Közös ingatlan fele eladható e?


ObudaFan # 2007.08.17. 10:10

Persze még a legszükségesebb költsége esetén is csak akkor kell a bemutatott számlát elfogadnia a tulajdonostársnak, ha vagy nincs annál jobb ajánlat a piacon, vagy előtte szólt neki a tulajdonostársa, de ő nem segített mégsem.

Viszont a pontos költségviselés megállapítása egy igen hosszú közös tulajdon megosztási per tárgya lenne, annál a megegyezés jobb.

wannabe # 2007.08.15. 11:53

köszönöm szépen,

és egyébként készült ilyen szerződés, amelybe bele is van foglalva az, hogy a lakások állagmegóvásának céljából eszközölt munkálatok költsége a lakások "használóit" terheli kizárólagossággal, és az állagmegóváson felül nem történt más beruházás a tetőtéri lakásban sem (egy saját maguk okozta csőtörés elhárítása, és az annak következtében szükséges parketta-felújítás nem gondolnám hogy jelentős értéknövelő tényezőként kerülhet beszámításra)...

de akkor eszerint nemigazán fog működni ez a közös eladás...sajnos az ingatlanközvetítő szerint is irreálisan magas árat kérnek.
felszámolják pl az összes, 10 év alatt eszközött állagmegóvási költségeiket is...hát ha én is felszámolnám az eltelt 20 év alatt állagmegóvásra és korszerűsítésre fordított összes költségemet..., sztem minimum másfélszeresét kérhetném el a valós forgalmi értéknél...

nemtom mit tegyek, akkor marad a külön-külön eladás, de az meg más problémákat vet fel, pl azt hogy egy házrész értéke jóval alacsonyabb áron adható el, tehát mindenképpen ráfizetünk, plusz a jelentős időveszteség...brrr:(

jahh, azt nem mondtam, hogy a felső szomszéd 4 azaz négy! éve árulja a tetőteret, és még nem bírta eladni (vajon miért..?)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.15. 11:30

Az egész ingatlan osztatlan közös tulajdon. A tulajdonostársak a költségeket a tulajdoni hányaduk arányában kötelesek viselni. Ha valamelyikük ezt meghaladóan eszközöl a közös tulajdonú ingatlanon értéknövelő ráfordításokat, akkor követelheti a többiektől a rájuk eső rész megtérítését. Lényegtelen, hogy ezzel a követeléssel épp a közös értékesítés kapcsán lép fel.
Természetesen bizonyításra szorul az értéknövelő ráfordítás ténye és mértéke.
Ha esetleg a felek kötöttek a használat megosztására vonatkozó megállapodást, és abban rögzítették, hogy a saját használatú részek költségei a használót terhelik, akkor más a helyzet. Ám az értékesítéskor így is ki-ki maga határozza meg, hogy mennyit szeretne kapni a tulajdoni hányadáért.

Hogy mi a helyes? A leghelyesebb messzire elkerülni az ilyen helyzeteket. De ez a tanács nektek már post festam.
Nálatok az lenne a célszerű, ha mindegyik tulajdonos megmondaná, ő mennyit akar a részéért. Ha akad vevő, ezek összegét hajlandó megfizetni, akkor már csak az van hátra, hogy az adásvételi szerződésbe is belefoglalják, hogy az x vételárból egyiküket ennyi, a másikukat annyi forint illeti.

wannabe # 2007.08.15. 10:51

kedves KBS,

esetleg lehetne kicsit bővebben?
mi lenne a helyes az esetünkben?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.15. 10:31

Nem mondható helyesnek.
Megmondták a rómaiak: a közös tulajdon viszályok forrása.

wannabe # 2007.08.15. 09:58

sziasztok!

hasonló témban érdeklődnék én is, mint az előttem szóló: adva van egy házas ingatlan, mely osztetlen közös tulajdon. A tulajdoni hányadok 5/8-ad 3/8-ad arányban vannak meghatározva, a közös tulajdon pedig tetőtér beépítéssel keletkezett (a meglevő tetőszerkezet felhasználásával). két teljesen különálló lakásról van szó, teljesen különválasztott fűtéssel, vízzel, árammal, stb.

most el szeretnénk mindketten adni a részilletőségeinket, és az ingatlanközvetítő tanácsára egyben lenne legcélravezetőbb eladni az egészet. ezzel nem is lenne semmi gondom, mert lenne is érdeklődő egyben az egészre, csupán abban nem tudunk zöl ágra vergődni a tulajdonostárssal, hogy ők többet szeretnének a teljes vételárból kapni, mint amennyi a tulajdoni arányok szerint járna nekik, mondván hogy ő mennyit áldozott a saját lakására, amikoris pl. "új parkettát csináltatott" amikor a felesége eláztatta a nappalijukat, meg mittomén "leszigetelte a saját nyílászáróit", amik igen silány minőségűek, nem olyanok, mint a mieink (de hát ők építtették be anno ezeket a vacakokat, ez sztem nem a mi gondunk), nameg hogy kicserélte a konyhabútorának egy részét, szal ilyenek...

és én képtelen vagyok megértetni vele, hogy mindez a kutyát nem érdekli, ha maga a teljes ingatlan egy adott forgalmi értéket képvisel, és a vevő megtekintett állapotban nagyjából annyit is kínál érte, - függetlenül attól, hogy ő mennyit pepecselt az évek során a saját lakrészében.
szóval álláspontom szerint akárhogy is gondolja, a teljes vételárnak mindenképpen csak a 3/8-ad része járna neki...

mi a véleményetek, helyesnek modható-e az én álláspontom?

(no meg az ingatlanosé, mert szerinte is csak „az számít, ami az ingatlannyilvántartásban szerepel”, márpedig az a már fentebb leírt részarányokat tartalmazza)...

SolnesM # 2007.07.11. 08:22

T. jogiforumer !

Természetesen eladható - csak az ára nem az lesz amit remélsz !
És mint jelezték a társtulajdonos elővételijoggal rendelkezik

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.10. 13:31

Ha az ingatlan termnészetben megosztható, akkor a megosztás után az önálló részek eladhatók.

Egyébként az eszmei tulajdoni hányad az, ami elidegeníthető, a tulajdonostársnak elővásárlási joga van.
Kidolgozható olyan konstrukció, amellyel olyan helyzet alakul ki, amely ránézésre úgy fest, mintha valóban természetben adták volna el a fél házat. De az ilyen megoldásokkal csak addig nincs baj, amíg nincs baj.

jogiforumer # 2007.07.10. 13:25

Helló!

A nagymamámmal örököltem egy házat fele fele arányban. A ház rá eső felét eladhatja e akár a mama akár én ? Kell e a félház eladásához a másik örökösnek is a hozzájárulása?