közös helyiség megvétele agresszív szomszéddal


ObudaFan # 2008.07.13. 10:22

Ez tévedés. Az ingatlan tulajdonjogában a szerződésen alapuló átruházással a változás a földhivatali bejegyzéssel keletkezik. Ettől függetlenül a birtokba adás lehet korábbi időpont, és a birtokbaadástól függ, hogy mikortól rendelkezhetsz kizárólagosan az ingatlannak. A birtokbaadás időpontjának pedig az adásvételi szerződésből kell kiderülnie, bár az egyáltalán nem biztos, hogy az a szerződés megkötésének napja. Kizárólagosan, kivéve, ha az ingatlanon harmadik személynek valamilyen joga áll fenn. Ilyen jog lehet pl. egy korábbi helyiségbérleti szerződés, amit ebben az esetben fel kell mondani. Mindenesetre veled szemben azt terheli a bizonyítási kötelezettség, aki arra hivatkozik, hogy neki a használatra bármilyen joga van.

Szomszéd33 # 2008.07.11. 20:02

Üdv.
Az adásvételi szerződés napjától fogva a tiéd. Te vagy a tulaj azt csinálsz vele amit akarsz, akár be is kamerázhatod, zárcsere, stb. Továbbá a tagot írásban szólítsd fel, hogy hagyja el a helységet. 3 nap múlva pedig a helyi jegyzőnél kérj a helységedre "Birtokvédelmi eljárást" a taggal szemben. A tag az kemény dió, de azt is meg lehet törni.
Minden iratot és bizonyítékot gyűjts. Garázdaságé és rongálásé a rendőrségen fel kell jelenteni, és bizonyítani! (Zaklatásé is)

Feagil # 2008.07.11. 10:17

Tudom, hogy hosszú. :(
Röviden: megvettem egy közös WC-t egy társasházban, amit az egyik önkormányzati lakás lakója is használ, és ezen nem is akar változtatni.
Lehet-e joga továbbra is használni, azon a címen, hogy nem fogadja el az önkormányzat által kijelölt másik mosdót; vagy simán megtehetem, hogy lelakatolom az ajtót és felszámolom azt a WC-t???

Feagil # 2008.07.10. 16:40

Kedves fórumozók!
Nézzük a tényeket.
Két éve vettem egy garzont egy régi bérlakásban.
Tavaly februári lakógyűlésen felmerült a közös helyiség megvásárlásának lehetősége, gondoltam nem rossz ötlet(K4 mizéria).
Májusban terveztetés, tulajdonosok aláírásának begyűjtése. Mivel többen is voltunk különböző helyiségekre, a közös képviselő intézte alapvetően a papírmunkát.
Nyáron az önkormányzat engedélye is meglett, augusztusban befizettem a kifejölt vételárat.
Különböző problémák miatt aztán decemberben lett beadva a földhivatalhoz az alapítóokiratmódosítási kérelem.
Amikor pár hete megjött az idei lakógyűlés jegyzőkönyve, konstatáltam, hogy megemelték erősen a közösköltségemet (a csatolt nm miatt), és az egyik szomszéd is átjött, hogy bekéredzkedje a "közös" helyiségbe a raktározni kívánt motyóját.
Felhívtam a közösképviselőt, hogy akkor ezek szerint lezárult az ügy, mire ő, hogy a földhivatal még nem dolgozta fel, (volt egy hiánypótlás májusban, plussz pénzt kellett csak befizetni), de már nyugodtan birtokba vehetem.
Szóval kiírtam, hogy a helyiség már nincs a ház tulajdonában, és legyenek szívesek kiüríteni, elhagyni azt.
S. szomszéddal összefutván a lépcsőházban - az illető önkormányzati lakás bérlője, és azon kevesek egyike, akinek nincs saját WC-je még - közölte, hogy nem addig van az, neki nem jó a másik közös helyiség (értsd:WC), és neki kárpótlásként saját WC jár a lakásába. Mondtam, hogy a közös képviselővel beszéljen, és hogy az önkormányzat már beleegyezett. Pereskedni fog - oké.
Pár napra rá a postaládám zárja elromlott, és épp aznap S is letámadott, hogy "büdös kurva" az önkormányzat nem is tud semmit (én a saját szememmel láttam a nyilatkozatukat amúgy) és hogy megver, illetve elkapat az utcán a haverjaival. Pár napra rá postaládám feltörve - feljelentést tettem. Vasárnap ott tartottunk, hogy "a saját véredben fogsz fürdeni" ill. "meg vannak számlálva a napjaid". Sajnos csak leugrottam valamiért, és nem volt nálam a mobilom amivel felvehettem volna. De mostmár készülök. Csak az a baj, hogy a gyomrom is egész nap csupa görcs.
Na mindegy. Voltam bent a földhivatalban, talán mostmár megkezdik átvezetni a tulajdonilapokra a módosításokat.
A kérdéseim:

  • lehetséges, hogy az önkormányzatnak tényleg nem volt joga megadnia a beleegyezését?
  • ha peres útra viszi (mondjuk nem úgy néz ki, a megfélemlítés jobban bejön neki), akkor visszacsinálhatják az egészet? vagy kárpótlást ítélnek meg neki? kinek kell majd azt kifizetnie?
  • szeretnék egyelőre jogkövető magatartást folytatni: most kitehetem onnan azt az embert? van lakógyűlés jegyzőkönyvem, önkormányzat nyilatkozatom (másolati), befizetési bizonylat, másolat az alapítóokiratmódosítási kérelemből. szerződés nincs, a közös képviselő azt mondta, írhat egyet - tényleg írhat? ezért is szeretném inkább a tulajdonilapot, az a biztos + a pasit is jobban meggyőzné szerintem.
  • szóval mit használónak, vannak-e jogai az adásvétel után is? vagy zárat cseréltetek és annyi? (a WC-t is összetöretem, mert hogy fel fogja feszíteni a zárat, az tuti.)

tudom, kéne pár kigyúrt haver nekem is, de nem bővelkedek az olyanokban. :S úgyhogy marad a mobilos videó, és ha sikerül, irány a rendőrség. Pár "amelyik kutya..." kezdetű bíztatás is jó lenne + használati utasítás hülyékhez, mert ezzel az emberrel képtelenség beszélni.
Amúgy ha megKÉR, akkor használhatta volna még pár hónapig, amíg elrendezi az önkormányzattal az ügyet, de nem akarom, hogy azt higgye, sikerült megfélemlítenie. (Pedig tényleg.) Úgyhogy mielőbb lépni szeretnék, csak nem vagyok benne biztos, hogyan.