Adás - vételi szerződés


monalisa1 # 2008.01.14. 21:24

Megkérdezhetitek a bankot a vevő hitelképessége felől.

monalisa1 # 2008.01.14. 21:21

Érthető, hogy biztosra akartok menni, és ezért legjobb lenne másik vevő után nézni - legalább is erősen megfontolandó a dolog.

Azt hogy a vevő a bankjával szemben mit mond vagy mit nem, nos ameddig a bankszámlátokon nincs maradéktalanul a vételár addig bármi is közbejöhet.

Ha mégis merítek vállalni a dolgot, mielőtt aláírtok, egy másik ügyvéddel mindenképpen nézessétek meg az adásvételi szerződést. (Inkább pár tízezer forint egy konzultációért, mint rossz esetben több éves pereskedés - közben laktok albérletben...)

Hajnalanya # 2008.01.14. 21:02

Jó estét! Lakásunkat készülünk eladni. A vevőnk foglalót nem adott, és nem is tud adni (jelzálog+szocpol-ból veszi meg a lakást). Állítása szerint az előzetes hitelbírálat után a bank hitelképesnek ítélte őket (lakásunkat értékbecslő felmérte). Mivel ők a vevők, ők hozzák a maguk ügyvédjét....... Mire figyeljünk oda a szerződéskötésnél, hogy nehogy itt maradjunk lakás és pénz nélkül? (bár ha fizettek is volna foglalót, az a 800ezer forint sem segítene rajtunk...).
Nem akarok okosabb lenni, mint az ügyvéd, és tudom, hogy neki ez a dolga, de szeretném magunkat maximálisan bebiztosítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.04. 07:08

Kedves érdeklődő!
Nem világos, mi az, hogy "előszerződés, utószerződés". (Az "ü."-t, azt hiszem, sikerült feloldanom, alighanem az ügyvédet rejtjelezted így.) Valószínűleg kihagytál egyéb információt is, ugyanis a kárpótlási jegyek "tulajdonjogát" nem jegyzik be; de az ingatlanok tulajdonjogának a bejegyzéséről sem értesítik az elidegenító személlyel eltartási szerződésben állót. (Annyi erővel az autószerelőjét is értesíthetnék.)

Szóval fuss neki mégegyszer annak a tényállásnak.

maugli # 2008.01.04. 00:00

Kedves Zselyilevente

Amikor még nincs használatbavételi engedély az ingatlanon akkor én általában azt csinálom, hogy csak adásvételi előszerződést kötünk.

Arra kell figyelni ilyenkor, hogy legyen meghatárzva, meddig vállalja az Eladó, hogy produkálja a használatbavételi engedélyt, mert neked fontos, hogy lakás megnevezésü ingatlant vásárolj.

Amíg nincs használatbavételi, addig nincs albetét hrsz. sem, legalább is nem szerepel a földhiovatalnál a későbbi hrsz.

A birtokbaadás egyébként igen fontos aktus pl. a kárveszélyviselés szempontjából.

maugli # 2008.01.03. 23:54

Kedves Iszabi

Attól, hogy nem kell befizetned illetéket, még megkapod a határozatot, csak akként, hogy 0 Ft illetéket kell befizetni.
Ha még nem kaptál semmit, annak az is oka lehet, hogy még nem pörgött át a rendszeren. Területileg változó, hol mennyi idő alatt küldik ki.(Persze most az a divat, hogy azért néhány hónapon belül megjön)

Hogy bejegyezték e a Földhivatalban a tulajdonjog változást, arról mindenképp értesülnöd kell, mert levelet küld a Földhivatal, kivéve ha aszerződésben nincs benne, hogy az ügyvéd nem jogosult a Földhivatali határozatok nevetekben való átvételére.

Legegyszerübb felhívni a szerződést készítő ügyvédet, hogy mindnt rendben beadott-e. Ha nem, az igen nagy ügyvédi trógerság és ha rossz szándékú az Eladó, az a vevőnek problémát is okozhat, mert például újra eladják az ingatlant, hiszen a tul-i lap tiszta.

erdeklo # 2008.01.03. 23:16

Nekem is kárpótlási jegyes kérdésem lenne.

