"Nagycsaládos parkoló"??


Egyjogász # 2012.10.28. 21:32

Látom, ez a topic nem mozdult közel két és fél éve, viszont úgy tűnik a téma örökzöld:))

Este hívott egy ismerős, hogy beparkolt egy bevásárlóközpont "nagycsaládos parkolójába" és valószínűleg feljelentette valaki, mert szóltak neki, látták, hogy rendőrök vagy közterületesek fényképezgették a kocsiját. (Persze közterületesek mit keresnének ott, ha jól tudom egy bevásárlóközpont területe nem is közterület...)

Nem értem, hogy ezt miért nem teszik már egyszer és mindenkorra tisztába (vagy a félreértések elkerülése érdekében miért nem írják ki, ahol ilyen "nagycsaládos parkolókat" felfest a multi), hogy a KRESZ a rokkantparkolóba való beállást tiltja annak akinek nincs rokkantkártyája, a "nagycsaládos parkolóba" az áll be, aki akar, mivel a KRESZ szerint olyan nem is létezik.

Illetve azt sem értem, hogy a hatóságok miért nem tiltják meg a multiknak, hogy a "nagycsaládos parkolót" teljesen félreérthető módon általában a rokkanparkoló mellé, azzal összekeverhető módon fessék fel.

Egyjogász # 2010.05.17. 08:45

Hát ez az! Rátapintottál a lényegre.

Egyébként jellemző, van multi, ahol úgy van felfestve, hogy egy alak tol egy babakocsit (de akkor miért nem "újszülöttes parkoló"-nak hívják? egy újszülött nem nagycsalad), de van olyan is, ahol egy nagy alak kézen fog két kis alakot.

Egyébként ha jól tudom, egy család 3 gyerektől számít "nagycsaládnak".

De egyébként a definició hiányára jó példa az alább már leírt sztori is: az egyik TESCO parkolójában beállt egy ötven körüli tag a családos parkolóba, a kocsiban ült 3 kigyúrt 20–25 körüli srác is. Az őrző-védő ennek is szólt, hogy ide csak gyerekkel érkezők állhatnak, mire a tag: „Nem látod, itt van mind a három gyerekem, mi a gondod?“

prometheusz # 2010.05.17. 08:44

egyetértek hogy kéne nagycsaládos parkolóhely távolabb a bejárattól.
azonban nincs. én ugy szoktam áthidalni, hogy messzebb állok meg olyan helyen ahol egyik oldalamon sem áll másik autó. igy nyugodtan tehetek vehetek annélkül hogy másik autót is veszélyeztetnék. de van hogy beállok egy gyerekkel is a nagycsaládosba ha van hely, ami ellentétben az itt leirtakkal nem a berjárathoz legközelebb van, hanem másik sorban. A bejárathoz legközelebb a mozgássérült parkolók vannak. Azonban nem látjuk a lényeget: a nagy családos parkolóba való beállást senki sem tilthatja. A MOZGÁSSÉRÜLTET IGEN. A táblán 2 felnőt és egy gyerek szerepel. Akkor ha én egyedül megyek egy gyerekkel, már nem is vagyok nagy családos?

Azt az ötletet pedig hogy vegyuk ki a kisgyereket a kocsiból, állitsuk az ut szélére felügyelet nélkül majd üljünk vissza a kocsiba egyedül és parkoljunk át máshova, hajmeresztőnek, életveszélyesnek és moderálásra váró felelőtlen kijelentésnek/ötletnek minősitem.
Ha csak egy olyan kezdő szülő is akad aki nem gondolja át és megvalósitja, az már baj.

websas # 2010.05.16. 17:11

Mi az hogy Nagycsaládos?

Mi a definiciója? Ki tudja ellenőrizni?
Mindenféle kiváltságot ellenzek.

websas

monalisa1 # 2010.05.16. 16:51

Azt úgy kellene hogy létesítenek 2+3 széles beállású parkolót egymás mellett - a bejárathoz közel. Az egyiknél "nagycsaládot" fessenek az úttestre, a másiknál a rokkantjelet. Valamint tábla is jelezze ha valaki nem lát a szemétől...

