).
Amikor ez kiderült, akkor elmentünk a Földhivatalba, hogy megnézzük a bejegyzés széljegyzetét, de ott nem volt semmi arra vonatkozóan, hogy mi lett a hitellel. Ezután bementünk a bizonyos bankba, ahol azt mondták, hogy mivel nem a mi hitelünkról van szó, ezért harmadik személynek minősülünk, így ők nem adhatnak ki nekünk adatokat.
Ezekután elmentünk a Központi Adatfeldolgozó és Lakcímnyilvántartóba, ahol sikerült megszereznünk a lakás elöző tulajdonosának a mostani címét. Elmentünk hozzá, de a lakással kapcsolatos papírok már nem voltak meg neki, így tett egy két tanús nyilatkozatott, miszerint tőle a bank 1984-ben a lakást visszavásárolta, és részére csak a lakás vétálára és a kölcsönösszeg különbözetét fizette meg. Ezzel bementünk a bankba, ahol azt mondták, hogy ez nekik kevés, majd közölték velünk, hogy ha gondoljuk akkor írjunk a bank háttérműveleti csoportjának egy kérelmet, melyben mindent részletesen leírunk, és ha esetleg ők találnak valamit, akkor tovább tudunk lépni.

Gyanítjuk, hogy a bank hibázott, de a fent felsorolt bizonyítékon kívűl nincs semmi a kezünkben, azt pedig kétlem, hogy a háttérműveleti csoport kiadna egy olyan papírt, amiből könnyen az derülhetne ki, hogy ők hibáztak.

Kérdésem az volna, hogy hove forduljak, mit tegyek?
Sokan javasolták, hogy forduljak a P.SZ.Á.F.-hoz...jó döntés lenne?

Válaszukat előre is köszönöm.