Új tetőtéri lakások és a csőd..


Metaverse # 2008.05.06. 20:29

Koszonom szepen Gitron!
Az elevulesi idovel kapcsolatban, akkor erosen felreinformaltak, az Onkormanyzatnal pedig nem tertek ki reszletesen semmire, csak ezzel peldaloztak, mi nem hallottunk elotte rola, ezert nem is tudtuk, hogy pontosan mit is takar ez.

Az ugyunket kezelo onkormanyzati holgy volt az, aki szinten emlitette nekunk, hogy itt mi marcsak fennmaradasit kapunk, nem lakhatasit (bar en ugy vettem ki, hogy tulajdonkeppen az ugyanazt takarja), O egyebkent az idore hivatkozott, nem pedig a szabalytalansagokra.
Pedig azok lesznek, vannak, hiszen miutan csodbe ment a vallalkozo es mi elkezdtuk kikerni az osszes papirokat, mint epittetok, ugy jottunk ra szep sorban, hogy teljesen mas a belso falak elrendezese (pedig nekunk ugy lett eladva ahogy van jelenleg, szerkezetkesz allapotban ugyanis mar alltak a falak, akkor vonultak le vegleg), szoval mi nem igezan tehetunk rola.
Nalunk peldaul francia erkely van a tervben, az eredetiben meg kiderult, hogy csak egy ablak.. mi vagyunk a kozepso lakas, egyedul itt van erkely.

Akkor nem erdemes hasznalatbavetelit kerni lakasonkent, nekunk erre csak azt mondta a holgy, hogy nem lehet.. a bajunk csak az ezzel, hogy mi nem ismerjuk a jogszabalyokat, igy sajnos azt mond nekunk amit akar..

Ujabb kerdeseim is lennenek, hatha tud valaki valaszolni ra:

Az odaig sajnos leesett, hogy mi vagyunk kotelesek befejezni az epitkezest (bar 3 ugyvedunk volt, ebbol 2 azt tanacsolta, hogy kervenyezzuk, hogy ne legyunk epittetok), attol fuggetlenul, hogy mi ugy erezzuk, hogy nemcsak megfogsztottak minket jo par milliotol (kulcsrakesz helyett szerkezetkesz allapot itt hagyasaval), hanem mi tulajdonkeppen csak lakas vettunk, tenylegesen ereztuk magunkat epittetoknek, nem pedig teljesen, ha ertheto mire gondolok..
Az meg nevetseges (nekem, laikusnak), hogy a felszamolo mit tesz es tehet stb.

De! Gondolhatjatok, 8 lakas, teljesen mas csaladok, termeszetesen van aki semmit nem fizet, a tobbi (aki meg szeretne pontot tenni a vegere) all mindent, hiszen ki csinalja akkor?
Van arra lehetoseg, hogy ha nem is most, de kesobb, amikor mindenkinek szeljegyen is a tulajdonaban lesz az ingatlana, akkor kikoveteljuk beloluk ezt a tartozast? Jelzalog stb.
A hazra is gondolva, mivel fizetjuk a kozos koltseget, de a letezo osszes felujitasbol stb. kihagyja a mi emeletunket..

gitron # 2008.05.01. 05:38

Szerintem nem mondtál el minden lényeges dolgot, például hogy jön ide az elévülés?
Használatbavételi engedéllyel kapcsolatban: Volt egy építési engedély, ha annak feltétele volt a szomszédos épületek kéményeinek magasítása, akkor azt teljesíteni kell, különben nem kaptok használatbavételi engedélyt. Sőt, az építésügyi hatóságnak már régen köteleznie kellett volna beneteket erre, ugyanis ez veszélyhelyzetet okoz. Egyrészt azoknál az épületeknél, ahol a nem kellő magasságú kémény van esetleg visszaáramlik a füstgáz, másrészt a ti épületeteknél hasonlóan beszivároghat.
Mivel feltételezem, hogy a tetőtérbeépítés miatt vált szükségessé a kémények magasítása, így nem gondolom, hogy abban a többi tulajdonosnak is részt kellene vállalni. Hasonló a helyzet a villámhárítóval is. Mindezek már az építési engedélyezés stádiumában ki kellett, hogy derüljenek, valószínűleg nem voltatok elég figyelmesek.
Lakásonként elvileg lehetne használatbavételi engedélyt kérni, de az csak ideiglenes lehet, nem alkalmas az alapító okirat módosítására, földhivatali bejegyzésre.
Mivel fennmaradási engedélyt említesz, nyilván az engedélytől is eltértetek. Itt jöhet képbe az elévülési idő. Azonban az csak azt jelenti, hogy a meghatározott időn túl átalakítás nem rendelhető el, építésügyi bírság nem szabható ki. Viszont a fennmaradási engedély sem adható meg, ha az építési munka valamilyen előírásba ütközik.
Az elévülési idő egyébként a szabálytalanságnak a hatóság tudomására jutásától számított egy év, illetőleg az építési munka befejezésétől, vagy a használatbavételtől számított 10 év.

Metaverse # 2008.04.30. 15:19

Tobb ugyveden vagyunk mar tul.. erdemben egyik sem tudott segiteni.

Onkormanyzati kerdesekre lennek a legkivancsibb, mert azokban aztan teljes a laikussag reszunkrol, peldaul az elevulesi idore gondolok, meg arra peldaul, hogy tenyleg nincs arra semmi mod, hogy lakasonkent folyamodjunk lakhatasi engedelyhez?
Ha ide anno 8 lakashoz adtak ki az epitesi engedelyt, akkor azt nincs is modunkban megvaltoztatni akarmilyen modon? Kiveve persze a teljes elolrol kezdest!

