Csavaros ingatlanvétel


Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.22. 09:16

Aztán a földhivatalba elég betekintést kérni, előtte meg kellene szerezni az ingatlan hrsz. számát, mert az külön pénzbe fog kerülni. Tényleg hány lakás az a lakás. Aztán egy ügyvédhez, hogy készítse el az előszerződést és ennek keretében vegye bele a foglaló átadását.

A személyazonosítás az ügyvéd dolga. Egyébként nem felel az ingatlan per-tehermentességéért, mert azzal is megvehető az ingatlan.

Felelős azért, hogy mindkét fél érdekét képviselje, hogy csak az kerüljön bele a szerződésbe amit mindkét fél akar, a tájékoztatási kötelezettség.

pokk # 2008.02.22. 07:17

Megfogadva és megköszönve a tanácsokat, most elszaladok az adott önkormányzathoz....

Még annyit szeretnék megtudni, hogy mit tanácsoltok az eladó (mármint jelenlegi bérlő) személyazonosságának egyértelmű azonosítására? Addig jó, hogy személyi igazolvány, de azért azt annyira nem nehéz hamisítani.

Írtátok, hogy az ügyvéd felel bizonyos dolgokért ilyen adásvételkor. Miért felel, és mi állapítja meg felelősségét?

Köszönöm!

monalisa1 # 2008.02.22. 00:51

Én saját magam eddig még csak egy önkormányzati garázst vásároltam meg - anno, de mint garázssori vételre felajánlott ingatlan, a kitöltendő formanyomtatvány akár bérlakás akár bérgarázs - egyazonos nyomtatott szövegű volt. A vételi százalékok és a kedvezményes hitel lehetősége, egyben a továbbértékesítés tilalma is mindkét ingatlanra egyformán vonatkozott.

monalisa1 # 2008.02.22. 00:46

Egyrészt minden önkormányzatnak saját Lakásrendelete van (...), másrészt az általam ismert esetekben előírás volt az elidegenítési tilalom. Persze ha a bérlőnek/vevőnek kellően van pénze, a használtságnak/avultságnak megfelelelő állapotú, életkorú lakást teljes tételáron is megveheti - és másnap már annyiért adja amennyiért akarja...,

monalisa1 # 2008.02.22. 00:37

Mivel a lakás tulajdonosa az önkormányzat, és mivel az értékesítéskor nagy általánosságban nem kapja meg a teljes vételárat, a lakás időelőtti tovább-értékesitésének megakadályozásához - a nyerészkedést kizárandó -, előírhatja az 5 év muratóriumot.

Jól is néznénk ki, hogy a kb. 70%-os áron megvásárolt, és az önkormányzat által bevont pénzitézettől kedvezményes kölcsönnel is "visszaélve", a boldog tulajdonos perc pillanat alatt piaci áron passzolhatná tovább a lakást.

Mert ha nem az önkormányzat, akkor a bank tesz keresztbe a tegnap még vevőnek, a ma már mint eladónak... Mert ugye ismersz a piaci kamatozású lakáskölcsön is.

bojtar_bojtar_bojtar # 2008.02.22. 00:24

Kedves monalisa1,
az általad írt 5 éves elidegenítési tilalom - márha megveszik a lakást az önkormányzattól - hol szerepel?
Csak mert a vonatkozó 1993.LXXVIII. tv-ben ilyet nem találtam.

b_b_b

monalisa1 # 2008.02.21. 23:31

Mármint az fordulhat elő a lakás önkormányzati értékesítésénél, hogy a bérlő helyett esetleg valaki pretekciós veheti azt meg - szóval tisztázandó a kérdés.

monalisa1 # 2008.02.21. 23:28

Kimaradt, hogy 70%-ban történő vásárlás esetén is 5 évig eladási tilalom kerül a lakás tulajdoni lapjára.

monalisa1 # 2008.02.21. 23:26

Én úgy tudom, ha a bentlakó bérlő az önkormányzat részéről megvételre felajánlott lakás piaci ár 60%-át kp. egyösszegben kifizeti, akkor 5 év a továbbértékesítés moratóriuma. Ha csak részletben tud vásárolni, akkor 70%-ban kapja meg a lakást. Ha úgy veszi meg, hogy 100%-ban kifizeti a lakást teljes vételárát, annak földhivatali bejegyzését követően (= nevére történő iratást követően) szabadon értékesítheti.

