külföldi állampolgár ingatlanszerzése


hahnfanni (törölt felhasználó) # 2008.01.29. 09:53

így is történt, leróttuk a 2x50.000,- Ft illetéket, de az ügyfél azt mondta, hogy az előző lakásánál, ahol szintén külön hrsz-on van a garázs, ott csak egyszer rótták le az illetéket. Ezért rákérdeztem a közig. hivatalnál még a kérelem beadása előtt, akkor azt mondták, hogy kétszer kell leróni. Rákérdeztem most is, amikor már az ügyintéző előtt volt a kérelem, most meg azt mondta, hogy nem lakóingatlanoknál, nem lakás céljára szolgáló ingatlanoknál nem kell engedélyt kérni és ezért ő a garázs tekintetében el fogja utasítani a kérelmet!!! Egyszerűen nem értem, mire alapozza, hogy a garázs nem engedélyköteles.

ObudaFan # 2008.01.28. 16:11

Ha külön hrsz-on van, akkor az eljárási díjat külön le kell róni arra is.

hahnfanni (törölt felhasználó) # 2008.01.28. 14:14

Igen, kell engedély.

Viszont nekem is lenne egy kérdésem. Ha a lakáshoz garázs is tartozik, ami külön hrsz-on van, akkor a kérelemhez az eljárási illetéket duplán kell leróni (egyszer a lakás és egyszer a garázs után)? A közig. hivatal ügyintézője azt mondta erre, hogy a garázs szerzése nem engedélyköteles, mert nem lakás céljára szolgáló helyiségekre nem kell engedélyt kérni. Ez a különbségtétel hol van benne a jogszabályban??

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.23. 21:42

Most még kell. Ha jól emlékszem jövő január elsejéig kaptunk engedélyt a korlátozás fentartására az Uniótól.

maugli # 2008.01.23. 21:34

Szeretném megkérdezni, hogy ha román állampolgár kíván lakóingatlant venni, kell-e neki ehhez engedély vagy minden további nélkül megteheti?

Az egyik jövendő vevőnek van amúgy magyar letelepedésije a másiknak azonban nincs.