szolgalmi jog korlátozása


Egyjogász # 2007.08.22. 11:05

Azt tudjátok meg, hogy a vezeték "elosztóvezeték", vagy "csatlakozóvezeték".

Ha elosztóvezeték, valószínűleg a gázszolgáltató tulajdona, és neki kell az érintett ingatanok tulajdonosaival a Bányatörvány szerint a vezetékjogról (korábban bányaszolgalmi jogról) megállapodni, ennek hiányában annak hatósági úton történő megalapítását kezdeményezni. (Ezt egyébként nagy többségéban bejegyeztetik az ingatlan-nyilvánatartásba is.)

Ha a vezeték "csatlakozóvezeték", az az építtető ingatlantulajdonos tulajdonában van, és ha más ingatlanán vezeti át, a Ptk. szerint neki kell megállapodni a szolgalomról.

A megállapodásnak természetesen az esetek nagy többségében részét képezi a kártalanításban történő megállapodás is.

kizsbendó # 2007.08.22. 11:00

Az a gond, hogy ez nem gerincvezeték, saját zsebből fizettük. Egyébként a gázszolgáltatónál még azt sem tudták, hogyan megy a vezeték, akkor derült ki, hogy ki van rákötve, amikor elzárták a gázt.

Incitatus # 2007.08.22. 10:55

Akkor nehéz ügy, mert egy 20 évvel ezelőtti vezetékjogi engedélyt aligha tud előásni a gázszolgáltató. Ebben az esetben viszont meg kell állapodni az ingatlantulajdonossal. Viszont a gázosokat mégiscsak meg kellene kérdezni, mert nekik kell megállapodniuk a tulajdonossal, nem a fogyasztónak és az esetleges kártalanítást is nekik kell kifizetniük az ingatlan használatának korlátozásáért.

kizsbendó # 2007.08.22. 10:34

Sajnos a tulajdoni lapokon erről nincs semmi bejegyzés.

Incitatus # 2007.08.22. 09:48

Jobban körül kellene járni ezt a témát a gázszolgáltatónál. Ha a szolgáltatói vezetékről van szó, akkor a gázszolgáltatónak is az az érdeke, hogy ugyanoda tegye vissza a vezetéket, ahol eddig volt, és ne kezdjen egy új engedélyeztetési eljárást. A kft. jogelődje az ingatlanban nyilván hozzájárult a vezetékfektetéshez, ezt most a kft. nem vonhatja vissza. De én először mindenképpen megnézném a vezetékkel érintett ingatlanok tulajdoni lapjait és a térképet, hogy pontosan mi szerepel az ingatlan-nyilvántartásban.

kizsbendó # 2007.08.22. 09:41

A nyomvonal sem változott.

kizsbendó # 2007.08.22. 09:40

A vezeték nem gerincvezeték, sajnos saját zsebből álltuk közösen, 10-en.

kizsbendó # 2007.08.22. 09:38

A lecsatlakozásom eddig is itt volt, ez nem került kicserélésre. Így van már kb. 20 éve, de a szolgalmi jogot az előző tulajdonos nem jegyeztette be. Az a probléma, hogy a közös szerződést megkötöttük, kifizettük, és utólag derült ki, hogy így kapjuk meg a jogot, és most fizethetünk újra a bekötésért. Ha ezt előre tudjuk, akkor a külön bekötést választjuk. Az a 20 év nem számít jogilag semmit? Mit tehet, ha nem köttetjük be külön a gázt?

Incitatus # 2007.08.22. 09:32

Azért én óvatosabban fogalmaznék. Bár a hozzászólásból nem derül ki, de feltételezhetően a helyi gázszolgáltatóé a vezeték, amely vezetékjogi engedély alapján létesít(het)te annak idején a hálózatot. Ha pedig van vezetékjogi engedély, akkor mi alapján ugrál a kft.? Feltéve persze, hogy a nyomvonal és egyéb műszaki paraméterek nem változnak a cserénél. Nem ártana megnézni a tulajdoni lapot.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.22. 08:58

Ez bizony jogszerűnek és érthetőnek tűnik. Egyedül az útszolgalom meghatározott esete az, amelynek a megadására törvény kötelezi a tulajdonost.

Szerintem, ha egy pillanatra elképezeled, hogy te vagy a tulajdonos, és tőled kérik a hozzájárulást, elmúlik a berzenkedésed.

kizsbendó # 2007.08.22. 07:57

Kedves Fórumtagok!

A szituáció a következő. Egy felújítás alatt kiderült, hogy a gerincről leágazó több ingatlant ellátó földgázvezetéket ki kell cserélni, eddig nincs gond, elosztottuk a költségeket, a csere folyamatban van. A gond a vezeték helye, egy része egy kft. tulajdonosú telken vezet át. A kft. ezt a telket már így vette, ez a vezeték nagyon régi. A szolgalmi jogot viszont a következő korlátozással adta meg: annak az ingatlannak, akinek van módja egy másik bekötésre 2009. dec 31-ig, a többieknek pedig tulajdonos váltásig. Kényszerítheti a tulajdonost ilyen plusz költségre, mint egy új gázcsonk létesítése, a vezeték kb 20 éve így van bekötve. Jelzem az ingatlant már így vette.
Ha valaki találkozott már ilyen esettel, kérem segítsen.