Társasházak közötti távolság?


gitron # 2007.10.25. 08:38

TóthK!
Az értékcsökkenés tulajdonképpen egy kár. A jogellenesen okozott kárért kártérítés jár. Ezt nem jogellenesen okozták, ha a telek beépítése, az épület elhelyezése, kialakítása megfelel a helyi építési szabályzatnak és az általános érvényű építésügyi szabályoknak.

Egyébként hogyan gondolnád fordított helyzetben, ha a Ti házatok épült volna később?

monalisa1 # 2007.10.24. 18:51

Jut eszembe: amikor megvettétek a lakást, bennetek is felmerülhetett volna az, hogy az akkor még üres telek örök időkig nem fog beépítetlen maradni... Tehát bizonyos kockázatot vállaltatok, mely sajnos most "bejött".

monalisa1 # 2007.10.24. 17:28

Valószínűleg nem lesznek egész nap otthon, de ha mégis - pl hétvége stb. - és a függőnyük netán el lesz húzva, vélhetően lesz jobb dolguk is annál mint folytonosággal benneteket (khm) bámulni. És viszont...

Ezzel együtt valóban kellemetlen az eddigi szabad kilátás elvesztése, valamint hát az egymás tányérjába való belátás...

Amikor a házatok épült, a beruházó/forgalmazó vélem nem számíthatott azzal - vagy okkal nem hívta fel a lakásvásárlás előtt erre a figyelmet -, hogy az akkor még üres telken is egy hasonló épület kerül majd felhúzásra.

Pereskedni lehet, de vajon megéri-e?

TóthK # 2007.10.24. 16:13

Gitron!

Köszönöm! Ez eddig érthető és világos. (Egyébként egymás melletti házakról van szó) Építménymagasságot nem tudok, de megpróbálok utána nézni.
És azzal a részével mit lehet csinálni, hogy így (szerintem) vesztett a lakásom az értékéből azáltal, hogy a másik ház lakásait látom? Ja és az sem mellékes, hogy vagy be vannak állandóan húzva a függönyök, vagy nézem ahogy néznek :)
Köszi

gitron # 2007.10.24. 09:41

Az épületek között telepítési és - adott esetben - tűzvédelmi távolságot kell tartani.
A telepítési távolság az adott övezetre előírt, vagy megengedett legnagyobb építménymagasság értéke, de nem lehet kisebb, mint a ténylegesen egymásra néző homlokzatok magassága közül a nagyobbik értéke.

A tűztávolságot - ha kell ilyet tartani - a tűzoltóság határozza meg.

Szemléletesen: Van két épület, az egyik két-, a másik háromszintes. Vegyük úgy, hogy a háromszintes épület építménymagassága 9 méter. A két épület között ekkora távolságot kell tartani... ha azok szomszédos telkeken vannak. Mert ha például a két épület az utca szemközti oldalán van (s az utca teszem fel 6 méter széles), akkor nem kell telepítési távolságot tartani.

TóthK # 2007.10.23. 11:33

Bocsánat a duplázásért :O

TóthK # 2007.10.23. 11:32

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni tőletek.
A helyzet a következő:
Egy társasházban lakom, mellénk épült egy ugyanakkora ház, mint a miénk. Az ablakok teljesen egymásra néznek, a majdani lakók teljesen belátnak majd hozzánk. Elvették a kilátásunkat (eddig zölt területre láttunk), most közvetlenül a másik házat látom.
Nincs erre valamilyen előírás? Mármint hogy lehet így építeni, hogy a másik kilátását elveszik? És hogy belátnak majd az életembe? (Jó, lehet védekezni, fogunk is feltetetni fóliát) De pl így jelentősen rontották az ingatlanom értékét.
Élhetek esetleg valamilyen kárigénnyel az építtető felé? Vagy semmi esélyem sincs?
Köszönöm előre is, ha valaki válaszra méltat.
Kata