Kötelesrésszel rendelkezők joga


Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.21. 07:38

Ki-ki a saját tulajdoni részét adhatja el önállóan, de a többi tulajdonostársnak akkor is elővásárlási joga van.
Édesanyád - feltételezem, ő haszonélvező - hozzájárulása nem szükséges az eladáshoz, de a haszonélvezetről történő lemondásért ellenértéket kérhet. Az összegéről egyedül ő dönt.
Mindebből az is következik, hogy akár úgy is eljárhattok, hogy a testvéreid a saját tulajdoni hányadukért arányosan magasabb eladási árat kötnek ki, mint amennyit te kérsz a vevőtől. Ha a kötelesrészre szorítást nézzük, ez még méltányos is lenne.

sadiko # 2008.07.20. 21:24

Szüleim közös tulajdonú családi házát szeretnénk eladni. Édesapám halála utáni végrendelete szerint három testvérem a kötelsrészre jogosult, 5/8-ad rész engem illet. A hagyatékátadó tárgyaláson a hagyatéki leltár szerinti ingatlan értéket (4.600 eFt) mi örökösök felemeltettük 7.000 eFt-ra. A jelenlegi ingatlan árak miatt viszont úgy tűnik nem tudjuk a remélt összegért eladni az ingatlant. Szeretném megtudni, testvéreimnek mennyi beleszólása van az eladási árba, vagy édesanyámmal -többségi tulajdonrész alapján- jogunk van alacsonyabb összegen értékesíteni az ingatlant, illetőleg mennyiben befolyásolja ezt az általunk, örökösök által felemelt összeg. Tehát adott esetben eladható-e az ingatlan a hagyatéki leltár szerinti értéken.
Előzetes tájékozódás után úgy tűnt, érdemes felemeltetni az ingatlan értékét, de lakatlanul az állaga csak romlik, télen fűteni kell, stb. Ha viszont az eredeti, vagy akár csak az emeltetett értéken is eladhatjuk, akkor építkezés céljából két gyerekem is meg tudná venni, természetesen ha ez nem ütközik valamilyen szabályba. Sajnos ezt előbb nem volt időnk átgondolni, de most mindenképpen szeretném tudni milyen jogok illetnek meg!
Hozzáértő válaszukat előre is nagyon köszönöm!