Vásároltam jegyet valakitől.Hivatalosan ü. előtt előszerződés utószerződés.Közben akitől vettem eltartási szerződést kötött.S akivel kötötte leveleket küldött a hivatalokhoz s feljelentéssel fenyegetőzik.Mikor mejött neki a papír a tulajdonjog bejegyzés történt a nevemre megkeresett s mondta hogy a bíróságon találkozunk tehet ellenem valamit?Mondjuk lehet kicsit időtmúlt mert még májusban történt az eset azóta semmi csak most találtam a fóumra.:)

lszabi # 2007.12.16. 22:34

Ok! Szóval ezért nem kaptam semmit...megnyugodtam.

Köszönöm szépen a segítséget!

ObudaFan # 2007.12.16. 22:04

Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól a vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett - ideértve az ingatlan-nyilvántartásban nem lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott és ténylegesen sem lakás céljára használt épület átalakításával, továbbá a lakóépület bővítésével (pl. tetőtér-beépítéssel) létesített - 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás tulajdonjogának, ilyen lakás tulajdoni hányadának megvásárlása.

lszabi # 2007.12.16. 19:36

De! 14,8 m forint volt. Akkor valószínűleg ez az oka? Megnyugodnék...

Köszönöm!!

hablea # 2007.12.16. 18:47

A szerződést (már ha végleges ügyvéd által ellenjegyzett adás-vételi szerződésről van szó) 30 napon belül be kell nyújtani a földhivatalnak.Nem lehetséges, hogy nincs illetékfizetési kötelezettség? (új lakás esetén 15M Ft alatt előfordulhat).

lszabi # 2007.12.16. 17:25

Ha tényleg az a helyzet, hogy nem nyújtották be - az eladó ügyvédjének feladata lett volna benyújtani -, és ezt még csak most fogjuk megtenni, abból lehet bármilyen problémám? Februárban adják át a lakást...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.16. 16:59

Fizetni ritkán sürgős... Lehet, hogy be sem nyújtottátok azt a szerződést a földhivatlba. Ha meg nem, akkor honnan tudná az APEh, hogy illetéket kell kivetnie?

lszabi # 2007.12.16. 16:54

Sziasztok!

Vettem egy új építésű lakást még év elején (még nem adták át). Most tudtam meg, hogy az adásvételi megkötése után kellett volna kapnom az APEH-től levelet, az adásvételi miatti illetékfizetési kötelezetségről. Mi is ez pontosan? Mi van, ha én nem kaptam ilyet? És főleg mi van ha kaptam, csak nem tudok róla (magyar posta), és azóta sem fizettem be??

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.12. 13:32

Mire lehet elkölteni egy-két hónap alatt néhány milliót (egy lakás ára nem két forint), hogy ne lépjen a helyébe egyéb vagyontárgy? Ha meg a helyébe lép, az megint része a hagyatéknak.

Ha arról beszélsz, hogy az egyik örökös eltitkolta volna a másik elől a hagyaték készpénzrészét; nos az már a csalás gyanúja alá esik. Arra meg csak nem építhet valaki kártérítési igényt, hogy kútba esett egy jövedelmező bűncselekménye.

vanda24 # 2007.12.12. 12:33

hát nem tudom ,mert ha nem kerül be a hagyatékba, nem is kerül a tudomásukra...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.12. 12:27

A vételárból? Természetesen. De ez akkor is így lenne, ha már az örökhagyó életében bejegyezték volna a vevő tulajdonjogát.

vanda24 # 2007.12.12. 12:22

és ha pont azért adta el az azóta elhunyt eladó ,hogy ne kerüljön be a hagyatékba!

akkor most minden öröklésre jogosult követelheti a részét?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.12. 11:51

Miért lenne ez óriási ügvédi baki? Az ingatlan ugyan bekerül a hagyatékba - de az a kötelezettség is, hogy hozzá kell járulni a vevő tulajdonjogának a bejegyzéséhez.

vanda24 # 2007.12.12. 10:42

Sziasztok!

