Ingatlan adás vétel megszegése


Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.01.30. 12:15

aranyalma!
Zokog a szívem az általad leírtakon.
A férjeddel pereskedtek egy ingatlanon, amit egyszerűen árultok. Még jó, hogy találtatok egy balekot, aki hajlandó volt belemenni egy perfeljegyzéses ingatlan megvételébe.
(Ilyen időben, amikor annyira telített ingatlanokkal a piac.)
November 30-án vállaljátok, hogy tehermentesítitek az ingatlant. Mivel a férjed feladata volt, lehet, hogy nem csak perfeljegyzés, hanem ott valami más teher is lehet.
Te pedig kötelezettséget vállaltál arra, hogy kéred a per megszüntetését. Másfél hónapig nem tettél semmit, január 14-én besétálsz a bíróságra, beadod a kérelmet és követelőzől, hogy adják ki neked a megszüntető végzést.
Sem te, sem a férjed nem teljesítette, amit szerződésben vállaltatok.
K.

Liza4080 # 2008.01.30. 09:41

A bank csak akkor utal, ha az önrész ki van fizetve. Tehát mindenképp a vevődnek fizetnie kell ahhoz, hogy a bank tudjon utalni.
Egyébként a jog szerint nem vagy köteles módosítani, csak kérdés, hogy ezzel mit érsz el. Lehet, hogy a vevőd kitáncol az ügyletből.

aranyalma # 2008.01.29. 18:43

ObudaFan: s ahhoz joga van,hogy ezért ne fizesse ki az önrészt?

  • Nekem jogom van ragaszkodni az eredeti szerződéshez?
  • Mi történik ha nem egyezek bele a modositásba s ő nem fizet?
aranyalma # 2008.01.29. 18:34

ObudaFan:megtörtént. Bementem a biróságra,kaptam egy igazolást,hogy kértem a per megszüntetését.Ennyi. Aztán közölték,hogy az akta a birónőnél van s a biróságot nem lehet sürgetni!!Gondolom ez azt jelenti,hogy várjak a végzésre:-( meddig?

ObudaFan # 2008.01.29. 18:17

A legegyszerűbb, ha kérsz a bíróságtól a permegszüntető végzésről egy kiadmányt, és azzal beballagsz a földhivatalhoz.

aranyalma # 2008.01.29. 17:33

Az eladók részéről van valamilyen jogi következménye ha nem irom alá a szerződés modósitást,s ragaszkodom az eredetihez?

aranyalma # 2008.01.29. 17:05

Liza: köszi a választ. Igen már elvonatkoztattam s tudom,hogy mivel ketten vagyunk eladók,akkor ketten kell,hogy teljesitsünk. De amit az önrész kifizetésére vállaltunk azt teljesitettük!! Ha a biróságtól meg van a határozat akkor a bank is utal,de addig a vevő sem akar fizetni. Ezért akar modositást. A szerződésben benne van,hogy ha febr 15-ig nem fizet akkor kamatot kell fizetnie.Gondolom ezért akar szerződés modositást. Ha nincs modositás attól még utal a bank? A bankra való hivatkozással kérhet modositást,s van joga nem fizeni?

Liza4080 # 2008.01.29. 16:52

Szerződésmódosítás csak közös megegyezéssel történhet, ha nem mész bele, akkor nincs módosítás.

Vonatkoztass el attól, hogy mit tett a volt férjed és mit nem, ti mindketten eladók vagytok és ha az egyik nem teljesíti amit válalat, akkor a szerződés teljesítése akadozik - dacára, hogy te mindent megtettél.

Azt kell megvizsgálni, hogy az önrész kifizetésének mik a feltételei a most hatályos változatban. Ha azok mind teljesültek, a vevőnek fizetni kell nem hivatkozhat a bankra. Az más kérdés, hogy mivel nektek együttmőködési kötelezettségetek van, így mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a vevő tulajdonjoga bejegyzésre kerüljön, tehát mihamarabb tehermentesíteni kell az ingatlant, hogy a bank fizetni tudjon...és hát ti is így juttok a pénzetekhez.

aranyalma # 2008.01.29. 16:30

Tanácsot szeretnék.2007 nov 30.án eladtam a volt férjemmel közös tulajdonu házamat.Az adás vételiben rögzitettük,hogy az ingatlan tehermentesitése a volt férjem dolga,nekem kérnem kell a per megszüntetését s jan 15-ig kiköltözni az ingatlanból. Jan 14.én én mindennek eleget tettem a exem viszont nem tehermentesitette az ingatlant,ezért szerződés módósitás történt,mely szerint a vevő nem fizet mivel az exem nem teljesitet! Az uj időpont jan 31. Az előbb hivot a vevőm,hogy nem fizeti az önrészt mert hiába teljesitettük a bank nem utal mert nem törölték a perfeljegyzést. A szerződésben az szerepel,hogy kérem a per megszüntetését (amit meg is tettem) s ezt birósági bejegyzéssel igazolom. Ez is megtörtént. Most azt mondják,hogy a bank addig nem utal amig a széljegyen nem szerepel a per megszüntetés. Ezt értem is,de ezért joga van a vevőnek szerződés modositást kérni s az önrészt nem kifizetni?? Amig ő nem fizet addig én sem tudok tovább lépni hiszen nincs önrészem s ráadásul az ingatlant is kiüritettem. Mi ilyenkor a teendő??