Vezeték áthelyezése


bagnes # 2007.09.10. 06:25

Oké, most már értem. Az előbb nem fogtam fel teljesen a dolgot, még egyszer köszönöm!

Incitatus # 2007.09.10. 06:12

Itt jogilag az ellenérdekű fél nem a szomszéd, hanem az ELMÛ mint a vezeték tulajdonosa, tehát a jegyző vagy a bíróság (attól függ, ki dönt a birtokvédelemről) az ELMÛ-t fogja kötelezni a vezeték áthelyezésére, nem a szomszédot, a szomszédnak ehhez nincs köze. Az ELMÛ, amíg nem kötelezik a vezeték áthelyezésére, nyilván nem fog semmit tenni, neki ez a legkényelmesebb és legolcsóbb. Én a helyedben az ELMÛ-nek írnék felszólító levelet, hogy vigye a vezetéket ahova akarja, az az ő magánügye, hogy a szomszéddal hogy tud megegyezni. Neked semmit nem kell finanszírozni, ez az ELMÛ költsége lesz.
Ami a fát illeti, a vezeték védőtávolságán belül az ELMÛ joga és kötelezettsége a gallyazás, ha ki akarjátok vágatni, akkor a kivágás idejére az ELMÛ-től kell feszültségmentesítést kérni, de az pénzbe kerül.

bagnes # 2007.09.10. 05:57

Köszönöm a válaszokat! Tisztában vagyok azzal, hogy a vezeték az áramszolgáltató tulajdona, azonban ők addig nem kötik le a hálózatról a szomszédot, amíg a bekötését máshogyan nem tudják megoldani, tekintve, hogy kötelesek biztosítani az ellátást.
Ezért kérik, hogy a szomszéd adjon hozzájárulást, hogy őt egy rövid időre leköthetik, illetve hogy az ingatlanára bemehetnek. Enélkül nem kezdik meg a munkát. Földvezetéket meg talán nem finanszíroznánk a szomszédnak, ha már ennyire segítőkész.Különben pedig a növényzet sértetlenségének a biztosítását is kérték, ami így nem lenne megoldható.

Fakivágáshoz: szakembertől kérdeztük meg a dolgot, azt mondta, a vezeték miatt nem vállaja.

Szóval a kérdésem továbbra is: szerintetek bíróság pótolja a szomszéd hozzájárulását, vagy határoz arról, hogy a vezeték elhelyezése nem jogszerű a továbbiakban?

A birtokvédelmi eljárás jó ötlet, köszönöm, utána fogok kérdezni az önkormányzatnál, hogy van-e már ilyen tapasztalatuk, el lehet-e érni vele valamit. Mármint, hogy az ELMÛ elfogadja-e a határozatukat.

monalisa1 # 2007.09.09. 21:30

Azt én tudom, hogy a földkábel nem két forint, de te meg azt nem írtad hogy az föld művelés alatt áll...

Más.
A szomszédom néhány éve úgy vágta ki az utcafronti keritésénél lévő magasra nőtt fenyőfát - mely már egyes ágaival rálógott a villanyvezetékre -, hogy v.szerelőtől kért oszlopmászó kampókat, húzott bakancsot, rá a kampók, a derekát pedig a biztosító övvel kikötötte - és araszolgatva felmászott a fa majd legmagasabb pontjáig. Onnan pedig ágról ágra kézi fürésszel egyenként lefürészelte az ágakat körbe a fa törzsén, időnként pedig a fa törzsét is át ill. lefűrészelte. Soha életében nem csínált még ilyent. Nem is volt kis fizikai munka ez neki. De megcsínálta! (Végül is a fa törzsét kb. 2 m magasságig vágta/fűrészelte le, másnap pedig a gyökérzetet ásta ki.) Ma szép egyenletes pázsit van a fa helyén.

Incitatus # 2007.09.09. 21:05

A földkábel egyrészt jóval drágább, mint a légvezeték, másrészt akkor meg a földet nem lehet művelni.

monalisa1 # 2007.09.09. 20:38

Esetleg nem lehet azt a vezetéket a föld alatt átvezetni? Ma már egyre több helyen olyan a megoldás, hogy épül egy családi ház, de látszólag nincs "bekötve" sehová, pedig villany, vezetékes telefon, kábeltévé stb. van náluk. Igaz, mindez az önön kérésükre így, és a költségükre.

Incitatus # 2007.09.09. 19:45

Mivel a vezeték az áramszolgáltató tulajdona, nem a szomszéddal kell egyezkedni, hanem az áramszolgáltatót felszólítani a vezeték áthelyezésére, utána meg birtokvédelmi eljárást indítani.

bagnes # 2007.09.09. 17:07

Kedves Fórumozók!

Az alábbi ügyben szeretném segítségeteket kérni! Adott egy telek, amely egy másik telekből történő leválasztással jött létre akkor, amikor mi megvásároltuk. A telek jobb szélén áll egy vezetéktartó oszlop, a bal oldali szomszédot a villamosenergia-hálózatba ezen keresztül csatlakoztatták, amikor a hálózatot kialakították. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a telek fölött keresztben húzódik egy vezeték, ami akadályozza az utcafronton álló kb 40 m magas fák kivágását, illetve eléggé behatárolná egy épület elhelyezését is.
Mivel a szomszéd bekötése megvalósítható lenne az utcáról is (közvetlenül előttük áll egy oszlop), kértük a hozzájárulásukat, hogy az átköttetést elintézhessük, a költségeket teljes egészében magunkra vállaltuk.
A szomszédok a hozzájárulást nem adják meg, annak ellenére, hogy tényleg mindent vállaltunk, amit kértek. Fő problémájuk, hogy a bekötés, egy, a telkükön belül álló T-Com oszlopon keresztül lenne megvalósítható(a T-Com hozzájárult ehhez), de ők félnek, hogy mi van, ha azt egyszer a T-Com el akarja vinni.
Mivel a telekre sem szolgalom, sem más jog nincs bejegyezve, a vezeték elhelyezésével kapcsolatban sem velünk, sem az előző tulajdonossal semmilyen megállapodás nem született, és a bekötés közvetlenül az utcáról megvalósítható, úgy gondoljuk, hogy álláspontunkat bíróság előtt is meg tudnánk védeni.

Õk azt a "jogi érvet" hangoztatják, hogy ezt a telket mi így vettük, tehát a helyzet így jogszerű.

Szerintetek érdemes az ügyben bírósághoz fordulnunk?