Hivatalos levél ?


C a s a b l a n c a # 2007.09.14. 09:06

Kedves Katapeter!

Én a helyedben nagyon is komolyan venném a levelet.
Álpróbálkozásról szó sincs!

Elsősorban az illetékes Vízgazdálkodási Társulásnál és az ingatlan fekvése szerint illetékes Önkormányzatnál érdeklődjél. Nagyon valószínű, hogy egy olyan rendelt, szabályozás született, miszerint a területen fekvő ingatlanok esetében kötelező ilyen összegű hozzájárulás fizetése.
Kérd meg, hogy a Társulás részletezze írásban a keletkezett tartozásod folyamatát.

Az adók módjára történő behajtás nem vicc! Minden jövedelemből, járandóságból levonható, letiltható.

Kifogásként nem elég, ha azt mondod, hogy nem volt tudomásod róla. Elképzelhető, hogy valamely régebbi értesítési címre küldtek ugyan tértivevényes ajánlott levelet, de Te azt nem kaptad meg. Ettől függetlenül a kötelezettséged fennáll.

Érdeklődj!

monalisa1 # 2007.09.13. 19:14

Mível a jegyzővel előbbre nem jutsz, írj levelet a felettes szakigazgatási szervnek és kérd a panaszod kivizsgálását. (Ez a levél egyben megszakítja a jegyző levelének jogerőre emelkedését, így a kirótt adót az ügy lezárásáig megfizetned nem kell. És lehet hogy egyáltalán nem fog kelleni.)AZONNAL írd meg a levelet és egyből ad is postára, figyelemmmel az 5 nap határidőre...

A leveledet a felettes hatóságnak címezd, de a jegyzőnek küld el - természtesen ajánlott-tértivevényként.

Szerintem valahogy rákerültél a víztársulatnál egy téves listára, aztán onnantól elidult az automatice gépezet...

katapeter # 2007.09.13. 09:08

Teljesen hivatalos, ajánlott levelet kaptam a falu jegyzőjétől.
„T: felszólítás
Tisztelt Cím!
Tájékoztatom,hogy az………Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat ( irányító szám, helység, utca, házszám) megkeresett azzal, hogy Önnek 17.050 Ft összegű tartozása áll fenn vele szemben.
Kérem, tartozását jelen levél kézhezvételét követő 5 napon belül rendezze vagy a mellékelt csekkre, vagy az alábbi számlaszámra történő befizetéssel. ……….(lakóhelyem).község önkormányzata elszámolási számla (és a számlaszám)
Amennyiben fennálló hátralékát ezen felszólítás kézhezvételét megelőzően rendezte, a fizetési felszólítást tekintse tárgytalannak.
Tájékoztatom, hogy amennyiben hátralékát a megadott határidőn belül nem rendezi, az adók módjára az adózás rendjéről szóló 1990.évi XCI.. törvény 93. § (6)pontja alapján behajtásra kerül.”
Dátum, aláírás Dr. jegyző

Meglepődtem, és meglepetésemben az alábbi levelet küldtem a jegyzőnek.
„T:információ kérés
Tisztelt Jegyző…/….!
Hivatkozva a 2007.szeptember 10. napján kelt…../2007. számú, felszólítás tárgyú levelére azzal a kéréssel fordulok a jegyző…., hogy tiszteljen meg azokkal az előzményi iratokkal , amelynek hatására fenti számú fizetési felszólítást számomra küldte.
Tudomásom szerint az abban nevesített ……..Vízgazdálkodási Társulattal semmiféle elszámolási vitám nincs.
Annak tagja nem vagyok, attól fizetésre irányuló felszólítást nem kaptam, így értetlenül állok az Ön által küldött – félelem keltő – felszólítása előtt”
Dátum, aláírás.

Válasz:
„……Vízgazdálkodási és Talajvédelmi Társulat
Cím
Ügyintéző:
Tel.fax:
Mobil:

Polgármesteri Hivatal
Cím(a helység ahol lakom)

Kérelem
A végrehajtási eljárás megindítására

Kérem, hogy a mellékletben felsorolt személyektől az ott megjelölt ö9sszeget, adók módjára behajtani szíveskedjen, tekintettel arra, hogy nevezett személyek a 2005-20016-2007.évre kivetett érdekeltségi hozzájárulás befizetésének a mai napig nem tettek eleget.

Indoklás:

Az 1995.évi LVII.Tv. valamint, a vízgazdálkodási Társulatokról kiadott 160/1995.évi Kormányrendelet előírja, hogy a társulat területén földtulajdonnal /bérleménnyel/ rendelkező magán és jogi személyek érdekeltségi hozzájárulást kötelesek fizetni.
A mellékletben felsorolt személy az érdekeltségi kivetésről szóló határozatot kézhez kapta, a jogszabályban meghatározott határidőig írásban elfogadható kifogást nem jelentett be, aminek alapján azt elfogadhatónak tekintjük.

Az adózás rendjéről szóló 1995.évi LVII.tv.41.§./2/ szerint a tartozás köztartozás, amit adók módjára kell behajtani a késedelmi pótlékokkal együtt, szükség esetén helyszíni ingófoglalást kell alkalmazni, a tartozás behajtása érdekében.
Az APEH által megküldött állásfoglalás szerint az 1990.évi XCI.tv.(Art) 93.§.(6)a. pontja alapján „ a magánszemély esetében a belföldi lakóhely, vagy szokásos tartózkodási hely, ennek hiányában a szokásos fellelhetőségi helye szerint illetékes önkormányzati adóhatóság jár el”.
Társulatunk a végrehajtási eljárás lefolytatásával a fizetési morált kívánja javítani.
Kérem a behajtott összeget a ……..bank……számú banki folyószámlára átutalni, valamint a végrehajtás eredményéről írásban tájékoztatni szíveskedjen
Melléklet 1 db kimutatás
Kelt,
Aláírás xy s.k. igazgató”

Azon túl, hogy fogalmam nincs arról, hogy kerülhettem a mellékelt listára, ami megdöbbentet, hogy egy aláírás nélküli, igaz egy bélyegzőt azért tartalmazó, „hivatalosnak látszó” átirat arra sarkallhat egy önkormányzati adóhatóságot, hogy annak felülve fizetési meghagyást bocsájtson ki 5 (öt) napos határidővel.
Ami még meglepőbb, hogy ezt a jegyző aláírásával hitelesíti.
A …..Társulat megkeresése, minden, csak nem egy hivatalos irat, véleményem szerint csak „bepróbálkoztak”
Igaz, van a község területén földtulajdonom, de beszéltem több olyan tulajdonostárssal is , akiknek szintén van földtulajdonuk, nem is fizetnek „védelmi pénzt „ ennek a társulatnak és még jegyzői felszólítást sem kapta.
Átnéztem a hivatkozott rendeleteket(1995.éviLVII.Tv, 160/1995. korm. Rendelet.) , amelyből azt a konklúziót vontam le, ennek a társulatnak tagja nem vagyok, megalakulásának körülményiről, feladatairól nincs ismeretem (különben is lakóhelyemtől 40 km-re van) , soha tőlük a megalakulással, a működéssel , esetleges tartozással kapcsolatos hivatalos iratokat áét nem vettem.
Ettől fogva nem tudom mit lépjek, ha nem akarom azt, hogy a jegyző 5 nap múlva letiltassa ezt a fantom tarozást a nyugdíjamból?
Tisztelettel kérem tanácsaitokat.