Vagyonmegosztás


FutrinkaUtca # 2007.10.22. 17:59

Köszönöm. Biztosan pár százezerrel gazdagabbá teszünk 2 ügyvédet, de Ő nem egyezkedik. Én is sajnálom.
Köszi még egyszer!

monalisa1 # 2007.10.22. 16:08

Kívánom járj eredménnyel, de ehhez sok türelemre lesz szükséged.

Legjobb lenne ha pereskedés nélkül meg tudnátok egyezni az édesapáddal, mert csak egy csomó kidobott pénz...

FutrinkaUtca # 2007.10.22. 16:04

Mindenkinek hálásan köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2007.10.22. 16:02

Pl. a bal szélen a Szolgáltatások rovatban az "ügyfél keres ügyvédet" javaslom figyelmedbe.

Az illetékes megyei ügyvédi kamaránál is kérhetsz segítséget, ők bizonyára tudnak javasolni lakhelyedhez közeli ügyvédet, aki kellően jártas ingatlanjogi dolgokban.

És a helyi "Kisokos"-ban is hírdetik magukat ügyvédek.

FutrinkaUtca # 2007.10.22. 15:48

Már csak annyit szeretnék tudni, hogy Komárom-Esztergom megyében tudna-e valaki ajánani egy ügyvédet. Én már 15 éve nem ott élek, amikor elkerültem még gyerek voltam. Fogalmam sincs, hogy kit lehetne megbízni.

monalisa1 # 2007.10.22. 11:29

Édesapád, a jelen elmérgesedett helyzetben, természetesen nem fogad neked szót, mert te "csak" a gyereke vagy. Ellenben remélve más lesz a helyzet ha a jogász egy kicsit megszorongatja, és ha az is kevés, akkor majd a bíróság, a jog. Mert végül is annyira konok-, csökönyös- csak nem lehet.

monalisa1 # 2007.10.22. 11:21

Ide legtöbben azért fordulnak tanácsért, segítségért, mert valamilyen házastársi és/vagy családi viszály okán elakadtak jogi dolgainkban, és ezenbelül is nem ritkán egy ingatlan a probléma gyújtópontja.

Javaslom ügyvéd megbízását, a többit a jogerős itéletig akár el is felejtheted - csak bírjad a költségeket előzetesen...

És ha már tart a per, annak során is bármikor meg lehet egyezni., valamilyen kompromisszumos megoldás a felek részéről, mely még mindig jobb mint a kényszerárverezés.

Én csak egy műkedvelő hozzászóló vagyok.

FutrinkaUtca # 2007.10.22. 11:08

Az utolsó hozzászólás némi optimizmusra ad okot :).
Amúgy szerintem elég keserves dolog az embernek a családjával szemben a bírósághoz forduni. Valahogy az utolsó pillanatig bízik benne az ember, hogy talán mégis sikerül szépszóval...
No ez elég személyesre sikeredett, remélem a fórumozók nem veszik zokon.

monalisa1 # 2007.10.22. 10:38

Azért egy tulajdonmegszüntetési eljárás egy ügyvédnek vélem nem olyan bonyolult peres képviselet, neked az ügyvédi megbízáson kívül tulajdonképpen nemigen lesz ott közreműködni való, végez ő mindent rutinból, hozzáértéssel.

Persze pénzbe kerül: a pereskedés is és az ügyvéd is, de az eljárás végén a bíróság esetleg megoszthatja a perköltséget, jobb esetben akár még az ügyvédi díjat is a konok édesapádnak kell majd megfizetnie.

A kényszerárverezésből meg igazán nem jön ki anyagilag jól...

Csak remélhetni lehet, hogy a "tanácsadói" mindenre kiterjedően világosítják őt fel.

FutrinkaUtca # 2007.10.22. 09:04

Sziasztok!

Köszönöm ismét a hozzászólásokat/válaszokat! Már sokkal tisztábban látok, de sajnos (ismerve az édesapámat) egyre nyilvánvalóbbá válik számomra, hogy a kompromisszumkészség abszolút hiánya miatt marad számomra az évekig tartó pereskedés.
Bár azt is gyanítom, hogy kért valamilyen jogi tanácsot és talán azt tanácsolták neki, hogy hiába vagyok 50%-ban tuajdonos, nem igazán tehetek semmit...
Szóval marad az évekig tartó bolyongás a jogi útvesztőkben. :(

ObudaFan # 2007.10.22. 08:30

Amennyiben nem önként mondtál le a bentlakásról, akkor a közös tulajdon megszüntetéséig terjedő időre többlethasználati díjat is követelhetsz, ami nagyjából annak az összegnek felel meg, amennyi a bérleti díja lenne a tulajdoni hányadodnak.

monalisa1 # 2007.10.21. 19:10

És ahogy ObudaFan írta: a bíróság végső soros akár el is árvereztetheti a házat... És akkor az édesapád jár a legrosszabbul: az őrá eső kevéske pénzből nemigen fog tudni venni másikat.

monalisa1 # 2007.10.21. 19:05

Kellene tudni hogy a te részed az ingatlanból százalékosan mennyi. Ha ők a te részaronyodat is használják, túlhasználati díj kérhető - mintha albérletbe adtad volna nekik. A saját részedre azt engedsz be akit akarsz, bár vélem lesz némi vita a kicucculásuk miatt... Bírtokvédelem a helyi jegyzőtől kérhető.

