TÁRSASHÁZ


drcndr # 2007.07.11. 10:20

Köszönöm :)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.11. 10:19

Gitron már mondta: a közös tulajdonú épületrészek kizárólagos használatát az alapító okiratba lehet belefoglalni, a telekkönyvbe nem jegyzik be. Mert nem idegen tulajdon használatáról van szó.

Megjegyzem, a teremgarázs egyaránt tartozhat a közös és a külön tulajdonú részek közé is. Utóbbi a gyakorlatban akkor célszerű, ha nem minden lakáshoz tartozik garázshasználat, vagy ha lehetővé akarják tenni a lakás és a garázs tulajdoni hányad külön elidegenítését.

drcndr # 2007.07.11. 10:09

akkor egyszerűsítés helyett pontosítok, mert enélkül úgy tűnik érdemi válaszra nem számíthatok:

  • lakás vevői parkolóhelyek és / vagy tárolók kizárólagos használati jogát is megszerzik
  • társasház alapítási szándék tényének feljegyzése...

vmi egyéb kifogásolni való? érdemi hozzászólásért hálás lennék.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.11. 09:31

Használati jogot venni? No de, kedves cn duplán doctor....

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.11. 09:30

előtársasháznál
Biztos, hogy ezt így hívják?

drcndr # 2007.07.11. 08:45

Nonszensz az egész, a hölgy mondott sok mindent, aminek semmi alapja, főleg jogszabályi nincs, szépen kértem tőle a jogszabályi hivatkozásokat, a kerület építési szabályzatára hivatkozott... amiben persze semmi hasonlóról nincs szó. Azt is mondta, hogy közjegyző által hitelesített másolat aláírási címpéldányról neki nem elég, hozzak eredetit... szóval mondott mindenfélét. A tárolókkal nem volt gondja, mert azokról nem szól a használatbavételi, amihez ő ugye görcsösen ragaszkodik. Arra a kérdésemre, hogy hogy lehet az, hogy egy majdnem teljesen megegyező előtársasházi alapító okiratot - igaz még csak építési engedély alapján de - zokszó nélkül elfogadtak, azt válaszolta, hogy nekik csak a használatbavételi számít, előtársasháznál nem vizsgálják a terveket, stb.

A lényeg, hogy véleményem szerint az rendeben van, ha a társasház alapító úgy dönt, hogy nem ad külön albetétet a teremgarázsnak, hanem marad az egész a társasház hrsz-a alatt, a lakók pedig dönthetnek, hogy vesznek e használati jogot. Ezzel kapcsolatban vkinek más véleménye?

gitron # 2007.07.11. 05:22

Albetétben a külön tulajdonban álló részek vannak. Ha a mélygarázs közös tulajdon (ha teremgarázs, akkor másként nemigen lehet), akkor ugyanúgy nem kell külön albetétben lennie, mint a később említett tárolóknak. (Az utóbbit nem kifogásolták?)
A parkolóhelyek viszont közös tulajdonú telken vannak, arra nem fognak használati jogot bejegyezni, mivel az csak idegen tulajdon esetén értelmezhető. A közös tulajdon használatáról alapító okiratban, vagy házirendben állapodhatnak meg a tulajdonostársak.

drcndr # 2007.07.10. 16:19

Továbbá arról is felvilágosítottak ma délután, hogy az alapító okiratban semmi keresnivalója az az egyes lakástulajdonosok kizárólagos használatába kerülő parkolóhelyek, és tárolók feltüntetésének, ezeket max az advétekbe írhatom bele.

drcndr # 2007.07.10. 16:10

Társasház alapítás iránti kérelmünket a Bp. 2. számú fh azzal akarja elutasítani, hogy a mélygarázst nem raktuk külön hrsz alá. Indoka: a használatbavételi engedély a következőképpen szól:
... hrsz-ú ingatlanon megépült 34 lakásos és egy üzlethelyiséges, -1 szint mélygarázs + földszint + 4 emelet + tetőszintes lakóépületre a használatbavételi engedélyt megadom. ...
Ez a fh szerint azt jelenti, hogy a mélygarázst is külön albetétesíteni kellett volna.
Szerintetek?