kikötményi jog


ObudaFan # 2007.10.18. 15:06

Ha valóban tartási szerződés biztosítéka, akkor kár is a jogutódokkal egyezkedni, mert megszünt ez a jog, és elég a halotti anyakönyvi kivonatot felkutatni.

Egyjogász # 2007.10.17. 10:30

Ez valóban egy nagyon régi jogbejegyzés lehet, ugyanis ilyen, ingatlanra bejegyezhető jogot sem a jelenleg hatályos, sem az azt megelőző (1971-es)ingatlannyilvántartási jogszabály nem ismer.
Én az 1938. évi XI. tc-ben találtam meg ezt a kifejezést, amely szerint korábbi jogunkban létezett ilyen ingatlant terhelő jog.
Az ingatlan-nyilvántartásból ki kell derülnie, hogy kinek a javára és mikor jegyezték be, szerintem először a jogosultat vagy jogutódját kellene megkeresned a helyzet rendezésére, ha ilyen nem lelhető fel, a földhivatalban lehet érdeklődni, hogy mi a módja a jog törlésének.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.17. 06:26

Ha jól sejtem, és eltartási szerződés biztosítékáról van szó, akkor a jogosult halotti anyakönyvének a bemutatása mellett a földhivataltól lehet kérni a törlést.

gabesz24 # 2007.10.16. 18:30

sziasztok!

Egyik ismerősöm hitelt szeretne felvenni egy banktól. kikérte a tulajdoni lapot, amin van egy nagyon régi bejegyzés "kikötményi jog" néven. Azt mondták nekik a bankban, hogy addig nem utalnak nekik pénzt a folyószámlájukra, amíg ez nincs törölve róla.
kérdésem: hol tudják töröltetni ezt, a helyi önkormányzatnál, vagy a földhivatalban, és mi kell hozzá?

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Gabesz


Gabesz