Vagyoni viszony rendezése


ObudaFan # 2008.02.17. 08:34

Nem az, mert így ráadásul ha nagyon megpiszkálnánk a dolgot, akkor neked még különvagyonod is lenne ebben, tehát az 50-50% sem stimmelne, mert a te javadra kellene eltérni.

Viszont ha tartás fejében kapja, az már legfeljebb visszterhes illeték, ráadásul tuti, hogy kap rá fizetési kedvezményt, ha kér. Csak ütni kell az okiratszerkesztő ügyvédet, hogy segítsen ebben is.

tatti # 2008.02.16. 18:57

Én vagyok a férj :-)

A házra a szüleim, a nagyszüleim adtak annak idején, meg a saját ifjúsági takarékbetétemet vittem bele. A nejem semmit nem adott a vételárba. Ez 1994-ben volt, 800 ezer Ft-ért lett véve. De az összegeket nászajánfékként kaptuk, esküvő előtt. Akkor már együtt éltünk kb 2 éve. A hitelt már közösen vettük fel, és ki is fizettük.
Az élet úgy hozta, hogy eddig tartott. Megkapja a felét, a másik felét pedig gyerektartás fejében - így állapodtunk meg egymás között. Csak az illeték a kérdéses. Azt gondoltuk, egyszerű lesz. De látom nem az...

nandy # 2008.02.16. 14:28

Szja tv. 1.sz. melléklet:
2. A lakáshoz kapcsolódóan adómentes:
2.4. a házassági vagyonközösség megszüntetése következtében ingatlannak, ingónak vagy vagyoni értékű jognak a házastárs által történő megváltásából származó jövedelem;

Így - saját értelmezésem szerint - ha a vagyonközösség megszűntetése során abban állapodnak meg, hogy a férj a feleség másik 50%-át is megveszi, akkor az a feleség szempontjából adómentes jövedelemnek számít.

monalisa1 # 2008.02.16. 14:11

Házassági életközösség esetén a bevételek egyetemlegesen közös kasszába mennek és a kiadások is ekként értendők.

ObudaFan leírta az egyetlen lehetőséget miként az esetleges illetélmentesség, de mivel nálatok már nem áll fennt hiteltartozás, így...

Egyébként az, hogy a ház 100%-ban a te tulajdonod, ezzel kapcsolatban nem írtad a lényeget: az ingatlan a házasság előttről különvagyonod vagy együtt vettétek csak a te neveden történt az adásvétel. (Ebben az esetben a férjed földhivatali bejegyzésen kívül 50%-ban tulajdonosa a háznak.)

Ha a 100%-os tulajdonodként veszi meg a házat, nagy összegű szja adófizetési kötelezettséged lesz, ha az 1/2-ed tulajdoni arányodként, akkor a fizetni valód fele annyi lesz csak. Ha így vagy úgy de ajándékozás történik részedről, akkor meg ő fizet vagyonszerzési illetéket.

Ügyvéd és/vagy közjegyző mindenképpen szükséges az ügylethez.

tatti # 2008.02.16. 10:36

Nincsenek közös tartozások. Hitelt vettünk fel anno, de kifizettük már mindet. Ezért mondtam, hogy magasabb volt a fizetése, ergo többet fizetett bele a hitelbe is, meg minden kiadásunkba.

ObudaFan # 2008.02.16. 09:37

Azon nem, mert a házastársak 50-50%-ban szereznek közös tulajdont a jövedelemtől függően. Azon lehet elindulni, ha ő a közös tartozásokból ennek fejében annyival többet vállal.

Házastársi vagyonközösség megszüntetése esetén az értékkülönbözetet a közös vagyon értékének figyelembevételével kell megállapítani. Az értékkülönbözet után a vagyonszerzés jogcímének megfelelő vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Ha valamelyik fél csak azért kap a közös vagyonból nagyobb részt, mert a közös tartozásból is többet vállalt át, és az átvállalt tartozás összege az értékkülönbözetet kiegyenlíti, illeték kiszabásának nincs helye.

tatti # 2008.02.16. 07:59

Sziasztok! Némi segítséget kérnék az alábbi kérdésben:

Válás előtt állok. Teljes a megegyezés köztünk, nincs vitás kérdés. Viszont van egy családi ház, ami 1/1 tulajdonomban van. Ez az exemé marad. 50%-ot úgy tudom hogy illetékmentesen a nevére lehet írni. Ennél nagyobb százalék is elképzelhető illeték mentesen? Mi ennek a módja? Együttélésünk alatt a fizetése mindig magasabb volt mint az enyém. Ezen el lehet indulni?

köszi
tatti