Adásvételi szerződésünket egy ingatlan eladásról az eljáró ügyvéd nem adta be a földhivatlhoz.

az adásvételi szerződés szeptember 23-án kelt.
az eladó nagyapánk nemsokkal az adásvétel után elhunyt.

most mi várható? bekerül a hagyatékba?
ha ez így van óriási ügyvédi bakiba futottunk....(ügyvéd rendesen ki lett fizetve, természetesen benne,hogy ő jár el a földhivatalnál)

tanácsokat előre is köszönöm:)

zselyilevente # 2007.12.03. 14:52

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.03. 14:30

A birtokba adás vagy - vétel egy jogi fogalom, nagyjából azt jelenti, amikor egy dolog, legyen az ingó vagy ingatlan, valakinek a birtokába, mondhatni, fizikailag a hatalmába kerül. Például, amikor az árut a boltban a kezdbe nyomják.
Lakás esetében nem nagyon tudom másképp értelmezni a birtokba adást, minthogy átadják neked az összes kulcsát, és azt onnan kezdve rendelkezel vele: beköltözhetsz, kiadhatod stb.
A használatba vételi engedély viszont egy építésigazgatási határozat, ennek hiányában - neve is mutatja - nem lehet a lakást használatba venni. Vagyis nem költözhetsz be, nem adhatod ki stb.
Azt hiszem, sikerült megvilágítanom, miért tűnik nekem paradoxnak, hogy birtokba adják azt a lakást, miközben használatba vételi engedély majd csak később lesz rá.

zselyilevente # 2007.12.03. 14:18

Még azt szeretném megkérdezni, hogy mi a különbség a használatbavételi engedély, és a birtokbaadás között, vagy hogy milyen hátrányaim származhatnak belőle, ha csak a birtokbaadás után pár hónappal történik meg a használatbavételi engedély megadása. Köszönöm a választ Kovács Béla Sándor.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.03. 07:13

37-38.

  • A kivitelezőt akkor is terheli a jótállási felelősség a vevővel szemben, ha az építtető nem engedményezi a jogot. (Tkp. jogszabályi engedmény.)
  • Fogyasztói szerződésben nem lehet kizárni az eladó felelősségét a hibás teljesítésért.

Az értelmezésed helyes, az eladó valóban azt szeretné elérni, hogy vele szemben ne lehessen se szavatosságot, se jótállást érvényesíteni vele szemben. Nice try.

10-21.
Ajvé. Akkor mégis mit vettél, ha a lakás a nyilvántartásban nem is létezik? Mit értenek birtokba adáson, ha nem költözhetsz be?

zselyilevente # 2007.12.02. 23:50

És még a lent említett szerződéssel kapcsolatban szeretném megkérdezni azt is, hogy milyen hátrányai lehetnek, hogyha a használatba vételi engedély csak a II. ütem végén esedékes, én viszont az I. ütemben venném a lakást. A II. ütem kb egy hónappal később kerül átadásra. Köszönöm a segítséget.

10./ Az ingatlanok birtokbaadása azt követően történik, amikor a teljes vételár, illetve a Vevő által kért módosításokból adódó felár kifizetésre került. Eladó tájékoztatja Vevőt arról, hogy jelen adásvételi szerződés tárgyát képező ingatlanok a projekt két üteme közül az I. ütemben valósulnak meg. A birtokbaadás napja eltér a használatbavételi engedély kiadásának napjától, mert a használatbavételi engedély kiadása hatósági eljárás során történik

21./ Vevő tudomásul veszi, hogy a jelen szerződés megkötésének időpontjában az ingatlanok albetétesítése még nem történt meg. Eladó tájékoztatja Vevőt arról, hogy a társasházi albetétek bejegyzése, és ezt követően Vevő tulajdonjogának bejegyzése csak a II. ütem végén kiadott, jogerős használatbavételi engedély birtokában történhet meg.