Megjegyzésem: időkorlátozás kellene mondjuk 1 1/2 óra bőven elég mindenféle bevásárlása stb., tehát reggeltől estig egy kocsi ne foglalhassan a helyet.

Egyjogász # 2010.05.16. 15:08

Ha emiatt festenék fel a nagycsaládos parkoló jelzést, akkor azt felfesthetnék a parkoló egy távolabbi részébe is, és akinek ilyen aggálya van az persze, parkoljon oda.

De a nagycsaládos parkolókat - a mozgássérült parkolóhoz hasonlóan - a bevásárlóközpont gyors megközelíthetősége érdekében a bejárathoz közel festik fel. Ugyanakkor ennek - a mozgássérült parkolóval ellentétben - szerintem semmi gyakorlati indoka nincs.

Ma pl. voltunk az egyik TESCO-ban, a bejárathoz közeli nagycsaládos parkolóba beparkolt a 30 körüli apuka-anyuka a két 7-8 év körüli gyerekkel, gondolom nekik iszonyatos fizikai megterhelést jelentett volna, ha 30 méterrel többet kell gyalogolni...

Ugyanakkor egy 70 körüli idős házaspár csak a büdös francban tudott megállni, szerintem nekik (bár nem voltak "hivatalosan" mozgássérültek) jóval indokoltabb lett volna közelebb megállni. (Aztán az is lehet, hogy nekik is van 3 gyerekük, meg 10 unokájuk, úgy hogy ők is "nagycsaládosok"...)

prometheusz # 2010.05.16. 08:22
szerintem a nagycsaládos parkoló a többi autó ---------------------------------
  • védelmét szolgálja, s aki gyerekkel jön annak a többi autó megóvása érdekében kell beállnia oda.
mert ohatattlan, hogy a kisgyerek véletlenül megsértse az ajtóval a másik autót.

persze az is megoldás ha gondosnak tartott szülőnek tartjuk magunkat, aki az élet minden egyes pillanatában 100%-ra tud figyelni saját magára és a gyerekeire.
max ha nem jön össze akkor bünbánó tekintettel közöljük: vállalom a felelősséget, megérdemlem, hogy széttépjetek.

Én azonban a megelőzés hive vagyok.

Egyjogász # 2010.05.15. 12:38

A félreértések elkerülése végett: alább a "bénavezető" alatt nem mozgássérült vezetőt értettem, hanem az olyan vezetőket (vezetőhölgyeket), akiknek egy Suzuki Swifttel rendkívül nagy problémát okoz beállni egy akkora helyre, ahol négy csuklósbusz simán elfér egymás mögött...:))))

Egyjogász # 2010.05.15. 12:27

Kedves Monalisa,

A jogilag nemlétező "nagycsaládos parkolóba" nem lehet "illetéktelenül" beállni, a "nagycsaládos parkolónak" az égvilágon semmi köze nincs a KRESZ által definiált mozgássérült parkolóhoz.

Az 1/1975 KPM-BM rendelet (közismert nevén KRESZ) című tudományos-fantasztikus kiadvány szerint mozgássérült parkoló az van, olyan viszont, hogy "nagycsaládos parkoló" jogilag NEM LÉTEZIK.
(Legalább is utolsó információim, szerint, hacsak nem módosították megint a KRESZ-t...)

Ezért közterületen táblával és útfelületi felfestéssel a KRESZ szerint kizárólag mozgássérült parkolót lehet kijelölni, olyat, hogy "nagycsaládos parkoló" nem.

Az kétségtelen, hogy egy-két multi kitalálta, hogy a saját belső parkolójába felfest un. "nagycsaládos parkolókat" (ahogy ennyi erővel felfesthettek volna kutyás-, bénavezető-, sokatvásárló-, stb. parkolókat is.)

Oda az áll be aki akar, jogilag nem szankcionálható (tekintve, hogy szabálysértést az követ el aki a KRESZ-t megsérti, és mivel ez nincs benne a KRESZ-ben, az odaparkolással nem is sérthető meg a KRESZ...)

