Közös képviselő


Majordomus # 2024.02.03. 21:48

Ha 4 lakásban díjmentesen végzi?....

Nem olyan bonyolult ez egyébként.

Majordomus # 2024.02.03. 21:47

Ha 4 lakásban díjmentesen végzi?....

drbjozsef # 2024.02.03. 06:20

1ügyfél,

Most, hogy Majordomus hosszasan is idemásolt valamit valahonnan, te is láthatod, hogy lehet közös képviselő a nem tulajdonos házastárs is minden további nélkül, ha nem üzletszerűen látja el a feladatot. Bárki természetes személy lehet. Azt mondjuk nem értem, hogy miért mondott kétszer is előtte ennek ellen MD, de mindent én se érthetek.

Majordomus # 2024.02.02. 22:44

A közös képviselő végzettsége
Amennyiben egy tulajdonostárs magánszemély látja el a közös képviseleti feladatokat, a Társasházi törvény alapján nem kell meghatározott szakképesítéssel rendelkeznie. Amennyiben azonban egy gazdasági szervezet látja el a feladatokat üzletszerű tevékenység keretén belül, akkor az OKJ 52: Társasházkezelő és az OKJ 54: Ingatlankezelő képesítések kötelezőek. A törvény lehetővé teszi, hogy közös képviselőként tevékenykedő magánszemély társasházkezelői feladatokat is ellásson, ha a fenti képesítésekkel rendelkezik.

(2) Az 54. § (1)–(2) bekezdéseiben meghatározott kötelezettség a nem üzletszerű társasházkezelést végző természetes személy közös képviselőre, illetőleg az intézőbizottság elnökére nem vonatkozik.

A társasházakban közös képviselô nem lehet az, aki a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény 49. §-ban közöltek szerint kizárnak e feladatok közül. Aki üzletszerûen – számla ellenében – látja el a közös képviselôi feladatokat, annak rendelkeznie kell OKJ-s szakmai képesítéssel (társasházkezelô) és be kell jelentkeznie a lakása, vagy székhelye szerinti körzetközponti jegyzônél nyilvántartásba vétel céljából. Ott be kell mutatnia a szakképesítésrôl szóló igazolást, és meg kell tennie a törvényben elôírt nyilatkozatokat. Ha a társasházban lakó tulajdonos végzi ezt a tevékenységet, akkor nem szükséges szakmai képesítés a feladat ellátásához. A közös képviselô feladatait a társasházi törvény 43-48 §ai tartalmazzák. Ezek közül adminisztrációs feladatok a következôk:- meg kell ôriznie a társasházra vonatkozó fontosabb dokumentumokat (alapító okirat, SzMSz, közüzemi és egyéb szerzôdések stb.),- a közgyûlést írásos meghívóval kell összehívni,- közgyûlésen jegyzôkönyvet kell vezetni,- hozott határozatokról a tulajdonosokat értesíteni kell,- úgynevezett „Határozatok könyvét” kell vezetni,- ha a társasháznak van külsô személytôl bevétele, és emiatt adószámmal rendelkezik, akkor az adózással kapcsolatos kötelezettségek teljesítése,- nyilvántartja a tulajdonosok ingatlan-nyilvántartásban szereplô nyilvános adatait.

Majordomus # 2024.02.02. 22:10

nem..

1ügyfél # 2024.02.02. 20:12

Amennyiben házastársak esetében egyikőjük nevén van az ingatlan (közös szerzemény), a másik fél lehet közös képviselő?

drbjozsef # 2024.02.02. 05:23

MD,

Mint régi olvasó, és kiterjedt tudással rendelkező közös képviselő, megtennéd, hogy az általad nyilván jól ismert, feltételezem, hogy már-már kívülről fújt társasházi törvény megfelelő szakaszát idéznéd ezen véleményed alátámasztására?

Majordomus # 2024.02.01. 20:27

Közös képviselő akkor lehet ha a társasházban tulajdonjoga van.
Minden más esetben kell a szakképesítés.

1ügyfél # 2024.02.01. 19:46

Köszönöm

osztap # 2024.02.01. 17:34

1ügyfél,

Lehetnek, feltéve, hogy megfelelnek a Társasházi törvény 49. § szerinti feltételeknek:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

1ügyfél # 2024.02.01. 15:42

Kedves fórumozók!

Kérdezném, hogy egy 18 lakásos társasházban lehet-e -megválasztás esetén - közös képviselő: egyik lakó, egyik lakástulajdonos, egyik ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos?

Köszönöm a segítő választ

Majordomus # 2024.01.20. 20:56

Ez így van.
Meg kellene nézni hogy mi a ház jogállása?
Társasházként működik vagy a PTK szerint?
Utóbbi esetben nem is kell.

Vajúdtak a hegyek megint és egeret szűltek.
Mikor kell leadni meddig?
Kinek? Melyik évről elöször?
Tákolmány.
A dxomszédomtól kérdeztem. Még nem is hallott róla. Mondtam hogy októberben megyek 27 db beszámolóval.

drbjozsef # 2024.01.20. 19:57

alexanto,

Ahogy látom a 2024. október 1-től hatályos állapotát a Társasházi Törvénynek, bekerült erről egy IV/A. fejezet.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ez előírja, hogy csak akkor láthatja el a társasház képviseletét a közös képviselő, ha őt a közgyűlés megválasztja, ÉS bejegyzik a nyilvántartásba (55/A.§(2)).

De olyan passzus, hogy kötelező közös képviselőt választani, olyat én továbbra sem látok.
Ha nincs, akkor nincs kit nyilvántartásba vetetni.

Az igaz, hogy az alakuló közgyűléskor közös képviselőt vagy intézőbizottságot választani kell. De ha utána lemond, már nem látom, hogy ez feltétlenül kötelező lenne, ahogy működik is rengeteg társasház közös képviselő nélkül. Célszerű, érdemes általában, hiszen a ház ügyeit intézni nehéz és macerás, néhol talán lehetetlen is, de biztos vannak olyan speciális esetek, mint a tietek, amelyik elműködik kk nélkül is.

alexanto # 2024.01.20. 19:02

Üdv,

Közös képviselő témában lenne kérdésem. Nem régen vásároltunk egy lakást egy 8 lakásos társasházban, ahol nincs közös képviselő (lakók elmondása szerint nem is volt).

Eddig peres ügye nem volt a társasháznak, közös költséget nem szedünk, mert rendszeres közös költségek nincsenek, minden lakásnaknak külön bejárata és kis udvara van, nincs közös helyiség, szemétszállítás külön van, stb. Felújítási alap persze jó lenne ha lenne 1-2 lakóval már beszéltünk erről, de nem hiszem, hogy bárki fel tudná vállalni a közös képviselőséggel járó feladatokat, és eddig nem is igazán volt probléma, hogy nincs.

Úgy tudom, október 1-től kötelező lesz a földhivatal felé bejelenteni a közös képviselő személyét, de nem igazán találtam meg a pontos kötelezettségeket és a folyamatot, hogy mi is most a kötelezettségünk, mit kellene tennünk.
Illetve ha továbbra sem lesz közös képviselő a házban, akkor milyen szankciókra számíthatunk? Az egyik lakónak kellene elvállania, vagy céget kéne keresni? Az sem egyételmű számomra az olvasottak alapján, hogy végülis kell-e hozzá végzettség, ha igen milyen.

Abban szeretnék seítséget kérni, hogy ebben az ügyben tisztán lássak végre.
Köszönöm

Üdv,
Szandra