lakásbővítés


ObudaFan # 2007.10.04. 16:16

És a bíróságtól is csak közgyűlési határozat alapján lehet kérni.

Ritucci # 2007.10.04. 10:45

Nem vagyok jogász, de hasonló cipőben járok.

A Társasházi törvény szerint: 25. § (1) A közgyűlés határozata alapján bármely tulajdonos­társ kérheti a bíróságtól, hogy a közös tulajdonban álló olyan épület­részre, amely önálló ingatlanként kialakítható, vagy amellyel a meglevő külön tulajdon tárgya bővíthető, meg­szüntesse a közös tulajdont, ha az a kisebbség méltányos érdekét nem sérti.
(2) A kereseti kérelemhez mellékelni kell az önálló ingatlan kialakítására vonatkozó, az építési hatóság által engedélyezett építési tervet.

Fentiek azonban nem jelentik, hogy ne kéne megváltaínod, akár pénzzel a közös tulajdont.

Alapító Okirat módosítást kell készíttetnetek, amit a földhivatalban jegyeznek be. Mindenkinek változni fog a tulajdoni hányada, mert a közös tulajdon csökkenni fog annyival, amennyit ti saját tulajdonba szeretnétek átiratni.

Én úgy tudom, hogy amennyiben bank széljegyként be van jegyezve (szocpol, vagy hitel miatt), akkor az AO módosításhoz az Õ hozzájárulásuk is szükséges.

De remélhetőleg a jogászok majd kiegészítik, kijavítják amit írtam.

Nagye # 2007.10.03. 06:09

Férjemmel nemrég vettünk egy lakást egy öt lakásos társasházban.Miután 4 hónapja itt lakunk, rájöttünk, hogy szeretnénk még egy fürdőszobát, és egy nagy tetőteraszt arra az oldalra, ahol még ablak sincs.Ehhez a közös tulajdonhoz tartozó tetőből egy részt meg kellene vennünk,és arra kellene mindezt feépítenünk. Ez így elsőre lehet bizarrul hangzik, de mivel kétszintes a lakás, igazából csak annyit jelent, hogy a felső szintet egy kicsit kibővítenénk.Jelenleg a fenti szint az alsónak csak a fele,és nem a lenti szint közepe, hanem az egyik oldala felett helyezkedik el.Mi a fenti szintet is pont akkorára szeretnénk, mint az alsó.
Végül is nem is ez a lényeg, hanem az, hogy igaz-e hogy a mi lakásunk fölé eső tetőrészt, amire építeni szeretnénk-ami közös tulajdon-meg kell vennünk a társasháztól? Mire lehet azt a pénzt fordítani? Használható-e pl. arra, hogy a kertrészemet (ami elvileg közös terület, de mi lakók megegyeztünk abban, hogy mindenki a sajátjának tekinti a lakása előtti kertet)rendezzem belőle? Vagy kérhetem-e, hogy a befizetett összeg erejéig ne kelljen közös költséget fizetnem? Igaz-e, hogy ez mindenkinek(mind az öt lakásnak) azzal jár, hogy az ingatlan adatai megváltoznak, és ezt a Földhivatalban is mindenkinek be kell jegyeztetni?Igaz-e, hogy mivel a mi lakásunkon szocpol is van, ezért az állam hozzájárulása is szükséges (mivel ő is tulajdonos).Hol kell ezt a hozzájárulást beszerezni?Szocpolt többen is felvettek, nekik is külön be kell szerezni az állam engedélyét? Igaz-e, hogy ha így többet fog érni a lakásunk, visszafizettethetik velünk a szocpolt (ha így értéke a megengedett maximum fölé kerül)?
Előre is köszönöm, ha valaki elolvassa ezt a kissé hosszúra sikeredett kérdést, és válaszol rá!