OTÉK értelmezés


monalisa1 # 2007.09.03. 20:00

Ha esetleg nem kapsz építási engedélyt (...) és azt a telket neked mégis úgy adták el mint beépíthető ingatlan (...), akkor utóbb kérheted a vételárat.

község # 2011.04.21. 12:13

T.Cím!

A kerítésem mellé tujákat ültettünk és sövény formára neveltük a sort az udvaron hosszában. A szomszéd kerítésétől és épületétől ültettük 1-1,5 méterre. A sövény lombjától a távolság a kerítésig 0,8-1 m. A szomszéd a melléképülete és kerítse belóg a telkünkre legalább 0,2 m-re.
A sövényünk útban van a szomszédnak, mert azt állítja, hogy az épületéről a víz nem tud elfolyni a mi udvarunkra, ezért rongálja az épületté. természetesen a szomszéd melléképülete nincs alá csatornázva ( vízelvezető csatorna nincs)

Mi a teendőnk. Mi legyen a sövénnyel? Ki kell vágni a kb 10 éves tujákat?

Köszönettel.

Némethné

nanemaaa # 2011.04.22. 08:56

A szomszéd az épületéről lefolyó csapadékvizet ne a te udvarodra akarja folyatni, hanem a sajátjára vezesse vissza. Ez lenne a szabályos megoldás. Szereljen fel ereszcsatornáét és a lefolyót fordítsa vissza a saját telkére. Így megvédheti az épületét. Egyébként meg a növénytelepítésekre és azok védőtávolságára nincs országos érvényű jogszabály (gyanítom, hogy helyi sem).

ubiquity # 2011.05.03. 13:33

Kedves Segítségnyújtó!

Szeretném felújítani és átalakítani a 150 m2-es társasházi lakásomat. A szobák túl nagyok, a fürdő és konyha túl pici. Ki is találtunk egy jó elrendezést. Ez úgy néz ki, hogy az egyik nagyobb méretű 30 m2 szoba egy részéből alakítanánk ki a fürdőszobát. Az alattam lévő szomszédom szobája felett, ami nem szerencsés, mivel az OTÉK előírja, a 77§-ban, hogy

„„Csatornavezetéket nem szabad vezetni, csőkapcsolatot, tisztítóidomot nem szabad létesíteni:

  1. huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségek légterében, ezen helyiségek födémében, padozatában, továbbá megfelelő hangszigetelés nélkül önálló rendeltetési egységek közötti elválasztófalban (pl. lakáselválasztó falban), ha az főhelyiséget határol

Az elképzeléseim, arra, hogy ne kövessek el szabálysértést, az alábbi megoldásokat gondoltam, kérem jogász véleményét, hogy ezek a későbbiekben megvédhetőek-e.

a., aljzatbetonban (hidegburkolat alatt)

A födém felett lévő aljzatbeton, a padozat aljzata, vagyis nem padozat. Így akkor abban szabad-e vezetni, ha alatta vízszigetelés kerül kiépítésre? Vagy mit jelent pontosan a padozat, mert nekem a műszaki lexikon azt adja, hogy „"lakott helyiségek talajának földdel, kővel, fával való burkolata”" (vagyis nem padozat az aljzatbeton?)

b., válaszfalban

A szobából leválasztanánk a fürdőt ugye egy válaszfallal, ami az alsó lakó szobája felett húzódna és ebben a válaszfalban vinnénk el az 5 cm-es csatornavezetéket. Az OTÉK 77§-a nem tér ki arra, hogy szoba feletti válaszfalban vihetem-e.

c., padkában

A kialakított fürdőszobában külön épített vízszigeteléssel ellátott padkában vezetve szabad-e, ha erre nincs kikötés?

Válaszát köszönöm!

nanemaaa # 2011.05.04. 22:04

C ! ;)

Izsó # 2016.10.21. 19:08

Tisztelt Cím!

A tûztàvolság értelmezésében kérnék segítséget.
Hogy kell érteni a a homlokzati síkból kiugró épúletrésznek alaprajzi vetúletét.
Ez lenne a tetô széle, azaz a csatorna?
Elôre is köszi a választ.

Izsó