Talajterhelési jog


amatőr # 2007.08.26. 12:30

Elnézést, de nem világos a kérdés.
Mit jelent az a Te olvasatodban, hogy "talajterhelési jog"?

Renike # 2007.08.26. 12:26

Köszönöm válaszodat Kedves amatőr!

Az általad idézett jogszabály talajterhelési DÍJ-ra vonatkozik.
Kérdésem azonban a talajterhelési JOG-ra vonatkozik.

Magyarul ha nincs szennyvízrendszer hanem szennyvízakna van a faluban és azon az aknán nincs a (2)-ben írt tisztítórendszer és jegyzőkönyv, akkor fizetni kell talajterhelési díjat és ezzel triviálissá is válik kapásból a kérdezett talajterhelési jog is. Ugye?

Azonban a világ változik és az EU gonosz szigorú előírásokkal súlytja a szegény parasztembert. Szigorú EU-s előírások, törvények írják elő, hogy semmi talajterhelés és környezetszennyezés nem lehet!
Ha van ilyen törvény arról van tudomásod?
Ha van, annak van visszamenő hatálya - felrúgva az általad beidézett -talajterhelésre jogot adó törvényt?

Mi van ha a paraszt évekig nem fizette a talajterhelési díjat? A talajterhelési joga akkor is megmarad?

amatőr # 2007.08.26. 12:06

2003. évi LXXXIX. törvény
a környezetterhelési díjról

Talajterhelési díj

11. § (1) A talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz. Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli.
(2) Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki külön jogszabályok szerint egyedi szennyvízelhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz és a kibocsátás közvetlen környezetében a kibocsátó által létesített megfigyelő objektumban a talajjal kapcsolatban lévő felszín alatti vízben a kibocsátó által évente vizsgált nitrát-, ammónium-, szulfát-, kloridtartalom egyik komponens tekintetében sem haladja meg 20%-kal a 2005. évben, illetve a közcsatorna üzembe helyezését követő hónapban végzett alapállapot-felmérés keretében mért értékeket.
(3) A (2) bekezdés szerinti felmérés eredményét a kibocsátó köteles öt évig megőrizni és ellenőrzés esetén az adóhatóság rendelkezésére bocsátani.
12. § (1) A talajterhelési díj mértékét a talajterhelési díj (2) bekezdésben meghatározott alapja, a (3) bekezdésben meghatározott egységdíj, valamint a település közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi szorzó határozza meg.
(2) A talajterhelési díj alapja a szolgáltatott, vagy egyedi vízbeszerzés esetében a méréssel igazolt felhasznált, illetve mérési lehetőség hiányában az átalány alapján meghatározott víz mennyisége, csökkentve a külön jogszabály szerinti locsolási célú felhasználásra figyelembe vett víz mennyiségével.
(3) A talajterhelési díj egységdíjának mértéke: 120 Ft/m3.
(4) A talajterhelési díj számításának részletes szabályait e törvény 3. számú melléklete határozza meg.
13. §
14. § A talajterhelési díj alapja csökkenthető azzal a számlákkal igazolt mennyiséggel, amelyet a kibocsátó szennyvíztárolójából, olyan arra feljogosított szervezettel szállíttat el, amely a folyékony hulladék jogszabályi előírások szerinti elhelyezését igazolja.

Renike # 2007.08.26. 10:09

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy faluban ahol nincsen kiépítve a szennyvízrendszer és hátső szennyaknában történik a szennyvíztárolás: létezik e talajterhelés jog?

Van e erre jogszabály?
Ha igen hol?

Az EU előírás szigorítja e ezt?

Van e visszamenő hatálya ennek a szigorításnak 30 éve épült -mai előírásoknak nem megfelelő- aknára?