Az kétségtelen, hogy az ezt kitaláló multimanagerek arra már nem gonodoltak, hogy ez viták forrása is lehet, sőt....

Így pl. nincs definiálva, mi az, hogy "nagycsaládos", ezért sokszor hallani ilyen parkolók kapcsán olyan épületes párbeszédeket, hogy pl. "Mér állsz oda, az nagycsaládos parkoló?" "Ne ugass köcsög, otthon van a gyerek én nagycsaládos vagyok...." (sic.), stb.

De volt olyan ügyem, hogy egy ismerőst ugyanúgy megbírságolt a yard "nagycsaládos parkolóba" parkolás miatt, mintha mozgássérült parkolóba állt volna.
Annyit írtunk vissza, hogy legyen szíves a szabs. hatóság megjelölni, hogy a KRESZ mely szakaszát sértette meg a "nagycsaládos parkolóba" parkolás miatt?
Nemsokára jött a válasz, hogy a bírságoló határozatot visszavonják.....

monalisa1 # 2010.05.14. 20:40

Külön kell jelölni táblával és útfelületi felfestéssel, hogy két egyforma nagyságú parkolóhely közül melyik a mozgáskorlátozottaknak és melyik a nagycsaládosoknak. Ha ez megvan innentől kezdve adott helyszínen nincs miről vitatkozni - ki állt be illetéktelenül.

molnarlaszlo # 2010.05.14. 19:42

Ahova én járok (tesco) pont ugyanannyi nagycsaládos parkoló van, mint mozgássérült és a rendőrök is rendszeresen bejárnak büntetni a jogtalanul mozgássérültek számára fenntartott helyeken parkolókat, viszont a nagycsaládos parkolók esetében még nem hallottam ilyenről.

Kedves Monalisa1!
Látom, hiába írták már meg előttem páran, még mindig nem érti a különbséget a mozgássérült és a nagycsaládos parkoló között. NEM ugyanaz a kettő! És mint a neve is sugallja, ezek parkolók, olyan helyek ahol addig hagyhatjuk az autót ameddig az adott boltban vagyunk, nem pedig kirakodóhelyek! Még akkor is ha csak 1 van összesen, hisz általában mozgássérültből is lehet több egy helyen, mint amennyi számukra fenntartott parkoló van, ilyen esetben sajnos kénytelenek máshova állni.
Remélem lassan sikerül megérteni a különbséget.

Egyjogász # 2008.07.08. 12:47

De a legjobb az volt, amikor a lakótelepen az egyik fószer egy autónyi parkolóhelyre felfestette, hogy "Itt csak az I. em. 2. sz. lakó állhat meg!!!"

Egyjogász # 2008.07.08. 12:42

"De mégis hogyan lehetne ezt szabályozni?"

Ha a családos parkoló hivatalos megteremtése olyan fontos társadalmi/köz érdek, akkor igen, bele kell tenni a KRESZ-be, hogy van ilyen jellegű hivatalosan védett parkoló/felfestés is.(Ugyanúgy, mint a mozgássérülteknél.)

(Persze akkor azt is pontosan meg kell határozni, hogy ki állhat oda jogszerűen.)

Ha viszont egy közúti jelzés nincs a KRESZ-ben, akkor ilyet ne fessenek fel, és ne írogassák fel (lsd. alább) az ott parkoló, éppen nem gyerekkel érkezők rendszámát.

Lehet, hogy a szándék jó, de ilyen alapon, akkor lehet kreálni más "maszek" felfestéseket is, pl. "kutyásparkoló", "fehérbőrűek parkolója", "balkezesek parkolója", stb., stb.

monalisa1 # 2008.07.07. 17:09

Rokkantparkoló esetében, a rendőrség nem foglalkozik az ilyesmi üggyel, de a közterületfelügyelő a helyszínen elveheti "a gyanús személy" által használt parkolási engedélyt - jegyzőkönyv is készül -, és beküldik azt az okmányirodára - mivel az igazolványt ők adták ki - ellenőrzés végett. Ha az igazolvány hamis, vagy azt nem rendeltetésnek megfelelően alkalmazták: rokkant és/vagy mozgásában korlátozott transzportálására, akkor a felhasználó 30 ezer forintig pénzbírsággal súlytható.

