Ki szegi meg a szerződést?


ObudaFan # 2008.02.26. 18:00

Ő szegett szerződést, de az értéknövekedést meg kell térítened, ha megszűnik a szerződés. Mindenki jobban járna, ha mégis megegyeznétek.

banoka # 2008.02.26. 07:52

Üres, felújított családi házamra előszerződést kötött valaki. Megállapodásunk szerint a foglaló és előtörlesztés megfizetése után felújítási munkálatokba kezdhet.

Múlt héten biztosítottam a vevőnek és munkásainak az ingatlaba a bejutást (első vehemens veszekedése a vevőnek ekkor volt, hogy kulcsot miért nem ado
  • mondtam, majd a végleges adásvételi szerződés megkötésével)

Sajnos az történt, hogy gyakorlatilag az ingatlan teljes átépítésébe kezdtek, falakat, ajtókat szedtek ki a házon belül, a tetőtér homlokzatát megbontották, a teraszt elkezdték beépíteni. Mind emailen írásban mind szóban jeleztem, hogy építési engedélyköteles munkálatokat nem folytathatnak engedély hiányában (pl. terasz beépítés, új ablak létesítés stb engedélykötelesek).

Tegnap reggel ismét szóltam a vevőnek, hogy a terasz beépítésébe ne kezdjenek bele, amíg nincsen adásvételi szerződés aláírva és az én nevemen van az ingatlan, így én vagyok bűntethető az engedély nélküli munkálatok miatt. Délutánra azonban beépítették a teraszt.

Ekkor tájékoztattam a vevőt, hogy nem biztosítom tovább a munkák folytatását. Ő most azzal fenyegetőzik, hogy megszegem a szerződésben vállaltakat, emiatt eláll a szerződéstől, követeli a foglaló dupláját, az előleg visszafizetését, és a ktgeinek megtérítését. (és hogy semmi közöm hozzá milyen munkálatokat végez és hogyan az ingatlanon)

Én úgy gondolom ebben az esetben jogosan nem biztosítom engedély hiányában a további munkálatokat. Hiszen az én nevemen van az ingatlan így engem vonhatnak felelősségre. Gondolom, ha eláll a szerződéstől, ebben az esetben jogos, ha elveszti a foglalót és az előleg egy részéből az eredeti állapotokat visszállítom.

Ebben az esetben valójában ki szegett szerződést?

Csak előszerződésünk van, adásvételi szerződést nem írtunk alá.