Helyes, menj be az önkormányzathoz, mielőbb, és kérj tájékoztatást - amit ott és ők mondanak a lakással kapcsolatban az a tuti. (Halkan jegyzem meg, lehet hogy nem is a bérlőnek adják el a lakást...)

Ha minden megnyugtató, a további lépés ahogy ObudaFan alább leírta: előszerződés már most köthető a lakásra, és FOGLALÓ adása nem pedig előleg, mint mondod/írod többször is.

Az adásvételi szerződést megszerkesztő ügyvéd dolga- felelősége, hogy jogtiszta lakás kerüljön megvételre.

Az előszerződésben legyen benne az is, hogy x határidőn belül az eladó köteles bemutatni a tullapot, nevére került a lakás. (Járjon utána, különben ha kicsúszik a vállalt határidőből, vissza az üzlet, egyúttal a foglaló dupláját köteles neked megfizetni.)

Nem rémisztgetni akarlak, nem, csak hát mint te is tudod: sok a simlis ember (...), és egy idegenben soha nem bízunk meg maradéktalanul.

A legfontosabb: mit mond az önkormányzat!

pokk # 2008.02.21. 22:21

Mindenek előtt nagyon köszönöm a tanácsokat.

Természetesen amennyire lehet, az önkormányzatnál utána járok, bemondásra semmit sem hiszek el.

Az eladó (jelenlegi bérlő) azért szeretne ügyvédi letétben látni előleget, hogy a lakás hirdetését abba hagyhassa, biztos legyen vételi szándékomban. (Ezt személy szerint teljesen megértem)

Megpróbálok utánajárni, de ha csak adásvételkor derül ki, hogy az önkormányzati kedvezménnyel vásárolt lakás nem eladható még pár évig, akkor visszajár az előleg... vagy tévedek?

Köszönöm

monalisa1 # 2008.02.21. 21:57

Arról is panaszkodott már itt valaki: anno nagy lakásból több kislakás lett csínálva, össze-vissza, és az általa egyik megvásárolt kisebb lakásról utóbb derült ki, hogy a saját WC-jének nincs közvetlen csatlakozása a szennyvízelvezető csatornához. (Értsd: amikor ő "lehúzta", akkor az bő 2 m hosszban az alatta/mellette lévő lakás mennyezetébe "csempészett" vezetékecskén folydogálgatott tova, mígnem utat nem talált a szennyvízelvezetőbe. Utóbb nem lehetett semmit tenni, vagyis még a "kisdolog" is százszor is meggondolásra került, mielőtt megnyomták a WC tartályuk üritőjének gombját.)

Minden utóbb létrehozott ilyen kisebb lakást vétel előtt minden szempontból ki kell próbálni...

monalisa1 # 2008.02.21. 21:41

pokk

Nemrég volt itt a fórumon egy közel hasonló eset: valaki egy még önkormányzati tulajdonban lévő, de rövidesen megvásárolható lakást akart idejekorán harmadik személynek eladni, nos több beírás is arról szólt, hogy ez nem járható út. Mert amíg nem kerül birtokába az a lakás, sok minden történhet még...

Továbbá úgy tudom: önkormányzattól vásárolt - nyílván kedvezménnyel vásárolt - lakás 5 éven belül nem elidegeníthető.

ObudaFan # 2008.02.21. 19:41

Szép dolog, hogy kikérjük a tulajdoni lapot, és azon egy tiszta 1/1-es tulajdonviszony van abban a pillanatban, de tegyük fel, hogy az eladó régről tartozik valakinek (vagy akár végrehajtás van ellene folyamatban más ügyből kifolyólag), de mivel eddig nem az ő tulajdona volt a lakás, arra nem vezethették rá a tartozást. Miután "elboltoltuk" a lakást, megjelennek igénylők, esetleg rávezettetik a tartozást erre a lakásra még mielőtt megvenném, de a lap kikérése után(lehet egyáltalán?). Ilyenkor mi a helyzet?