A 10 millió forintos dzsippel járó "vastagnyakú" meg röhög magában egy jót.

Nyugaton a rokkantparkoló tabú, egyrészt a a szemlélet, másrészt a nagy összegű büntétés miatt.

Ami a "nagycsaládos parkoló" témáját illeti: sok az eszkimó kevés a fóka - vagyis az ekként megfelelően kialakított leállási hely.

nandy # 2008.07.07. 16:52

De mégis hogyan lehetne ezt szabályozni?

Törvényileg? Nem hiszem, hogy működne...

Ha meg nincs bünti, ki fogja betartani a "szabályokat"?

Inkább egy kis tolerancia kellene, és nem ez a "lesz.rom"-stílus.

Egyjogász # 2008.07.07. 05:55

Na ezért lenne jó, ha kiraknak bizonyos táblákat, ill. felfestenek bizonyos közúti jelzéseket, akkor ez szabályozva lenne, szerintem ennek így nincs semmi értelme.

Mert pl. ha a családos parkoló alatt "gyerekkel érkezők" parkolóját értjük, akkor oda már pl. kismama nem állhat(na) be.

Azt sem értem, hogy ezt miért kezelik a mozgássérült parkolóval egy kategóriában, mert pl. a mozgássérültnek indokolt, hogy a parkoló közel legyen az áruház bejáratához, de ha a családos parkoló azért szélesebb, mint a normál, hogy a babakocsit, gyerekeket kényelmesen ki/be lehessen pakolni, ez még nem indokolja, hogy a családos parkoló is az áruház bejáratánál legyen. (A gyerekel érkező nem mozgássérült, miért gond, ha hárommal többet kell lépni?)

Tegnap megint volt egy jó sztori, az egyik TESCO parkolójában beállt egy ötven körüli tag a családos parkolóba, a kocsiban ült 3 kigyúrt 20-25 körüli srác is. Az őrző-védő ennek is szólt, hogy ide csak gyerekkel érkezők állhatnak, mire a tag: "Nem látod, itt van mind a három gyerekem, mi a gondod?"

nandy # 2008.07.06. 21:11

tudod, már ott megbukott az érvelésed, hogy ott hagyni az autó mögött...

Nem az autó mögött kell hagyni a babakocsit, hanem járdán, vagy ha az nincs, akkor minimum olyan helyen, ahol nem járnak autók.

Egyébként nem csodálkozom az efféle megjegyzéseken. Amikor terhes voltam,a buszon általában minden második alkalommal adták át a helyet a "megfáradt" utazók. Ha postára kellett mennem, és a gyerek épp nyűgös volt és sírt, soha, de soha nem engedek előrébb. Ugyanez a szitu volt a boltban is. Lehetne még sorolni a különböző helyzeteket, de minek...

monalisa1 # 2008.07.06. 19:41

szota

A mai fiatal anyukák anyukája idejében (= 70-es 80-as évek) is volt már az embereknek autója, igaz sokkal kevesebbeknek mint manapság. A babakocsit is régen "feltalálták" már. A plaza szó/kifejezés meg még hírből sem volt ismerős... Mégis megoldották a babaszállítást: hajlik a fiatal szülő dereka, oszt a keskeny(ebb) parkólóhelyen is jól megoldható a probléma.

monalisa1 # 2008.07.06. 19:02

Technológiai műveletsor: az összecsukott babakocsit kivenni a csomagtartóból és OTT hagyni az autó mögött., a gyermeket kikapcsolni- kivenni, és szépen ölben- és/vagy kézzenfogva hátra vele a b.kocsihoz.

Hidd el működik ez, akár még szűk autóállású helyen is. Gyakorolni kell...

