Zűrös ingatlanügy


ObudaFan # 2007.09.20. 16:47

A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.
A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.
A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.20. 14:04

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs kezdeményezheti, megegyezés hiányában bíróságtól kérheti.

Bodris # 2007.09.20. 13:43

Sziasztok! Légyszi segítsetek nekünk :)
A helyzet, hogy anyukám szülei még az apukájának a halála előtt elváltak, így anyukám és a testvére örököltek az apjuk után 1/4-1/4 tulajdonrészt egy ingatlanban. Az anyukájuké a ház másik fele. Anyukám régóta nem lakik ott, amikor oda akart költözni, abba sem egyeztek bele, mondván sok vita lesz stb... A lényeg, hogy szeretnénk tudni, van-e lehetőség arra, hogy anyukám kifizettesse velük a tulajdonrészét, amit ugye nem tud használni fentiek miatt.
Előre is köszönöm a segítségeteket!
Adrienn