Ha nem akarsz évekig pereskedni - bölcs dolog -, valamiképpen egyezz meg édesapáddal egy részéről fizetendő méltányos összegben, melynek ellenében lemondasz a tulajdoni részedről.

FutrinkaUtca # 2007.10.21. 11:34

Köszönöm, nagyon sokat segített a válasz.
Ő most ott lakik a feleségével és annak fiával az én megkérdezésem/belegyezésem nélkül. Ez jogszerű? Lehet ezzel valamit kezdeni a'célból, hogy megsürgesse a vagyonmegosztást?
Én beköltöztethetek az "én felembe" (nem megosztott a ház) lakókat?
nincs kedvem évekig pereskedni a részemért...

ObudaFan # 2007.10.21. 11:03

Kötelezhető rá. Az ingatlan értékét szakértő fogja meghatározni. Amennyiben a magához váltásra nem hajlandó, vagy nem képes, a bíróság el fogja rendelni az árverést. Arra számíts azért, hogy ez egy több éves per, és ha illetékfeljegyzésre ilyen pereknél igen jó esélyed is lehet, a szakértői díj megelőlegezésére kötelezni fognak, ami benne lesz egy 100-asban.

FutrinkaUtca # 2007.10.21. 10:52

A lényeg: Ő magának akarja a házat, de engem nem akar "kifizetni". EZÉRT NEM LÁTOK A BÍRÓSÁGON KÍVÜL EGYÉB MEGOLDÁST.

FutrinkaUtca # 2007.10.21. 10:49

Sziasztok! Köszönöm. Haszonélvezete nincs az édesapamnak.
Az ingatlan nem igazán megosztható, csak igen jelentős anyagi ráfordítással(kb az ingatlan értékének 20-30%-a), ami számomra azért is elfogadhatatlan, mivel külföldön élek.
Amit szándékozom: bírósághoz fordulok, hiszen az eddigi megegyezésre irányuló próbálkozások kudarcba fulladtak. A kérdésem egészen pontosan: mi mindenre számíthatok abban az esetben, ha az édesapám 0 együttműködési hajlandósággal bír és legfőbb törekvése, hogy a közös tulajdon nevemen levő részét minél kevesebbért szerezze meg. Kötelezhető ő egyáltalán arra, hogy méltányolja az én kérésem: a közös tulajdon megszűntetését.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.10.21. 10:28

Csak nehogy haszonélvezete is legyen annak a tulajdonostársnak...

ObudaFan # 2007.10.21. 10:12

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs követelheti; az e jogról való lemondás semmis.

A közös tulajdon tárgyait elsősorban természetben kell megosztani.
A közös tulajdon tárgyait vagy azok egy részét - ha ez a tulajdonostársak körülményeire tekintettel indokolt - megfelelő ellenérték fejében a bíróság egy vagy több tulajdonostárs tulajdonába adhatja. Ehhez a tulajdonjogot megszerző tulajdonostárs beleegyezése szükséges, kivéve, ha a bíróság a közös tulajdonban álló ingatlanrészt az abban lakó tulajdonostárs tulajdonába adja, és ez nem sérti a bennlakó méltányos érdekeit.
Ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, illetőleg a természetbeni megosztás jelentékeny értékcsökkenéssel járna, vagy gátolná a rendeltetésszerű használatot, a közös tulajdon tárgyait értékesíteni kell, és a vételárat kell a tulajdonostársak között megfelelően felosztani. A tulajdonostársakat az elővásárlási jog harmadik személlyel szemben az értékesítés során is megilleti.
A bíróság nem alkalmazhatja a közös tulajdon megszüntetésének olyan módját, amely ellen valamennyi tulajdonostárs tiltakozik.

FutrinkaUtca # 2007.10.21. 10:09

Sziasztok!

A következő "ügyben" szeretnék segítséget kérni:

Van egy 50-50 %-ban közös ingatlanom az édesapámmal. Az 50%-os részhez ajándékozás révén jutottam 1998-ban az édesanyámtól. Mivel a kapcsolatunk már ebben az időszakban is rossz volt és ez azóta sem javult én elköltöztem "otthonról". Tehát az ingatlant ő használja új feleségével és annak fiával. Én szeretnék mindenképpen "megszabadulni" a tulajdonrészemtől ő viszont nem hajlik a megállapodásra, kategorikusan kijelentette, hogy menjek a bíróságra ha számomra nem megfelelő a helyzet.
A kérdésem: Mi lehet a megoldás? Hogyan tudom elérni a vagyonmegosztást? (A házat nagyon nehezen lehetne megosztani...) Hogyan lehetne a vitát rövidre zárni, mivel biztos vagyok benne, hogy semmilyen kompromisszumra nem lesz hajlandó a tulajdonostárs.
Előre is köszönöm a segítséget!