Prívátmegjegyzés: nem csak plazáknál parkolunk a babakocsival!...

monalisa1 # 2008.07.06. 18:54

Bizonyára (...) bejártad az ország ÖSSZES plazáját, hogy annyira tutira írod azt a kék/sárga felfestést.

Oké, van "a" családos parkoló, de jó esetben is csak legfeljebb 3-4 ilyen szélesebb kocsibeálló. Aztán egyidőben akár több tucatnyi babakocsis vásárló is időzhet odabent - oszod el köztük igazságosan...

Kulturáltéknál: beáll a helyre, kipakolja a gyerkőcöt, aztán az autóval más helyre áll = szabad helyet bíztosítva az utána érkezőknek.

Ha egyedül érkezett, és nem tudja kire is hagyni az odébbállás időjére a babát, nos előfordulhat, de akkor is: 3-4 babakocsis NE foglalja királyian a helyet a többi hasonlók elől - na.

Részemről ez és ennyi.

szota # 2008.07.06. 18:13

kedves monalisa1,
Szerintem fogalmad sincs miről beszélsz!
A plázáknál 2 féle fenntartott hely van: kékkel jelölve tolókocsi piktogrammal ellátott mozgássérültek részére fenntartott hely ÉS sárga festéssel ellátott babakocsi jelzéssel családi parkoló. (nem nagycsaládos, hanem családos azaz gyerekekkel érkezők)

Az egyiket védi a jog a másik pedig gesztus.

A családos parkolóba csak úgy beállni nem szabálysértés hanem tahóság.
És csak az nem érti miért, aki sosem ment gyerekekkel vásárolni és nem próbált meg gyereket ki/becsatolni a biztonsági űlésbe!

Felháborít nagyon ez a hozzáállás!


szota
_________
amit itt leírtam saját véleményem jogilag nem biztos, hogy helytálló: nem vagyok jogász.

Egyjogász # 2008.06.28. 16:55

Megnéztem, a TESCO-ban úgy van kiírva, hogy "Családos - és mozgássérült parkoló".

A gondom ezzel csak az, hogy - bár marketing szempontból biztos jó ötlet - aki kitalálta nem olvasta el a KRESZ-t.

Mozgássérült parkoló ugyanis van, a KRESZ alapján az oda való jogosulatlan beállás szankcionálható, olyan fogalmat viszont, hogy "Családos parkoló", a KRESZ nem ismer.

Akkor ezek szerint ha én beállok a mozgássérült parkolóba és a rendőr meg akar bírságolni, akkor mondhatom, hogy, bocsi, én családos vagyok?
(Különös tekintettel arra, hogy közlekedési jogilag nincs is definiálva, hogy ki a "családos", ill. az ország különböző területein a "család" szó is mást jelent - van aki a "család" alatt automatikusan gyereket is ért, van aki nem.)

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.06.17. 18:43

LOL

:))Nem baj, ezek után betartjuk.

Pjotr # 2008.06.17. 18:12

Te most miről beszélsz?
Senki nem írta, hogy "babakocsival" meg lehet állni rokkant helyen....

monalisa1 # 2008.06.17. 16:09

Babakocsit ábrázoló KRESZ-tábla jelen idő szerint nincs (...), tehát a babakocsit szállító autós ne álljon - még csak ideilenesen se - a rokkantak részére fenntartott helyre.

A plazák stb. saját kezelésű parkolóira is a hatályos KRESZ vonatkozik, vagyis a "maszek" tartalmú ilyen-olyan tábláik nem jogszerűek.

A magam részéről zárólag: a mai fiatalok - akár csak egy gyermekkel mennek shopingolni akár többel -, a babakocsi okán ne éljenek vissza "kiváltságos" helyzetükkel., tessék máshol helyet keresni az autónak, és a némi gyaloglás az egész családnak egészséges.

A béna lábú ill. amputált lábú embertársunk ugyanezt nemigen tudja megcselekedni, tehát "a" kiváltság illesse meg őt, és EZT illik figyelembe is tartani.