Azert nagyon koszonom a reakciot KBS!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.30. 14:21

Itt az ideje, hogy keressetek egy ügyvédet. Akár együtt, úgy valószínűleg olcsóbb lesz valamivel.

A felelős véleményalkotáshoz ugyanis olyan nagy mennyiségű iratot kellene áttanulmányozni, ami így a hálón keresztül és grátisz aligha fog menni. Pl. ismerni kellene a szerződést, amit a kivitelezővel kötöttetek; amit a kivitelező (vagy megint csak ti) a társasházzal kötöttetek; valószínűleg lényeges az alvállalkozó és a fővállalkozó közötti szerződés; fontos lehet a felszámolás állása... Stb.

Metaverse # 2008.04.30. 13:50

Elnezest kerek, hiaba toroltem cache-t, csak nem lattam, hogy sikerult elsore uj temat nyitni.
Kerem a moderatort, hogy torolje a masik topic-ot es elnezst! Esetleg ha en tudom torolni, akkor valaki irja meg, hogyan!

Metaverse # 2008.04.30. 13:47

Nos, remelem nem gond az uj tema, de nem akartam egyik topic-ot sem offolni.

A tortenet meg 1999-re nyulik vissza, amikor is lakast kerestunk magunknak, akkoriban menok voltak a tetoter beepiteses uj ingatlanok, tobbnyire ezeknel nem letezett meg meglevo ingatlan, az ember a teruletet(padlas hanyad) vette meg, majd kulon szerzodesben felberelte ugyanazt a vallalkozot, hogy felepitse a lakasat oda.

Mi is beleugrottunk egy ilyenbe, azt hittuk, hogy a gazosakat ugyesen kikerultuk, de csak nem usztuk meg, ugyanis a fovallalkozo perbe fogott az alvallalkozoval, majd egy ido utan - lakasok (8) szerkezetkesz allapotban voltak csak - csodbement a fovallalkozo. Persze csak a vallalat, mert sajnos tudjuk, hogy ugyanaz a garda, mas vallalatban ugyanazt a tevekenyseget folytatja, raadasul ugy nez ki, hogy sem elottunk, sem utanunk nem volt problemaja, igy sajnalatos modon mi maradtunk a pacban.

Felszamolo termeszetesen atvette a helyet, mi lakok pedig hoppon maradtunk, egy kulcsrakesz lakas helyett szerkezetkesz allapottal, a kulso munkallatokra (lepcso, folyosoi korlat stb.) mar ki se terek.
Mivel mindenki fiatal, gyerekkel vagy arra varva, nem eppen rozsas anyagi hatterral rendelkezok voltunk, igy szep lassan, mindenki eljutott oda, hogy ma mar senki sem mondja meg, hogy egyedul fejeztuk be az epitkezest, mi lakok.

Kovacs Bela Sandor megemlitette a masik topic-ban, hogy "Ejnye" , hogyan is lehet itt lakni, de hiaba a jogi helyzet, valahol elni kell, a hazat(lakokat) nem zavarja, hogy itt elunk, sot, jol is jartak, hogy mi befejeztuk a lakasainkat, fizetjuk rendesen a koltsegeket, biztositas kozos koltseg stb. rendesen van rola szamla stb. stb. megha sajnos jogokkal "termeszetesen" nem rendelkezunk.

Sajnos viszont meg mindig nincs lakhatasi engedely (marcsak fennmaradasit kapnank ha jol tudom), mivel olyan idokozben felmerulo munkallatokat is megkell csinalnunk, ami a haz dolga lenne, de ugyesen rank haritja a munkallatokat, nekik ugyanis teljesen mindegy, hogy mi innen eltudunk-e valaha is koltozni nagyobb lakasba vagy sem.
Gondolok itt a villamharitora (ami nem volt a haznak az epitkezes megkezdese elott, de mara mar kotelezo). Es allitolag ha nevtelenul jelentenenk fel a hazat, akkor sem lehetne kicsikarni, hogy kotelezzek a hazat, hogy csinaltassa meg, mert balesetveszelyes.
Ha esetleg valaki tudna a modjat, hogyan tudnank, megkoszonnem!

A masik nagy anyagi vonzattal jaro dolog, azok a kemenyek.. mivel megemelkedett (nem nagy mertekben, de valamennyivel megis) az epulet teteje, kemenyek, igy a kornyezo kemenyeket nekunk kell megmagasittatnunk.. ez nem kis osszes, felmeretni, lezaratni a nem hasznaltakat es megmagasittatni az osszeset..

A haz elhatarolodik ettol, mi meg termeszetesen nem erezzuk ugy, hogy ezt nekunk kellene megcsinaltatnunk, mi ugyanolyan lakok vagyunk mint Ok, arrol nem is beszelve, hogy minket kihagynak mindenbol, attol fuggetlenul, hogy fizetunk mindent, peldaul felujitasok stb. de ez oszinten nem erdekel, bagatel problema a masik ketto mellett.

Az Onkormanyzat hitegetett meg minket ugynevezett elevulesi idovel is.. ami allitolag 10 ev volt.. de most aztmondtak 15 ev lett.. errol tudna nekem valaki bovebb felvilagositast adni? Mit takar ez pontosan?

Aki tudja, hogy mivel jar egy ilyen lakhatasi engedelyhez valo kerelem, az gondolhatja, hogy mennyi utanajaras es papirmunkat es penzt beleoltunk mar ebbe ugy, hogy csak 5 lakas volt hajlando fizetni, de a szukseg nagy ur, ha nem tudsz hol lakni es a tokedet sem tudod kivenni valahonnan! :(

Biztos lesz meg kerdesem - ha nem gond - , de most hirtelen, nagy vonalakban ennyi.
Aki tud erdemben valaszolni, az kerem tegye meg. Elore is koszonom szepen!