Bárkitől veszel ingatlant, ez probléma lehet, hacsaknem fizeted ki a avételárat egyösszegben, mert akkor rögtön tulajdonos leszel. Erre találták ki a foglalót, ami jelen esetben is alkalmazható, hiszen előszerződést már most lehet kötni erre az ingatlanra.

bimba # 2008.02.21. 19:25

Azért én csak egy elmondás alapjánba nem bíznék,tuti bemennék az önkormányzathoz és megkérdezném hogy igaz-é egyáltalán az az eladás?M

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.21. 19:22

Nem kell ügyvédnél letétbe helyezni, jó helyen van a bankban, ezt amúgy is célszerű átutalással intézni. Hitel esetén pedig úgyis a bank utal az önrész igazolása után.
A bérlő veheti a lakást egyösszegben, de veheti részletekben is. Itt van a buktató, míg ki nem fizeti, nem kerül a nevére.
A lakáson lehet közüzemi tartozás, de ez fizetőhöz kötődik, viszont az utolsó ismert lakóhelyére vezetik rá.
Nem hiteles elég, ez olcsóbb, 2e Ft.
A garancia az, hogy az adásvételivel be kell menni aznap a földhivatalba és széljegyként rátetetni a vételi szándékot.
A szerződésbe be lehet foglalni, hogy bármilyen időközben felmerült terhelés esetén a vevő elsődlegesen a terheket egyenlíti ki, és a megmaradt vételárat kapja az eladó.
A tulajdoni lapon kiderül, hogy hány nm-es az a lakás, és hány szobás. A nm-ből egyértelművé válik, hogy az egy, vagy a mellette lévő is.

pokk # 2008.02.21. 18:51

Köszöntök minden jelenlévőt,

egy kis lakást tervezünk venni. Kis lakás, de nekünk sok pénz. A vétel attól csavaros, hogy az eladó pillanatnyilag csak önkormányzati bérlő, de (elmondása alapján) már folyamatban van az, hogy az önkormányzat részére eladja a lakást egy hónapon belül.

Ezt vennénk meg mi tőle. Az ő verziója az, hogy helyezzünk ügyvédi letétbe (annál az ügyvédnél, ahol akarom) egy komolyabb előleget, és tűzzünk ki határidőt az adásvételre, ő állítja, hogy egy hónap alatt tulajdonos lesz.

  1. Mik ennek a buktatói? Természetesen ügyvédhez megyünk, de nagyon megköszönném, ha az itt jelenlévő hozzáértők is hozzászólnának.
  2. Szép dolog, hogy kikérjük a tulajdoni lapot, és azon egy tiszta 1/1-es tulajdonviszony van abban a pillanatban, de tegyük fel, hogy az eladó régről tartozik valakinek (vagy akár végrehajtás van ellene folyamatban más ügyből kifolyólag), de mivel eddig nem az ő tulajdona volt a lakás, arra nem vezethették rá a tartozást. Miután "elboltoltuk" a lakást, megjelennek igénylők, esetleg rávezettetik a tartozást erre a lakásra még mielőtt megvenném, de a lap kikérése után(lehet egyáltalán?). Ilyenkor mi a helyzet? Vagy olyan tartozás nincs a lakások esetében, ami nem szerepel a tulajdoni lapon?
  3. Ha kikérjük a tulajdoni lapot (mellesleg melyiket? hitelest vagy nem hitelest?), mi szavatolja, hogy rá fél órával nem adja el a lakást másnak is gyorsan? Mi a lakásvásárlás menete általában?
  4. Tulajdoni lapon milyen adatai vannak feltüntetve egy lakásnak? Ez szempontomból azért fontos, mert jó budapesti szokás szerint ebben a házban régen nagy lakásokat kisebbekké daraboltak, majd a 90es évek elején a kisebbeket itt-ott összenyitották, kavartak össze-vissza velük, stbstb. Az általunk kinézett lakásnak is két ajtaja van, az egyik használatban, a másikat láthatóan 10 éve nem nyitották. De attól még lehet, hogy papíron egész más felosztásban vannak a lakások, és ami most egy lakásnak látszik, az lehet, hogy valójában kettő... ez kitűnik a tul lapból? Kicsit tartunk tőle, hogy a lakás, amit mutogatnak, papíron két lakás, és esetleg csak az egyik felét vesszük meg, miközben azt hisszük, az egészet... (Társasházi lakás)

Talán kicsit sok hülyeséget kérdeztem, de kis lakáshoz előre sok év munka fog kapcsolódni a hitel miatt, nem kéne elszúrni....

A válaszokat köszönöm előre is