Társasház 5 lakásos közös mérői


Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.06. 12:46

Felszólítják a Társasházat, azt akivel a főórára szerződést kötöttek, hogy fizesse ki a tartozást.
Ha te fizeted ki, te követelheted perben, ha lenne közös képviselő, akkor ő járhatna el a társasház nevében, erre jogosultsága van.

feketepárduc # 2008.02.06. 09:46

Köszi Kriszta a választ, nos ugye nekem nem is az 1-2 köbméter eltéréssel lenne gondom, hanem az, hogy jelen esetben kb. 50-60 e ft/fő az összeg.. amit más helyett kellene fizetnem. Nekem ez lenne a fő kérdésem h ha bizonyithatóan ő használta el és nem fizetett, ráterhelhetik e egy magánszemély igazoltan elfogyasztott és ki nem fizetett tartozását a társasházra???

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.05. 19:46

Hát igen. Nem jóval leveleztél. Mégha a szolgáltató külön-külön szerződést kötött a mellékmérők tulajdonosaival, a főmérő fogyasztását akkor is ki kell fizetnie a társasháznak. Egyébként úgy van, hogy lakásonként 1-1 plusz m3 be van kalkulálva a közös költségbe, pont azért, mert nem szokott teljesen egyezni a fő- és mellékmérők fogyasztása.
A drasztikus megoldás az, amikor a nemfizetők vízcsövére elzárót tesznek és lelakatolják addig, amíg ki nem fizeti a tartozását, de még így is biztosítani kell neki naponta 1-2 órán át vizet.
A ti esetekben van fizetés, csak hébe, hóba. Amennyiben kifizeted a főóra számláját, fizetési meghagyással, vagy perben érvényesítheted követelésedet.

feketepárduc # 2008.02.05. 13:16

Tisztelt Fórumozók!

Előre elnézést kérek ha hosszú leszek vagy zavaros, bár sajnos az ügyünk is az, szeretném ha segitenétek.
Egy 4 lakásos társasházban lakik anyukám, közös képviselő nincs, mivel ha jól tudom 5 lakástól kötelező, igy nincsen közös költség sem, közös használatú dolgok sem. Csak egy gond van a vizóra, ami egy fővizmérő mely az utcáról jön be, lakásonként van mellékvizmérő szerelve, a probléma itt adódik h nem egyezik meg ugye a négy lakás össz fogyasztása a fővizmérővel, és ugye különbözet melyet 4 felé osztanak szét a tv-nek megfelelően, na de itt jön a lényeg. Mi első alkalommal 2007. júniusában értesültünk arról ha társasháznak tartozása van a csatornázási művek felé (ugye a csatorna dijat annyit fizetünk amennyi vizdijat, csak más a köbméter szorzó) kaptunk akkor egy csekket se számla semmi nélkül fizessük be mert ez a társasházé. Nagyon meg voltunk lepődve, mert tudtuk mi h szomszédékkal vannak gubancok csak ugye eddig ez nem derült ki h minket is érint. Ez abból adódott h. 1999-ben a 4 lakásból 2-ben az egyik a miénk vizóra került felszerelésre, a számlázást ezt követően úgy történt h. mi fizettük ami az óránkban volt a másik két lakó pedig ami a fővizmérőben maradt, remélem érthetően irom.. mignem ők is jóval később 2005 szeptemberében szereltettek fel órát, ugye innentől kezdve már mindenkinek van mérője tehát egyeznie kellene az óráknak. A probléma az az h ők össze vissza, több alkalommal nem fizettek, csaltak a vizmérővel, nem diktáltak be fogyasztást stb. Első lépésben azt szeretném kérdezni h Tőlünk 2005. előtti dijat nem követelhetnek ha szerződés bontáskor bele lett irva h a fennmaradót nekik kell rendezni???? mármint a 2005 szeptember előtti tartozásra gondolok hiszen, azt h ő nem fizette be az nem a társasház tartozása. Elfelejtettem irni, de közös csap, vagy használatú viz nincs!
A másik h kedves szomszédunk 2005 után mivel tulajdonosváltás történt a lakásban a két vizórája helyett 1-et jelentett, persze h nem egyezik a fővizmérő meg a mellékvizmérők összege igy ha ő csak egyet diktál be.. persze ezt a vizművek vagy csatornázási művek soha nem ellenőrzi. Úgy ahogy az órák rendeltetésszerű használatát sem, az sem érdekli őket hogy a másik szomszéd 0 fogyasztást diktált be több alkalommal.
De a nagy kavarodásban miután egyenleget kértünk a vizművektől kiderült h van olyan hónap amelynél a vizdijat kifizette a szomszéd az arra jutó csatorna diját meg nem. És ezt igy mind gönygyölitve ránk akarják sózni mondván társasház és fizessük ki, na de hát hogyha kristály tisztán látszik most mondok egy példát h. 2006 májusába Gipsz Jakab 13 köbmétert fogyasztott és nem fizetett akkor ez is miért az én tartozásom??
Ez sajnos a szolgáltatót nem érdekli, csak a törvényre hivatkozik állandóan, semmi utánajárás, ellenőrzés huuhhh na az aztán végképp nincs és mostmár közel egy éve levelezgetünk velük mert jobbat nem tudunk, velünk akarják kifizettetni, a szomszéd által elsumákolt, be nem fizetett, ellopott vizet. Szeretném ha tanácsot adnátok mit tehetek?? Többször kértem a szolgáltatót ellenőrizze az órákat stb. semmi. és persze eltérés folyamatosan van, de ennyi erővel ha egy évig mondjuk én nem fizetek akkor társasház és osztva 4-el??? ez nem működhet igy..
Előre is köszönöm.

