menekülés a közös tulajdonból


Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.05.17. 14:32

a

Stalker # 2003.10.29. 19:18

A saját tulajdoni hányadodat nyugodtan eladhatod (tulajdonostársak elővásárlási joggal rendelkeznek, termőföld esetén pedig további elővásárlásra, sőt "előajándékozásra" jogosultak is belépnek), de ettől még a vevő szintén osztatlan közös tulajdonba kerül. Ha ezt szeretnétek elkerülni, akkor az összes tulajdonostárssal megállapodást kell kötni a közös tulajdon megszüntetése tárgyában. Az okiratot ügyvéd által kell ellenjegyeztetni és vázrajzot kell készíteni a megosztásról, amelyet valamennyi tulajdonosnak alá kell írnia, a földhivatalnak pedig záradékolnia kell. Ha van olyan tulajdonostárs, aki nem hajlandó aláírni a megállapodást, akkor közös tulajdon megszüntetése iránt polgári eljárást kell kezdeményezni, ahol a bíróság jó eséllyel kimondja a megszüntetést, ha a "kerékkötő" tulajdonostárs tulajdoni hányada lényegesen alatta marad a kiválni szándékozók összesített tulajdoni hányadának. A pert a joggal való visszaélés tilalmának elvére hivatkozással kell megindítani.

the big cat # 2003.10.25. 15:59

Meglepődnék, ha ezt a jogászok nem tudnák...

Leiterjakab # 2003.10.25. 15:55

A közös tulajdon esetében minden tulajdonostárs szabadon rendelkezhet saját tulajdoni hányadával azzal a megkötéssel, hogy a többi tulajdonostársat egymás tualjdoni hányadára nézve elővásárlási, előbérleti ill. előhaszonbérleti jog illeti meg.

Azaz gyakorlatilag bárki meg tud szabdulni a saját hányadától, azt vagy a többiek veszik meg, ha élni akarnak az elővásárlási jogukkal vagypedig egy harmadik személy.
Azt tehát, hogy "Ugocsa non coronat" nem akarja eladni a saját hányadát nem oszt nem szoroz, mert Te magad így is eladhatod a hányadodat. Feltételezem, hogy erről van szó. Arra pedig nem tudod jogilag rákényszeríteni a "kerékkötőt", hogy ő is adja el a sajátját, ha nem akarja, mivel a szerződési szabadság alapján ha akar, akkor köt szerződést ha akar akkor nem.

Szóval a jogászok nem tudják, akkor ki??

Apropó, termőföldről van szó?


Leiterjakab

tudoska # 2003.10.25. 15:28

Mondja már meg valaki - a jogászok nem tudják - hogyan lehet eladni egy olyan földet, amelyik osztatlan közös tulajdonban van jó néhány tulajdonossal, és ezek közül az egyik biztosan nem akarja eladni tulajdoni hányadát ? Lehet erre kötelezni a \"kerékkötőt\"?