monalisa1 # 2008.01.31. 15:21

El kellett volna csapni azt a tervezőt aki egy új házra közös mérőórá(ka)t tervezett. Na mindegy, a probléma utólag orvosolhat, persze - és sajnos - némi költséget okoz.

Ama meghatalmás mint az élet bármely más területén is: "mi" felhatalmazzuk xy lakótársunkat - mindenkinél pontos adatok -, hogy ilyen és ilyen ügyünkben nevünkben és helyettünk eljárjon. Mindenki írja alá, és napi dátum.

Ha pénzt akarnak látni a fogyasztás után, a felhatalmazottnak csak ki kell hogy adják a számlát/csekket.

Tamás73 # 2008.01.31. 14:44

Monnalisa1!
Ez új ház és éppen ezért nem tudjuk hogyan tudjuk az elmunél és a tigáznál befizetni a közös órák utáni összeget.
Ki adják egy felhatalmazott személynek a számlát és a csekket vagy hogyan?

monalisa1 # 2008.01.30. 20:07

Vélem x évtizede áll már az a ház, az ilyen-olyan közüzemű számlák valamely módon csak rendezve lettek.

Nem írtad, hogy mi az oka a "változás szelének", de takarékoskodni csakis egyénileg lehet, mert azt mindenki a saját zsebén megérzi. Javasolt lenne a vízórát és villanyórát is a lakásokra egyenként beköttetni., költséggel jár, de a továbbaikra nézve a jelen probléma elmaradna.

Addig is a lakóközösség az egyik lakótársat írásban hatalmazza fel, hogy mindannyiuk nevében járjon el az egyik-másik szolgáltatónál: kérje ki az aktuális számlaegyenlenget, a pénzt szedje be, azt fizesse be. A befizetésről mindnégy lakónak adjon fénymásolatot.

Tamás73 # 2008.01.30. 18:09

Monalisa1!
A saját tulajdonú gáz,villanyóra már mindenkinek a saját nevén van de ez egyértelmű.
5 lakásosak vagyunk tehát közös képviselőt nem kell kijelölnünk ha jól tudom,a közös vízóra és villanyóráról kérdeztem mert nem tudom ki az aki a nevére venné egyáltalán.Tehát,hogyan tovább?

monalisa1 # 2008.01.30. 16:16

Amíg az egyes mérők nincsenek saját névre íratva, addig a "közösen" elfogyasztott ilyen-olyan szolgáltatások eseti díjtétele valósan nem nevesíthető. Jelenben vélem a közös számlát a közös képviselő kell hogy kapja, aztán ő "szétdobja" a lakók közt a fizetni valót és begyűjti tőlük a pénzt.

Javasolt minden egyes lakónak mindegy egyes szolgáltatóval külön-külön fogyasztási szerződést kötni, igaz ennek egyszeri nem kis költségvonzata van.

Össze kell hívni a lakógyülést.

Tamás73 # 2008.01.30. 14:32

A társasház közös mérőit lásd villanyóra,vízórát a lakók közűl valakinek az egyiket valakinek a másikat saját nevére át kell írni,hogy ki küldjék az aktuális állás után a számlát,csekket,hogy be tudjuk fizetni?
Vagy a közös mérőknek a fogyasztás utáni költségeit milyen módon tudjuk befizetni,milyen értesítést küldenek a szolgáltatók,hogy tartozás áll fent?